Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Achternaam kind wijzigen zonder medeweten vader?

Particulieren overheid
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 04 jan 2011

Particulieren overheid

Scheiden

Antwoord:

Het ligt aan de situatie of de vader moet instemmen met het verzoek. Een verzoek tot naamswijziging moet namelijk worden gedaan door degene die het ouderlijk gezag heeft. Als beide ouders het gezag hebben, moeten zij allebei het verzoek ondertekenen. Gebeurt dat niet, dan kan de achternaam niet gewijzigd worden.

Kinderen jonger dan 12 jaar
Is je kind jonger dan 12 jaar en heb je alleen het gezag, dan nog moet de andere ouder toestemming voor de wijziging geven. In een aantal gevallen geldt hiervoor een uitzondering. Dat is het geval als de ouder  zonder gezag is veroordeeld voor het plegen van een misdrijf tegen het kind, is ontzet uit het ouderlijk gezag of niet of nauwelijks met het kind in gezinsverband heeft samengeleefd.

Kind moet toestemming geven
Indien het kind ouder is dan 12 jaar, dan is voor de achternaamwijziging naast de toestemming van de gezaghebbende vader en moeder ook nodig dat het kind zelf toestemming geeft.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Verzoek tot wijzing achternaam
Je kunt het verzoek tot wijziging van de achternaam indienen met het aanvraagformulier naamswijziging. Dit formulier moet worden ingediend met de benodigde bijlagen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justis, Team Koninklijke Besluiten. Voor het indienen van het verzoek heb je geen advocaat nodig.

Wil je meer weten over naamswijziging, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Wens minderjarige bij naamswijziging niet doorslaggevend

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

13 jun 2016

Redactie JuroFoon
Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

De vakantieperiode staat voor de deur en daarmee het moment voor ouders om voorbereidingen te treffen om met je kind op vakantie te gaan. Natuurlijk staat een eigen paspoort of identiteitskaart voor je kind op je...