Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Appartementsrecht verandert op 1 mei 2005

Particulieren overheid
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 21 apr 2005

Particulieren overheid

Wijziging akte van splitsing bij meerderheid van stemmen
In de akte van splitsing staat onder meer omschreven welke gedeelten van het gebouw of de grond bestemd zijn om als afzonderlijk geheel te worden gebruikt.

Wijziging van de akte van splitsing kan in de oude regeling alleen in geval van unanimiteit of met rechterlijke tussenkomst. Het unanimiteitsvereiste is echter te streng gebleken: vaak worden noodzakelijke renovaties van oudere appartementencomplexen erdoor opgehouden door een enkele dwarsliggende eigenaar. Daarom voorziet de nieuwe regeling in de mogelijkheid te besluiten tot wijziging van de akte van splitsing bij meerderheid van stemmen van ten minste 80% van het aantal stemmen dat toekomt aan de appartementseigenaars.

De tegenstemmers kunnen het besluit daarna nog aanvechten bij de rechter, als blijkt dat zij schade lijden door de wijziging van de akte zonder dat hen een passende vergoeding is aangeboden. 

Voor bestaande verenigingen van eigenaren gaat de nieuwe mogelijkheid bij meerderheid te besluiten tot wijziging van de akte van splitsing in op 1 mei 2008. De verenigingen hebben zo de mogelijkheid om, voordat de nieuwe regeling over meerderheidsbesluiten op hen van toepassing wordt, de akte van splitsing aan die nieuwe regeling aan te passen door een grotere meerderheid, dan wel unanimiteit, te eisen voor (bepaalde categorieën) besluiten tot wijziging van de akte van splitsing.

Reservefonds
Voortaan is de vereniging van eigenaars verplicht een reservefonds in stand te houden met het oog op de bestrijding van andere dan de gewone jaarlijkse kosten. Hierbij moet met name aan de kosten van (groot) onderhoud worden gedacht. 

Met (groot) onderhoud kunnen hoge en ook plotselinge investeringen gemoeid zijn. Deze zijn niet altijd op te brengen zonder fondsvorming vooraf. Een goede werkwijze is de opbouw van het fonds te laten plaatsvinden op basis van een meerjarenonderhoudsplan voor de gezamenlijke bouwdelen van het gebouw. Verenigingen van eigenaren die op 1 mei 2005 niet een reservefonds in stand houden, hebben tot 1 mei 2008 de tijd om een reservefonds in het leven te roepen en dit met voldoende geld te vullen.

Parkeerplaatsen
Voortaan is ook splitsing in appartementsrechten mogelijk zonder dat op de grond een gebouw staat (denk aan parkeer- en ligplaatsen). 

Links:

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie