Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Alimentatie (21): Niet meer betalen omdat je je kind niet ziet?

Particulieren letselschade
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 24 sep 2009

Particulieren letselschade

AlimentatieAntwoord:

Nee, dat klopt niet. In principe staat de plicht tot het betalen van kinderalimentatie los van het recht om omgang met je kinderen te hebben. Slechts in uitzonderlijke gevallen hoef je geen alimentatie te betalen als je je kinderen niet meer ziet.

Alimentatieplicht
Niet voor niets wordt over een kinderalimentatieplicht gesproken. De verplichting tot het betalen van alimentatie aan je kind is gebaseerd op het ouderschap. Ben je ouder en woont je kind niet bij jou, dan betaal je aan de verzorgende ouder kinderalimentatie. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de prostituee die zwanger werd van een klant. De klant diende gewoon kinderalimentatie te betalen omdat hij de vader was van het kind. Ook vaders die hun kind niet erkend hebben, zijn dus verplicht alimentatie te betalen.

Omgangsrecht
Iedere ouder heeft recht op omgang met zijn kind, ervan uitgaande dat dat in het belang van het kind is. Zo is omgang tussen een kind en een vader die gewelddadig is naar het kind, niet in het belang van het kind. Het recht op omgang tussen kind en vader vloeit voort uit het recht op gezinsleven (art. 8 EVRM) of de omstandigheid dat de vader het kind heeft erkend. De omgang wordt doorgaans vastgelegd in een omgangsregeling. Als de vader echter geen omgang heeft met zijn kind (bijvoorbeeld omdat de moeder de omgang frustreert) dan dient hij nog steeds de alimentatie te betalen. De reden hiervan is dat de kinderen niet de dupe mogen worden van problemen tussen de ouders.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Naar de rechter
Natuurlijk is het evenmin in het belang van het kind dat de moeder de omgang tussen vader en kind tegenhoudt. In dat geval rest er weinig meer dan de stap naar de rechter te maken om de moeder te dwingen mee te werken aan de omgangsregeling. Stoppen met het betalen van kinderalimentatie, hoewel erg verleidelijk in zo’n situatie, is dan niet toegestaan.

Wil je meer weten over gezag, omgangsregeling of alimentatie, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Omgangsregeling: de kinderen willen geen omgang meer
Lees ook: Omgangsrecht van grootouders na echtscheiding 
Lees ook: Machtsspel omgangsregeling leidt tot werkstraf moeder
Lees ook: Heeft een vader altijd recht op omgang met zijn kind?

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Partneralimentatie: moet ik mijn ex ook een zakcent voor op vakantie betalen?

20 jun 2016

Redactie JuroFoon
Partneralimentatie: moet ik mijn ex ook een zakcent voor op vakantie betalen?

Stel, jij en je partner hebben besloten na vijf jaar huwelijk uit elkaar te gaan. Je hebt altijd fulltime gewerkt en je ex-partner heeft altijd het huishouden en de boodschappen gedaan. Bij de scheiding is in het...

Wie betaalt de juridische kosten als ik een rechtszaak win?

20 jun 2016

Redactie JuroFoon
Wie betaalt de juridische kosten als ik een rechtszaak win?

Een rechtszaak is vaak een kostbare aangelegenheid. De uitgaven voor een jurist, advocaat, griffierkosten et cetera lopen al snel in de duizenden euro’s. Wie betaalt die kosten als jij een rechtszaak wint? Mag je...

Particulieren reizen & verkeer

03 jun 2016

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn alimentatie laten herberekenen?

Als je alimentatie betaalt of ontvangt is het altijd de vraag of het een redelijk bedrag is. Er is de laatste tijd veel gewijzigd op het gebied van alimentatie. JuroFoon heeft voor jou de belangrijkste wijzigingen...