Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Achternaam kind wijzigen zonder medeweten vader?

Particulieren scheiden & alimentatie
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 04 jan 2011

Particulieren scheiden & alimentatie

Scheiden

Antwoord:

Het ligt aan de situatie of de vader moet instemmen met het verzoek. Een verzoek tot naamswijziging moet namelijk worden gedaan door degene die het ouderlijk gezag heeft. Als beide ouders het gezag hebben, moeten zij allebei het verzoek ondertekenen. Gebeurt dat niet, dan kan de achternaam niet gewijzigd worden.

Kinderen jonger dan 12 jaar
Is je kind jonger dan 12 jaar en heb je alleen het gezag, dan nog moet de andere ouder toestemming voor de wijziging geven. In een aantal gevallen geldt hiervoor een uitzondering. Dat is het geval als de ouder  zonder gezag is veroordeeld voor het plegen van een misdrijf tegen het kind, is ontzet uit het ouderlijk gezag of niet of nauwelijks met het kind in gezinsverband heeft samengeleefd.

Kind moet toestemming geven
Indien het kind ouder is dan 12 jaar, dan is voor de achternaamwijziging naast de toestemming van de gezaghebbende vader en moeder ook nodig dat het kind zelf toestemming geeft.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Verzoek tot wijzing achternaam
Je kunt het verzoek tot wijziging van de achternaam indienen met het aanvraagformulier naamswijziging. Dit formulier moet worden ingediend met de benodigde bijlagen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, Dienst Justis, Team Koninklijke Besluiten. Voor het indienen van het verzoek heb je geen advocaat nodig.

Wil je meer weten over naamswijziging, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Wens minderjarige bij naamswijziging niet doorslaggevend

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie  JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...

Scheiden? Overweeg mediation

31 okt 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Overweeg mediation

Gaan jullie scheiden, of zitten jullie al middenin een scheiding? Uit elkaar gaan is nooit leuk, maar mediation kan helpen om het proces makkelijker te maken. Jij en je partner gaan samen met een mediator in gesprek...