Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Arbeidsconflict (22): 'dan hoef je niet meer terug te komen'

Particulieren arbeidsrecht
Redactie  JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 23 dec 2010

Particulieren arbeidsrecht

Arbeidsrecht

Arbeidsconflicten ontstaan vaak heel klein. Een discussie over een tandartsafspraak bijvoorbeeld. Van zowel de werknemer als de werkgever wordt verwacht dat ze zich daarin redelijk opstellen. Als een werkgever naar aanleiding van een dergelijke discussie de werknemer wil ontslaan, moet hij van goede huize komen. Daarom gooien sommige werkgevers het erop dat het de werknemer is geweest die zelf als gevolg van de discussie ontslag nam.

'Ik ga weg'
Bert (1979) wilde naar de tandarts. Hij had weliswaar geen afspraak gemaakt, maar vroeg toch verlof van zijn baas om te kunnen gaan. Zijn baas geloofde echter niet dat een tandartsbezoek de reden van het verlof was. Bert was de discussie op een gegeven moment beu en riep 'ik ga weg' waarbij hij zijn werksleutels op het bureau gooide en wegliep. 'Als je nu gaat dan hoef je niet meer terug te komen' riep zijn baas hem nog na. Bert kwam ook niet meer terug.

'Dank u voor uw inzet'
Twee weken later kreeg Bert een brief waarin werd uitgelegd hoe Bert zelf ontslag had genomen en dat de werkgever het verder daarbij liet. De brief sloot af met: 'Wij nemen aan dat Uw ontslagname hiermee is afgerond, we danken U voor de inzet van afgelopen tijd en we wensen U veel succes bij Uw verdere loopbaan'.

'Dacht het niet'
Bert was een andere mening toegedaan en stapte naar de rechter. In hoger beroep stelde het hof Bert in het gelijk. Er was geen sprake van dat Bert in de discussie duidelijk en ondubbelzinnig te kennen had gegeven dat hij ontslag wilde nemen. Ook de omstandigheid dat Bert twee weken niets van zich liet horen, was onvoldoende om ontslagname aan te nemen. Zijn baas had immers zelf nog geroepen 'als je nu gaat, hoef je niet meer terug te komen'.

Dat betekende dat niet Bert, maar zijn baas de arbeidsoverkomst eenzijdig had opgezegd. Omdat de arbeidsovereenkomst op die manier niet rechtsgeldig was opgezegd, had Bert recht op een schadevergoeding.

Als je bent ontslagen of er is sprake van dreigend ontslag, meld je ontslagzaak dan aan via ons ontslag intakeformulier

Lees ook: Arbeidsconflict (10): Nieuwe arbeidsvoorwaarden weigeren?

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Bron: Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 5 oktober 2010, LJN BO1090

Meer artikelen over dit onderwerp

Seizoensarbeider? Goed nieuws!

16 aug 2016

Redactie   JuroFoon
Seizoensarbeider? Goed nieuws!

Ben jij een seizoensarbeider? Goed nieuws! Per 1 juli 2016 is er een mogelijkheid voor seizoensarbeiders om sneller aan de slag te gaan bij de vorige werkgever. Hoe dat zit? JuroFoon legt het je uit!

Krijg ik vrij om naar een bruiloft te gaan?

19 jul 2016

Redactie   JuroFoon
Krijg ik vrij om naar een bruiloft te gaan?

De zomer is begonnen en ook het bruiloft seizoen is weer in volle gang. Loop je door het park of bevind je je op het plaatselijke stadsplein dan zie je ze vast overal om je heen: kersverse bruiden en bruidegommen,...

Is vrouw slechte werknemer na diefstal door echtgenoot?

11 jul 2016

Redactie  JuroFoon
Is vrouw slechte werknemer na diefstal door echtgenoot?

Een echtpaar werkt voor hetzelfde bedrijf, tot de man op heterdaad wordt betrapt na diefstal en ontslagen wordt. Drie jaar later wil de werkgever zijn veroordeling gebruiken om de arbeidsovereenkomst van de vrouw te...