Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Alimentatie (21): Niet meer betalen omdat je je kind niet ziet?

Particulieren scheiden & alimentatie
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 24 sep 2009

Particulieren scheiden & alimentatie

AlimentatieAntwoord:

Nee, dat klopt niet. In principe staat de plicht tot het betalen van kinderalimentatie los van het recht om omgang met je kinderen te hebben. Slechts in uitzonderlijke gevallen hoef je geen alimentatie te betalen als je je kinderen niet meer ziet.

Alimentatieplicht
Niet voor niets wordt over een kinderalimentatieplicht gesproken. De verplichting tot het betalen van alimentatie aan je kind is gebaseerd op het ouderschap. Ben je ouder en woont je kind niet bij jou, dan betaal je aan de verzorgende ouder kinderalimentatie. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de prostituee die zwanger werd van een klant. De klant diende gewoon kinderalimentatie te betalen omdat hij de vader was van het kind. Ook vaders die hun kind niet erkend hebben, zijn dus verplicht alimentatie te betalen.

Omgangsrecht
Iedere ouder heeft recht op omgang met zijn kind, ervan uitgaande dat dat in het belang van het kind is. Zo is omgang tussen een kind en een vader die gewelddadig is naar het kind, niet in het belang van het kind. Het recht op omgang tussen kind en vader vloeit voort uit het recht op gezinsleven (art. 8 EVRM) of de omstandigheid dat de vader het kind heeft erkend. De omgang wordt doorgaans vastgelegd in een omgangsregeling. Als de vader echter geen omgang heeft met zijn kind (bijvoorbeeld omdat de moeder de omgang frustreert) dan dient hij nog steeds de alimentatie te betalen. De reden hiervan is dat de kinderen niet de dupe mogen worden van problemen tussen de ouders.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Naar de rechter
Natuurlijk is het evenmin in het belang van het kind dat de moeder de omgang tussen vader en kind tegenhoudt. In dat geval rest er weinig meer dan de stap naar de rechter te maken om de moeder te dwingen mee te werken aan de omgangsregeling. Stoppen met het betalen van kinderalimentatie, hoewel erg verleidelijk in zo’n situatie, is dan niet toegestaan.

Wil je meer weten over gezag, omgangsregeling of alimentatie, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Omgangsregeling: de kinderen willen geen omgang meer
Lees ook: Omgangsrecht van grootouders na echtscheiding 
Lees ook: Machtsspel omgangsregeling leidt tot werkstraf moeder
Lees ook: Heeft een vader altijd recht op omgang met zijn kind?

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Wetsvoorstel wijziging Kinderalimentatie?

09 aug 2016

Redactie JuroFoon
Wetsvoorstel wijziging Kinderalimentatie?

Begin dit jaar is er een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de regels over kinderalimentatie te herzien. Het doel is om de berekening van kinderalimentatie in de wet vast te leggen. Wat betekent dit wetsvoorstel...