Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Bizarre Zaak: € 125.000,- vergoeding bij ontslag!

Bizarre Zaak: € 125.000,- vergoeding bij ontslag!
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 06 feb 2017

Bizarre Zaak: € 125.000,- vergoeding bij ontslag!

Contracten Ontslag personeel Arbeidscontract

Geschreven door mr. Jeroen Wullems

Het kan gebeuren dat er tussen jou als werkgever en een werknemer een onwerkbare situatie ontstaat. Je gaat met je werknemer in gesprek en stelt een plan van aanpak op om de situatie te verbeteren. Mocht dat geen effect hebben, dan zal je misschien overwegen om het arbeidscontract te beëindigen. Een uitspraak van de rechter in december 2016 laat zien dat je daar niet te makkelijk over moet denken. Het zou je weleens duur kunnen komen te staan.

De casus
Een werknemer werkt al jaren als apotheker in een ziekenhuis. Naast deze functie was hij ook leidinggevende van de vakgroep van ziekenhuisapothekers. De leden van deze vakgroep zeggen in juni 2015 het vertrouwen in hem als leidinggevende op, met als reden dat zij de leiding als stroperig en remmend op de ontwikkeling van de apotheek ervaren. Mede door een reorganisatie zal er de komende jaren veel veranderen in de apotheek. De vakgroep is van mening dat hun leidinggevende niet goed genoeg in staat is om dit in goede banen te leiden.

Na overleg tussen de vakgroep en de Raad van Bestuur van het ziekenhuis geeft het bestuur aan nog steeds vertrouwen te hebben in de werknemer. Wel wordt er een begeleider aangesteld om de samenwerking binnen de vakgroep in kaart te brengen. De situatie verandert als  er in december 2015 een nieuw lid tot de Raad van Bestuur toetreedt, die verantwoordelijk wordt voor de sector apotheek. Ondanks de tussenkomst van een begeleider heeft de vakgroep nog steeds geen vertrouwen in hun leidinggevende. Het nieuwe bestuurslid stuurt vervolgens een e-mail naar de vakgroep waarin een aantal scenario’s worden voorgelegd waaruit gekozen kan worden. Eén daarvan is ontslag van de leidinggevende. Dit is vreemd, aangezien er nog geen procedure is doorlopen om het disfunctioneren aan te pakken. Hoewel de werknemer aangeeft te willen blijven werken, wordt er door de Raad van Bestuur besloten om een onderzoek naar disfunctioneren te starten. De interne commissie van het ziekenhuis voert het onderzoek uit en oordeelt dat er geen sprake is van disfunctioneren. Wel is de commissie van mening dat de verhoudingen zo verstoord zijn dat samenwerking onmogelijk is geworden.

De werkgever wil ontslag
De werkgever stapt naar de rechter om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Er wordt een beroep gedaan op het feit dat er inmiddels sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer brengt daar tegenin dat de arbeidsverhouding helemaal niet de echte reden voor het ontslag is, maar dat de verkapte reden eigenlijk disfunctioneren is. Ontslag wegens disfunctioneren moet goed onderbouwd kunnen worden, waar de werkgever waarschijnlijk niet in zal slagen. Bovendien is al door de interne commissie geconcludeerd dat er geen sprake is van disfunctioneren. Volgens de werknemer zoekt de werkgever een laatste uitweg om van hem af te komen.

Beoordeling van de rechter
De rechter vindt de verstoorde arbeidsrelatie geen goede grond voor het ontbinden van de arbeidsovereenkomst, omdat dit alleen aan de werkgever te wijten is. Maar omdat ook de werknemer heeft aangegeven dat de relatie is verstoord, besluit de rechter toch de overeenkomst te ontbinden.

Nu volgens de rechter de verstoring is veroorzaakt door de werkgever, verbindt hij daar flinke consequenties aan. Er bleek geen sprake te zijn van disfunctioneren en nadat het bestuur eerst het vertrouwen heeft uitgesproken in de werknemer is er te weinig gebeurd om de situatie te verbeteren. De rechter vindt het handelen van de werkgever daarom ernstig verwijtbaar. Dat betekent dat de werknemer naast de transitievergoeding recht heeft op een zogeheten billijke vergoeding. Hoe ernstiger de rechter het handelen van de werkgever vindt, hoe hoger deze vergoeding is.

Behoorlijke vergoeding voor de werknemer
In deze zaak komt de rechter tot een billijke vergoeding € 125.000,-. Dit hoge bedrag baseert hij op het feit dat de werknemer vlak voor zijn pensioen zit en vele jaren uitstekend heeft gefunctioneerd.  Tevens wil de rechter een waarschuwing laten uitgaan naar alle werkgevers dat zij in dit soort situaties zorgvuldig moeten handelen. De werknemer ontvangt deze vergoeding bovenop zijn transitievergoeding van bijna € 45.000,-.

Wat betekent dit nu voor jou?
Het signaal van de rechter is duidelijk. Zijn er problemen tussen jou en je werknemer omdat jij vindt dat je werknemer niet goed functioneert, ben dan heel zorgvuldig. Bouw een goed dossier op waarmee je ook kunt aantonen dat je zelf alles in het werk hebt gesteld om de situatie te verbeteren. Denk aan mediationtrajecten, verbeterplannen of desnoods overplaatsing naar een andere functie. Als dit allemaal niet helpt of niet mogelijk is, dan kun je overwegen om naar de rechter te stappen. Ook zou je eerst kunnen proberen om het dienstverband te beëindigen door middel van een vaststellingsovereenkomst. Het is heel belangrijk dat je de beëindiging van een arbeidscontract goed en zorgvuldig aanpakt. Laat je daarom altijd bijstaan door een van onze juristen. Zo voorkom je dat je door de rechter op de vingers wordt getikt en dat je een hoop geld moet betalen.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Herken jij deze situatie binnen je eigen bedrijf en wil jij kijken wat de mogelijkheden zijn om de arbeidsovereenkomst te beëindigen? Neem dan contact op met een van onze juristen. Met ons sta je sterker. Bel ons gerust via 0900-1411, wij staan direct voor je klaar. Je kunt je vraag natuurlijk ook stellen via ons contactformulier, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Wat je moet weten over het BBL-contract

09 jun 2017

Redactie JuroFoon
Wat je moet weten over het BBL-contract

Heb jij een BBL-werknemer in dienst? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ins en outs van het BBL-contract. Dit is namelijk niet alleen een arbeidsovereenkomst, maar ook een leerovereenkomst. Wij...

Tijdelijk contract niet verlengen? Wees er op tijd bij!

14 apr 2017

Redactie JuroFoon
Tijdelijk contract niet verlengen? Wees er op tijd bij!

Heb jij werknemers in dienst met een tijdelijk contract? Geef op tijd aan of je dit dienstverband voortzet (of niet). Doe je dit niet, dan moet je een aanzegvergoeding betalen aan deze werknemer.

Werkgever mag hoofddoek verbieden

31 mrt 2017

Redactie JuroFoon
Werkgever mag hoofddoek verbieden

Het verbieden van een hoofddoek op de werkvloer is een gevoelig discussiepunt. Nu heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat een verbod is toegestaan. Of beter gezegd, een werkgever mag in zijn interne...