Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

‘Gratis’ apps betaal je met je privacy

‘Gratis’ apps betaal je met je privacy
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 17 jan 2017

‘Gratis’ apps betaal je met je privacy

Consumentenrecht

Geschreven door mr. Tom Schouten

Veel apps vragen toegang tot informatie en functies van je telefoon om te kunnen functioneren. Tegelijkertijd gebruiken dezelfde apps je persoonlijke informatie ook om geld te verdienen. Hoe? Door jouw gegevens door te spelen aan derden. Je ‘gratis’ apps blijken dus niet helemaal gratis te zijn. Je betaalt met je informatie. Reden voor ons om 5 populaire apps onder de loep te nemen. Waar ga je mee akkoord als je deze apps installeert? Wat willen ze van je weten?

Hoe verdient een app aan mijn informatie?
Veel apps zijn gratis, maar toch willen ook de makers van deze apps geld aan je verdienen. Dit doen ze door het verzamelen en delen van jouw informatie. Je betaalt dus als het ware met je persoonlijke gegevens. Deze informatie kan worden verkocht aan andere bedrijven die dit gebruiken voor reclame- of marketingdoeleinden. Voordat een app dit kan doen, moet er wel om je toestemming worden gevraagd. Daarnaast moet de app duidelijk aangeven voor welk doel je gegevens worden gebruikt. Op basis van de gegevens die je prijsgeeft is het voor adverteerders makkelijker om gericht reclame te maken, waardoor je sneller geneigd bent op een aanbod in te gaan. Je persoonlijke informatie is dus zeer waardevol.

De wijze waarop je geïnformeerd wordt over de informatie die je prijsgeeft, verschilt per besturingssysteem. Bij Apple dien je zelf de privacyvoorwaarden door te nemen, terwijl je bij een toestel met Android een melding krijgt welke informatie er gebruikt wordt, let hier dus goed op.

Welke informatie geef ik nou eigenlijk prijs?
De informatie die je prijsgeeft kent verschillende vormen. Veelgebruikte gegevens zijn onder andere:

  • locatiegegevens;
  • contactgegevens;
  • informatie over wifi-netwerken;
  • foto’s, video’s en audio;
  • apparaat ID en oproep (telefoonnummer + nrs. waarmee je belt).

Doordat deze informatie kan worden gebruikt, weet een app bijvoorbeeld waar je je op dat moment bevindt. Ook kan een app zien wie je vrienden en contacten zijn en met wie je contact hebt gehad. Daarnaast kunnen ze aan de hand van de wifi-netwerken die je gebruikt redelijk goed bepalen waar je woont. Afhankelijk van de app kan ook nog andere informatie gevraagd worden. Als je bijvoorbeeld toegang geeft tot je camera of microfoon, betekent dit niet dat hier alleen gebruik van kan worden gemaakt op het moment dat je de app gebruikt. Afhankelijk van de voorwaarden kan je microfoon ook gebruikt worden zonder dat je het in de gaten hebt!

5 populaire apps
Wij hebben 5 gratis apps onder de loep genomen die erg ver gaan in het verzamelen van gegevens en vooral het delen hiervan.

Draw Something Draw Something Free
Dit is een app waarbij de ene persoon een tekening maakt en de andere persoon moet raden wat er getekend is. De app is gratis, maar er wordt wel gebruikgemaakt van reclameboodschappen door derden. Om persoonlijke reclame te kunnen bieden wordt je persoonlijke informatie gebruikt. Zo verzamelt Draw Something Free gegevens over je gemaakte telefoontjes, je telefoonnummer en je provider.

Talking Tom Free My Talking Tom Free
My Talking Tom Free is een app die veel door kinderen wordt gebruikt. Zij kunnen via de microfoon van het toestel praten met een dierenfiguur. Helaas is het met de privacy van deze app slecht gesteld. Ook deze app maakt gebruik van je persoonlijke informatie die gedeeld wordt met adverteerders. Maar nog meer verontrustend is het feit dat deze app ook de audio via de microfoon doorstuurt naar adverteerders, zeker voor een app die door kinderen wordt gebruikt.

