Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Bizarre ontslagzaak: Demente vrouw hele nacht op het toilet

Bizarre ontslagzaak: Demente vrouw hele nacht op het toilet
Redactie  JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 30 jan 2017

Bizarre ontslagzaak: Demente vrouw hele nacht op het toilet

Ontslag via kantonrechter Ontslag & WW Ontslag

Geschreven door Rachelle Goessen

We zitten al bijna een maand in 2017. Waarschijnlijk heb je verschillende bijzondere ontslagzaken meegekregen in andere media. Wij beschrijven een van de meest vreemde ontslagzaken van 2016 in deze Bizarre Zaak. Het gaat het om een werknemer in de zorg, die ernstig nalatig is geweest. Toch is hij niet door de rechter ontslagen. Er zijn namelijk twee kanten van het verhaal.

De casus: Te veel taken en te weinig tijd
Een werknemer van een verzorgingstehuis werkte als verzorgende altijd trouw op zijn afdeling, maar één avond liep het helemaal mis. Tijdens zijn dienst heeft hij om 6 uur ‘s avonds een bewoonster van de afdeling, een dementerende vrouw, via een tillift op het toilet gezet. Deze avond was drukker dan gebruikelijk, waardoor de werknemer besloot om ondertussen nog andere taken af te handelen. De vrouw liet hij daarom even op het toilet zitten.

De volgende ochtend trof een collega de vrouw aan, nog steeds hangend in de tillift boven het toilet. De werknemer had gerapporteerd dat de vrouw erg moe was, een beetje gegeten had en vervolgens door hem naar bed is gebracht. Maar hoewel dit in zijn rapportage staat beschreven, is dit niet gebeurd.

De werknemer werd door zijn teamleider op het matje geroepen en heeft te horen gekregen dat hij op non-actief werd gesteld. Op de camerabeelden en de aftekenlijst van zijn taken is te zien dat hij nog meer fouten heeft gemaakt. Hij heeft bijvoorbeeld pillen te vroeg gegeven en vergeten oogdruppels bij de vrouw toe te dienen. Op de aftekenlijst heeft hij aangegeven dit wél te hebben gedaan. Een paar dagen later, tijdens een tweede gesprek, heeft de teamleider aan de medewerker aangegeven dat het management de arbeidsovereenkomst wil ontbinden. De fouten die hij heeft gemaakt waren te ernstig. Met andere woorden: hij heeft verwijtbaar gehandeld.

Als een werkgever een arbeidscontract wil laten ontbinden vanwege verwijtbaar handelen, gaat dit via de rechter.

Verzoek ontbinding arbeidsovereenkomst
De werkgever heeft vervolgens bij de kantonrechter een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ingediend. Dit omdat de werknemer op onaanvaardbare wijze tekort is geschoten: hij heeft de bewoonster onacceptabel lang op het toilet laten zitten en heeft twee keer niet naar waarheid gerapporteerd.

De werknemer geeft toe dat hij ernstig tekortgeschoten is en zich ontzettend schuldig voelt, zo erg dat hij uiteindelijk zelfs in een depressie is geraakt. Bovendien was de werkdruk die avond erg hoog en was er sprake van een té lage bezetting. Hij kon daardoor onmogelijk zijn taken fatsoenlijk uitvoeren.

De werkgever geeft aan dat de werknemer nooit geklaagd heeft over een te hoge werkdruk, maar geeft toe dat de verzorgende die bewuste avond meer verantwoordelijkheden had dan gewoonlijk. Maar - zo stelt de werkgever - als hij een controleronde had gelopen, had hij kunnen zien dat de mevrouw nog op het toilet zat en was dit niet gebeurd.

De uitspraak van de rechter
De rechter heeft uiteindelijk besloten dat ontslag een te zware straf is. De rechter zegt dat er geen sprake is van een redelijke grond voor verwijtbaar handelen. Hij bepaalt dat de werknemer een laatste kans moet krijgen, maar wel moet worden overgeplaatst naar een andere vestiging. Het feit dat er ook sprake was van een (te) hoge werkdruk en de werknemer al meer dan 25 jaar wél goed functioneerde, telde voor de rechter mee in het maken van de beslissing.

Ervaar jij enorme werkdruk op je werk? Dreig je ontslagen te worden? Of ben je volgens jou onterecht ontslagen? Bel 0900-1411 en wij geven je graag advies. Je kunt ons ook benaderen via ons contactformulier. Onze juristen bekijken je situatie en helpen je verder.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.


reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Werknemer ontslaan wegens disfunctioneren: wat moet je doen?

03 mrt 2017

Redactie JuroFoon
Werknemer ontslaan wegens disfunctioneren: wat moet je doen?

Een werknemer ontslaan wegens slecht functioneren doe je niet zomaar: je moet dit aanvragen via de kantonrechter. Ook wordt er van jou verwacht dat jij er alles aan hebt gedaan om je werknemer te helpen.

Bizarre ontslagzaak: Demente vrouw hele nacht op het toilet

30 jan 2017

Redactie  JuroFoon
Bizarre ontslagzaak: Demente vrouw hele nacht op het toilet

In deze Bizarre Zaak heeft een medewerker van een verzorgingstehuis een ernstige fout gemaakt. Hij heeft namelijk een dementerende vrouw een nacht lang op het toilet laten zitten. Volgens de werkgever is dit reden...

Wat te doen bij cybercrime

03 jan 2017

Redactie JuroFoon
Wat te doen bij cybercrime

Elektronische apparaten en het internet zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het negatieve gevolg is wel dat cybercrime steeds groter is geworden in de afgelopen jaren. Nu vraag je je natuurlijk af...