Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Ben ik als werknemer gebonden aan een concurrentiebeding?

Ben ik als werknemer gebonden aan een concurrentiebeding?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 30 nov 2016

Ben ik als werknemer gebonden aan een concurrentiebeding?

Arbeidsovereenkomst Arbeidsrecht Concurrentiebeding Arbeidsconflict

Je hebt eindelijk die nieuwe, felbegeerde baan. Het liefst plaats je dit meteen op social media. Maar eerst licht je je huidige werkgever hierover in. Wanneer je al bijna met één voet buiten staat, spreekt je werkgever je aan op het concurrentiebeding dat blijkbaar is opgenomen in jouw arbeidsovereenkomst. Hij stelt dat je niet aan je nieuwe job kunt beginnen. Doe je dit wel, dan zou je aan je oude werkgever een boete verschuldigd zijn. Maar is dat ook echt zo? Ben je als werknemer altijd gebonden aan een concurrentiebeding?

Wat is het doel van een concurrentiebeding?
Je werkgever heeft er belang bij dat bedrijfsgeheimen, klantenbestanden en informatie over werkwijzen en kosten niet bij zijn concurrent terechtkomen. Daarom heeft hij de mogelijkheid een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomsten van zijn werknemers op te nemen. Hierin bepaalt de werkgever bijvoorbeeld dat jij binnen een bepaalde regio je werkzaamheden niet mag uitoefenen, of niet bij bepaalde bedrijven in dienst mag treden. Handel jij in strijd met een geldig concurrentiebeding, dan zul je in de meeste gevallen een boete moeten betalen.

Wanneer is een concurrentiebeding geldig?
Sinds de nieuwe Wet werk en zekerheid in werking is getreden, zijn de regels rondom het concurrentiebeding veranderd. Wil het concurrentiebeding geldig zijn, dan moet het in elk geval schriftelijk overeengekomen zijn met een meerderjarige werknemer. Dit betekent dat het bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst moet zijn afgesproken. Daarbij zijn de regels voor vaste en tijdelijke contracten verschillend. De hoofdregel is dat een concurrentiebeding alleen mag worden opgenomen in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Hoe zit het met een tijdelijk contract?
Het uitgangspunt is dat in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding mag worden opgenomen. De wet geeft hier een uitzondering op. Ook in deze contracten kan een geldig concurrentiebeding opgenomen worden, maar dan moet je werkgever wel schriftelijk motiveren waarom zo’n beding volgens hem noodzakelijk is. Hij moet aantonen dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Kan hij dit niet, dan kan de rechter het concurrentiebeding vernietigen. Dat betekent dat het beding niet meer geldig is en jij als werknemer kunt gaan en staan waar je wil.

Onredelijk concurrentiebeding
Vind jij dat het concurrentiebeding je te veel belemmert om een nieuwe baan te vinden? Dan kun je met je werkgever in gesprek gaan om nieuwe afspraken te maken. Kom je er met je werkgever niet uit, dan kun je een jurist inschakelen om jouw concurrentiebeding te bekijken. Lukt het dan nog steeds niet om er onderling uit te komen, dan kun je dit voorleggen aan de rechter.

Je kunt de rechter vragen om een uitspraak te doen over de geldigheid van het concurrentiebeding en om dit te vernietigen. De rechter zal kijken of het beding te veelomvattend is en jij daardoor onredelijk beperkt wordt. Daarbij let hij onder andere op de werkzaamheden die omschreven zijn, de regio waarbinnen het beding van toepassing is, de duur van het beding en de hoogte van de boete. De rechter kan het beding vernietigen, maar hij kan het ook matigen, bijvoorbeeld door de regio in te perken, de duur te verkorten of door de boete te matigen.

Wat kun je doen?
Een concurrentiebeding kan grote gevolgen voor je hebben op het moment dat je wil starten met een nieuwe baan. Check dus je arbeidsovereenkomst of hier een concurrentiebeding in staat. Is voor jou niet helemaal helder wat er nu precies in je contract staat? Wil je weten of je gebonden bent aan een concurrentiebeding? Is jouw concurrentiebeding te beperkend en is het voor jou onmogelijk om een nieuwe baan te vinden? Neem dan contact op met JuroFoon via 0900-1411. Onze juristen kijken je arbeidsovereenkomst en het concurrentiebeding voor je na. We zoeken voor je uit of je hieraan gebonden bent en kunnen je helpen bij een conflict met je werkgever.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Afbeelding: Voyagerix/Shutterstock.com

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Ziek thuis, en nu?

15 jun 2017

Redactie  JuroFoon
Ziek thuis, en nu?

Je hebt je ziek gemeld bij je baas. Na een stressvolle periode gaat het nu echt niet meer. Je bent zowel mentaal als lichamelijk helemaal op, en je verwacht ook niet dat je snel weer in staat bent om je werk weer op...

Mijn zus gaat trouwen, krijg ik daar vrij voor?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Mijn zus gaat trouwen, krijg ik daar vrij voor?

Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt en hoelang je zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof kunt opnemen is wettelijk geregeld. Maar hoe zit het als je zoon gaat trouwen? Of als je oma komt te overlijden? Krijg je...

Omzeilen van regels minimumloon wordt aangepakt!

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Omzeilen van regels minimumloon wordt aangepakt!

Verdien jij, of iemand die je kent, minder dan het minimumloon? De overheid wil dit soort onderbetalingen aanpakken. Er worden sancties opgelegd aan bedrijven die zich niet aan de regels houden. Wie controleert dat...