Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

5 Misverstanden over ouderlijk gezag

5 Misverstanden over ouderlijk gezag
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 08 jun 2012

5 Misverstanden over ouderlijk gezag

Omgangsregeling Scheiden Scheiden & kinderen

Let op: lees ook een recenter artikel over de rechten van vaders in omgangsregelingen. Wist je trouwens dat de overheid gezag en erkenning in één keer wil regelen voor ongetrouwde vaders?

Met ouderlijk gezag wordt de wettelijke macht bedoeld die een ouder over zijn of haar kind uitoefent. Het ouderlijk gezag is het alomvattende recht (en plicht) van een ouder om het kind op te voeden en te verzorgen, waarbij de ouder alle belangen van het kind behartigt. Hebben beide ouders gezag, dan zijn ze allebei wettelijk vertegenwoordiger van hun kind en wordt er ook wel gesproken van gezamenlijk gezag. Van de vele misverstanden die over gezag bestaan, bespreken we er vijf.

1. Erkenning leidt tot gezag
Als een ongehuwde vader zijn kind heeft erkend, dan heeft hij nog niet het ouderlijk gezag. Erkenning is een juridische procedure waardoor er tussen vader en kind een familierechtelijke band ontstaat. Erkenning leidt er bijvoorbeeld toe dat het kind van de vader erft, maar daarmee is de vader nog niet de wettelijk vertegenwoordiger. Een uitzondering hierop is wanneer een geregistreerd partner zijn kind heeft erkend, dan verkrijgt hij wel automatisch gezag.

2. Beide ouders hebben gezag
Alleen indien het kind tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap wordt geboren, hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag over het kind. In alle andere gevallen heeft de vader pas de mogelijkheid om gezag over zijn kind te krijgen, nadat hij eerst het kind heeft erkend. De moeder heeft wel automatisch gezag als het kind geboren wordt (en ervoor), hoewel er uitzonderingen zijn. Op dit laatste berust het volgende misverstand.

3. Moeder heeft altijd gezag
Niet in alle gevallen heeft de moeder gezag, als het kind geboren wordt. Een minderjarige moeder bijvoorbeeld heeft geen gezag over haar kind, omdat de moeder zelf nog onder gezag staat van haar ouders. Ook indien een moeder onder curatele staat, heeft ze geen gezag. Wel heeft een minderjarige moeder de optie om zich door de rechter meerderjarig te laten verklaren, waardoor ze wel gezag verkrijgt.

4. Gezag ontstaat bij geboorte
Gezag ontstaat niet pas bij de geboorte; ook over het ongeboren kind oefent de moeder in principe al gezag uit. Vergelijkbaar kan een ongehuwde vader zijn kind al erkennen, waarna hij daarover gezag kan verkrijgen (aparte procedure). Evenzo vergelijkbaar kan een ongeboren kind onder toezicht worden gesteld, indien er omstandigheden zijn die dat noodzakelijk maken (bijvoorbeeld in het geval van een verslaafde moeder).

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

5. Geen gezag, geen alimentatie
Het is geen vereiste dat een vader gezag heeft over zijn kind, wil hij alimentatieplichtig zijn. De onderhoudsplicht van een (biologische) ongehuwde vader berust namelijk niet op bepaalde rechten die een vader heeft (zoals een juridisch vader die heeft), maar op de omstandigheid dat hij het kind – kort gezegd - heeft verwekt. Uitzondering op dit laatste zijn zaaddonors.

Een biologische ongehuwde vader is dus alimentatieplichtig, zelfs al heeft hij verder geen rechten naar het kind toe zoals een juridisch vader die heeft. Wat vind jij hiervan? Geef nu je mening in de poll!

Deze poll is inmiddels gesloten. Je vindt de uitslag hier.

Wil je meer weten over ouderlijk gezag, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook:  God heeft geen plaats bij ouderlijk gezag

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

De schoolvakanties staan weer voor de deur, tijd dus om een mooie vakantiebestemming met je kind(eren) uit te zoeken en de voorpret kan beginnen. Maar als gescheiden ouder zorgt dit helaas soms ook voor de nodige...

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...

Gescheiden en school: moet de school mij ook informeren?

28 dec 2016

Redactie JuroFoon
Gescheiden en school: moet de school mij ook informeren?

Jullie zijn gescheiden, maar jij krijgt van de school geen informatie over je kind. Je weet niet of je kind die laatste rekentoets heeft gehaald, goed in de groep valt of juist gepest wordt… Je weet helemaal niets....