Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Moet ik betalen voor de schoolspullen van mijn kind?

Moet ik betalen voor de schoolspullen van mijn kind?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 16 jan 2017

Moet ik betalen voor de schoolspullen van mijn kind?

Kinderen vanaf 12 jaar

Geschreven door Rachelle Goessen

Eerder hebben we een artikel geschreven met de vraag of je als ouder die peperdure tablet moet betalen. Maar hoe zit het met alle andere spullen die je kind voor school moet aanschaffen? Als je kind naar de middelbare school gaat, zijn er een heleboel schoolboeken en andere dingen die je kind nodig heeft. Wie moet nu welke kosten betalen? Moet jij opdraaien voor alle kosten van de schoolboeken en -spullen van je kind? Of is er een gulden middenweg?

Wat betaalt de middelbare school?
Om te weten wat de middelbare school moet betalen en wat de ouders moeten betalen, leggen we eerst uit welke instanties volgens de wet als middelbare school worden gezien. Dit lijkt een open deur, maar om misverstanden te voorkomen hebben wij dit voor je op een rijtje gezet. De volgende schooltypen tellen als middelbare school:

  • praktijkonderwijs;
  • vmbo;
  • havo;
  • vwo;
  • vbo-groen;
  • de internationale schakelklas (ISK);
  • voortgezet speciaal onderwijs.

Studieboeken
De middelbare school moet de studieboeken voor je kind betalen. Studieboeken zijn leerboeken en werkboeken, maar ook licentiekosten van digitaal materiaal en examenbundels. Daarnaast moet de school voor leerlingen die minder goed kunnen lezen, een leesbeperking hebben of gehandicapt zijn de aangepaste studieboeken betalen.

De school hoeft niet al het lesmateriaal te betalen. Zo komen de kosten voor een atlas, grafische rekenmachine, woordenboeken, gymkleren, eventueel gereedschap en ander schoolmateriaal voor jouw rekening.

Laptop en tablet?
Een laptop en tablet vallen niet onder het gratis lesmateriaal, dus de school hoeft dit niet voor je kind aan te schaffen. Een laptop of tablet wordt gezien als drager van informatie, wat inhoudt dat ze worden gebruikt om informatie op te zoeken en te gebruiken bij eventuele schoolopdrachten. Als de school een groot deel van de studieboeken (leerboeken en werkboeken) gaat vervangen door gebruik te maken van een laptop of tablet, dan moet de school deze wél aan je kind ter beschikking stellen. Jij hoeft deze dan niet te kopen, maar de school kan je wel om een vrijwillige bijdrage vragen. Wil de school jou verplichten om dit aan te schaffen? Wij geven je graag advies en helpen je een passende brief te sturen naar de school.

Borg vragen voor schoolboeken
Sommige scholen vragen je om  een borg te betalen voor de gratis schoolboeken die de school verstrekt. Deze maatregel is toegestaan en is er om ervoor te zorgen dat de leerlingen netjes met de boeken omgaan. Wel moet de school zich aan een aantal regels houden voordat ze een borg aan jou vragen.

  • Er moet duidelijk zijn wat deze borg inhoudt;
  • De medezeggenschapsraad moet akkoord gaan met deze regeling;
  • De school moet aan het begin van het schooljaar de boeken aan de leerlingen verstrekken, ook als je geen borg wil betalen.

Als je de borg niet vrijwillig wil betalen, weet dan dat de school dit niet van je mag eisen! Doen ze dit toch, dan helpen wij je met het opstellen van een brief aan de school.

Vrijwillige ouderbijdrage vragen
De school kan je ook vragen om een vrijwillige ouderbijdrage te betalen. De school moet duidelijk communiceren dat het gaat om een vrijwillige bijdrage en dus niet verplicht is. De keuze is aan de ouders om wel of niet te betalen. De school moet ieder kind recht geven op gelijke kansen in het onderwijs: dit is niet afhankelijk van de bijdrage van de ouders. Alle onderdelen die in de schoolgids bij het lesprogramma staan kunnen door je kind gewoon gevolgd worden.

Schoolreisjes
Als er een schoolreisje of andere dingen gepland worden die als extra worden gezien én niet in de schoolgids staan, dan kan het zo zijn dat je kind niet mee mag als er geen vrijwillige ouderbijdrage is betaald. Wel is het vaak mogelijk om met de school een (betalings-)regeling te treffen, zodat je zoon of dochter toch mee op schoolreisje kan.

Praktische dingen die je wél moet betalen
Er wordt wel van je verwacht dat je praktische benodigdheden voor je kind koopt, zoals schriften, pennen, potloden en gymkleren. Twijfel je of je bepaalde boeken moet betalen, of ander lesmateriaal waarvan de school verwacht dat jij dit betaalt? Wil jij een brief sturen naar de school om een regeling te treffen voor een schoolreisje of ander uitje dat als extra wordt gezien? Bel gerust, onze juristen staan voor je klaar en maken met plezier voor jou die brief of gaan in gesprek met de school. Bel met 0900-1411 of stel je vraag via ons contactformulier

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Moet ik betalen voor de schoolspullen van mijn kind?

16 jan 2017

Redactie JuroFoon
Moet ik betalen voor de schoolspullen van mijn kind?

Voor school heeft je kind natuurlijk leerboeken nodig. En schrijfmateriaal, een rekenmachine, een tablet, gymkleren…. Wie betaalt dat nu allemaal? Kan de school de ouders verplichten om dit te betalen of is er toch...

Krijgen ongetrouwde vaders automatisch het gezag?

19 dec 2016

Redactie JuroFoon
Krijgen ongetrouwde vaders automatisch het gezag?

Ben of word jij binnenkort vader? Als je niet getrouwd bent, maar wel gezag wil over je kind moet je hier zelf achteraan gaan. Nu gaat dat nog via de rechtbank en moet je ook nog erkenning aanvragen. D66 en VVD...

Gescheiden Kerst: wie krijgt de kinderen?

13 dec 2016

Redactie JuroFoon
Gescheiden Kerst: wie krijgt de kinderen?

Het is bijna Kerstmis en ook de kerstvakantie staat voor de deur. De gezelligste tijd van het jaar om met familie door te brengen. Maar als je gescheiden bent, kan dit ook voor problemen zorgen. Want zowel jij als...