Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Bedrijfsuitje naar de haaien

Bedrijfsuitje naar de haaien
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 05 mei 2017

Bedrijfsuitje naar de haaien

Arbeidsovereenkomst Arbeidsrecht

Geschreven door mr. Chantal van Ninhuijs

Neemt jouw werkgever altijd de juiste veiligheidsmaatregelen? Op de werkgever rust namelijk de verplichting om ervoor te zorgen dat de werkplek altijd veilig is. Dit geldt ook voor het materiaal. Zo is het heel belangrijk dat de werkgever duidelijke en veilige instructies geeft over de uit te voeren taken en werkzaamheden. Bovendien moet hij streng toezien op de naleving hiervan. Ook als de werkzaamheden al heel gevaarlijk zijn, moet de werkgever altijd de veiligheid in het oog houden. Dit laatste wordt nog eens pijnlijk duidelijk uit de volgende bizarre zaak.

Wat is er gebeurd?
Wat een leuke werkdag voor de werknemers van duikbedrijf x zou moeten worden ging helemaal naar de haaien. Het duikbedrijf zou een groep mensen begeleiden die tijdens hun bedrijfsuitje naar de voederplaats voor haaien zouden duiken. Hier zouden ze de haaien voeren en filmopnames maken. Op het moment dat de werknemers de groep duikers begeleiden naar de rotsblokken zodat ze zich kunnen vasthouden gaat het mis.

De haaienbeet
Bij deze duik zijn drie werknemers van het duikbedrijf betrokken. Een werknemer verzorgt een video opname en een andere houdt de veiligheid van de duikers in het oog. De derde werknemer gaat, voor het eerst, de haaien lokken met voer. Na het lokken van de haaien is de onervaren medewerker, op aanwijzing van de leidinggevende, achter hem gaan zitten. Daarna is ze in haar kuit gebeten door een haai.

De situatie was anders dan anders
Hoe kan dit gebeuren? Het was toch een duik zoals alle andere? Toch waren er een aantal aspecten anders dan normaal op deze dag. Er waren twee omstandigheden die een grote rol spelen.

Allereerst was de bewuste werknemer absoluut niet ervaren genoeg om de haaien veilig te voeren. Ook droeg ze geen maliënkolder. Normaal gesproken draagt de werknemer die de haaien moet lokken altijd een maliënkolder, alleen op deze bewuste dag niet.

Ten tweede waren er al een aantal ‘aanvaringen’ geweest met de haaien tijdens deze duik. Tijdens het lokken van de haaien waren de haaien al te dicht bij de werknemers gekomen en hebben ze enkele haaien weg moeten duwen. Hierop heeft de werkneemster, die later gebeten werd, een signaal gegeven waarbij ze naar boven wees. Hiermee gaf ze aan dat ze de duik af wilde breken, ze vond het niet veilig genoeg. Haar leidinggevende, de meest ervaren duiker in de groep, negeerde dit gebaar en wilde de excursie door laten gaan. Hij vond dit gebaar geen ‘duikers taal’.

Wat stelde de werkgever?
De werkgever was van mening, ondanks zijn hoge zorgplicht, dat hem geen verwijt kon worden gemaakt. Er zou namelijk sprake zijn van overmacht. Hij vond dat er altijd risico’s zijn verbonden aan een duikactiviteit met haaien onderwater. De werkgever vond ook dat de gebeten werkneemster zelf het ongeval veroorzaakt heeft. Ze zou namelijk een van de haaien aan de staart hebben getrokken.

Beide argumenten werden door de rechter weerlegd. De duikexcursie vormde voor het duikbedrijf een reguliere bedrijfsactiviteit, zo’n excursie was al vaker geboekt en uitgevoerd. De filmopname zelf liet ook niet zien dat de werkneemster in kwestie een haai aan de staart had getrokken. Dit achtte de rechter dan ook onjuist.

Het oordeel van de rechter
De rechter neemt de werkgeversaansprakelijkheid aan. Bij het ongeval dat de werkneemster is overkomen had de werkgever zijn zorgplicht niet voldoende in acht genomen. Zo had de werkgever moeten controleren wat het bewuste gebaar van de werkneemster betekende. Ook al was dit geen ‘duikers taal’, het was een gebaar waaruit de werkgever had mogen afleiden dat er iets aan de hand was. Bovendien droeg de werkneemster geen maliënkolder. Dit biedt nog enige bescherming tegen een haaienbeet.

Het moraal van het verhaal is, al werk je met een van de meest gevaarlijke dieren op de aarde of tijdens reguliere bedrijfsactiviteiten, je werkgever moet altijd veiligheid boven alles stellen. Hij moet waken voor je ‘automatische piloot’.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Neem contact op
Ben jij bij een bedrijfsongeval gewond geraakt? Stelt je werkgever dat het je eigen schuld is? Laat onze juristen vandaag nog je situatie onder de loep nemen. Bel meteen met ons via 0900-1411. Je kunt je vraag natuurlijk ook stellen via ons contactformulier, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Ziek thuis, en nu?

15 jun 2017

Redactie  JuroFoon
Ziek thuis, en nu?

Je hebt je ziek gemeld bij je baas. Na een stressvolle periode gaat het nu echt niet meer. Je bent zowel mentaal als lichamelijk helemaal op, en je verwacht ook niet dat je snel weer in staat bent om je werk weer op...

Mijn zus gaat trouwen, krijg ik daar vrij voor?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Mijn zus gaat trouwen, krijg ik daar vrij voor?

Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt en hoelang je zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof kunt opnemen is wettelijk geregeld. Maar hoe zit het als je zoon gaat trouwen? Of als je oma komt te overlijden? Krijg je...

Omzeilen van regels minimumloon wordt aangepakt!

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Omzeilen van regels minimumloon wordt aangepakt!

Verdien jij, of iemand die je kent, minder dan het minimumloon? De overheid wil dit soort onderbetalingen aanpakken. Er worden sancties opgelegd aan bedrijven die zich niet aan de regels houden. Wie controleert dat...