Brightest Flashlight Brightest Flashlight (zaklamp)
Deze Android-app is in 2013 door de Amerikaanse handelscommissie FTC op de vingers getikt. De gebruikers van de app werden volgens de FTC misleid en er werden gegevens van de gebruiker met derden gedeeld. De app verzamelde de locatie en het toestel ID, voordat gebruikers hier toestemming voor hadden gegeven. Dit mag dus niet, je moet vooraf toestemming geven. Had de app dit wel gedaan, dan mogen deze gegevens gewoon verzameld worden. Daarbij heeft een zaklamp-app vaak toegang tot je camera, waarmee sommige apps zelfs op elk gewenst moment foto’s en video’s kunnen maken. Let dus goed op wat jouw zaklamp van je vraagt.

Pokemon Go Pokémon Go
Een van de meest populaire apps van 2016 is het spel Pokémon Go. Dit spel maakt gebruikt van een Google-account om te kunnen spelen. Hier zit ook direct het gevaar. Door in te loggen met dit account geef je de app volledige toegang tot je Google-account. Hierdoor is het in theorie voor de app mogelijk om al je e-mails op dit account te lezen, maar ook om namens jou e-mails te versturen. Dat ze toegang hebben tot deze informatie wil niet zeggen dat het ook gebruikt wordt, maar je moet hier wel op bedacht zijn!

Runtastic Runtastic
Een veelgebruikte app onder sporters is Runtastic. Hiermee kun je bijhouden welke route je loopt of fietst en bijvoorbeeld hoe snel je dit hebt gedaan. Om deze informatie te kunnen verzamelen heeft de app natuurlijk gegevens nodig, zoals je locatie, waarvoor je toestemming moet geven. Dat klinkt logisch. Maar Runtastic houdt ook bij welke andere apps er actief zijn op je telefoon en maakt gebruik van je internetverbinding. Ook wordt bijgehouden op welk wifi-netwerk je actief bent en met welke provider je belt. Door middel van de internetverbinding kan deze informatie weer met derden worden gedeeld, vaak gaat het dan om adverteerders.

Wat kan ik doen?
Je kunt je privacy-instelling uiteraard aanpassen zodat bepaalde gegevens niet meer gedeeld of gebruikt kunnen worden. Dit kan wel effect hebben op het gebruik van de app. Om deze instelling aan te passen heeft de consumentenbond een handleiding geschreven voor zowel Apple als Android. Deze handleiding kun je hier vinden.

Let op wat een app van je vraagt!
Wat met bovenstaande apps in ieder geval duidelijk wordt, is dat ze toegang hebben tot heel veel persoonlijke informatie. Daarbij vragen deze apps toegang tot grote hoeveelheden informatie, zonder jou als gebruiker duidelijk op de hoogte te stellen welke informatie er verzameld wordt en, nog belangrijker, waarom. Maar je wilt die ene app graag gebruiken en met één klik geef je de app eenvoudig toestemming jouw gegevens te verzamelen. Bovendien is het niet logisch dat bijvoorbeeld je zaklamp-app ook gegevens verzamelt over je locatie. 

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Ben je er bij je volgende download dus van bewust dat een app veel informatie van je kan verzamelen. Wil je dit niet, bedenk dan of je de app echt nodig hebt, of pas je privacy-instellingen aan. Heb je nog vragen over apps en je privacy? Bel gerust met JuroFoon via 0900-1411, wij helpen je graag verder.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gekocht bij een winkel die een doorstart maakt. Krijg ik mijn geld nog?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Gekocht bij een winkel die een doorstart maakt. Krijg ik mijn geld nog?

Heb je net iets besteld, kom je erachter dat de winkel failliet is. Ze maken wel een doorstart, maar hoe zit dat met jouw aankoop? Als er een nieuwe eigenaar is, krijg je dan nog je product geleverd, krijg je je...

Krijg je plastische chirurgie vergoed?

06 jun 2017

Redactie JuroFoon
Krijg je plastische chirurgie vergoed?

Niet alleen Marijke Helwegen maakt gebruik van de mogelijkheden van plastische chirurgie. Voor sommigen is chirurgie zelfs noodzakelijk. Als je zodanig last hebt van een lichamelijke afwijking of verminking, kun je...

Je Apple product gaat kapot, heb je recht op een nieuwe?

01 jun 2017

Redactie JuroFoon
Je Apple product gaat kapot, heb je recht op een nieuwe?

Je bent blij met je nieuwe aankoop: de allernieuwste iMac, iPhone of iPad van Apple. Maar al binnen een paar maanden begint je aanwinst gebreken te vertonen en kun je het niet meer naar behoren gebruiken. Je gaat er...