Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Betaling van alimentatie

Particulieren wonen
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 10 apr 2006

Particulieren wonen

Alimentatie

Onderhoudsplicht
Er bestaat ook partneralimentatie. Tijdens een huwelijk zijn echtgenoten onderhoudsplichtig ten opzichte van elkaar. Hetzelfde geldt voor partners die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, en ook voor mensen die dit in een samenlevingscontract hebben vastgelegd. Na beëindiging van het huwelijk of geregistreerd partnerschap houdt deze onderhoudsplicht niet per definitie op. In veel gevallen dient de ene ex-echtgenoot aan de andere ex-echtgenoot partneralimentatie te betalen. Gedurende een aantal jaren na ontbinding van het huwelijk of van het geregistreerde partnerschap kan de meest draagkrachtige ex-partner door de rechter worden verplicht om aan de ander ex-partner een onderhoudsbijdrage te betalen, de partneralimentatie.

Eerst kinderalimentatie, dan partneralimentatie
Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen deze twee soorten alimentatie: de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Ouders zijn in eerste instantie verplicht om kinderalimentatie te betalen. Als er dan één van de ex-echtgenoten behoefte heeft aan partneralimentatie, en de ander nog draagkracht hiervoor heeft, dan kan de rechter partneralimentatie vaststellen.

Problemen bij de betaling van alimentatie 
Ondanks een onderlinge afspraak tot betaling van de alimentatie of wellicht een beschikking van de rechtbank, kan het voorkomen dat de alimentatieplichtige ex-partner geen alimentatie betaald. Er bestaan dan een aantal mogelijkheden om zowel de kinder- als de partneralimentatie te kunnen innen. Hierbij is het wel van belang een onderscheid te maken tussen een onderlinge afspraak en een beschikking van de rechter.

A. Beschikking van de rechter
Als u gehuwd bent geweest is de kans groot dat er destijds ook een echtscheidingsconvenant is opgesteld. In dit convenant staan de afspraken vermeld die onderling zijn gemaakt. Eén van deze afspraken kan de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie zijn. Dit convenant zal zeer waarschijnlijk door de rechter meegenomen zijn in zijn uitspraak tot ontbinding van het huwelijk. Het convenant zal dan ook gehecht zijn aan de echtscheidingsbeschikking van de rechter. Hierdoor heeft het echtscheidingsconvenant een executoriale titel gekregen en kan betaling worden afgedwongen door middel van een deurwaarder. Deze kan eventueel beslag leggen op het loon of de uitkering van de alimentatieplichtige ex-partner. 

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Als er problemen zij met de betaling van de kinderalimentatie, kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) worden ingeschakeld. Dit bureau houdt zich enkel bezig met de inning van de kinderalimentatie en niet met de inning van de partneralimentatie.

B. Onderlinge afspraak
Als er alleen een onderlinge afspraak is gemaakt over de hoogte en de betaling van de kinder- en partneralimentatie en deze afspraken niet zijn opgenomen in de echtscheidingsbeschikking, kan er niet meteen beslag worden gelegd. Voordat beslag kan worden gelegd bij de alimentatieplichtige ex-partner zal de zaak eerst aan de rechter voorgelegd moeten worden, zodat de rechter de alimentatieplicht kan opleggen. Indien de financiële gegevens niet zijn gewijzigd sinds de onderlinge afspraken zijn gemaakt, zal de rechter zeer waarschijnlijk de alimentatie toewijzen die destijds is overeengekomen. Voor deze procedure is een advocaat verplicht.
Na ontvangst van de beschikking van de rechter, kan dan alsnog beslag worden gelegd met behulp van een deurwaarder (kinder- en partneralimentatie) of het LBIO (alleen kinderalimentatie). 

Indexering (verhoging)
Jaarlijks dient de alimentatie verhoogd te worden met het indexcijfer. Dit indexcijfer is gekoppeld aan het loonindexcijfer en wordt jaarlijks door de Minister van Justitie vastgesteld. De alimentatieplichtige ex-partner is verplicht om per 1 januari het alimentatiebedrag automatisch te verhogen met het indexcijfer, tenzij uitdrukkelijk afstand is gedaan van deze indexering. Voor 2006 is het indexcijfer vastgesteld op 0,9%. Dit indexcijfer geldt zowel voor de kinderalimentatie als de partneralimentatie. 

Indien de verhoogde alimentatie niet wordt betaald kan betaling worden afgedwongen bij de ex-partner. Hiervoor geldt hetgeen bovenstaand is opgenomen over inning van de alimentatie. Deze inning kan dan ook middels een deurwaarder (indexering over kinder- en partneralimentatie) of het LBIO (alleen indexering over kinderalimentatie) als er sprake is van een beschikking van de rechter. Als er geen beschikking is van de rechter met betrekking tot de alimentatieplicht, zal de zaak eerst aan de rechter voorgelegd moeten worden, zodat de rechter deze alimentatieplicht, inclusief indexering, kan opleggen.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Wetsvoorstel wijziging Kinderalimentatie?

09 aug 2016

Redactie JuroFoon
Wetsvoorstel wijziging Kinderalimentatie?

Begin dit jaar is er een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de regels over kinderalimentatie te herzien. Het doel is om de berekening van kinderalimentatie in de wet vast te leggen. Wat betekent dit wetsvoorstel...