Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Bizarre zaak: Dronken op de borrel? Liever niet!

Bizarre zaak: Dronken op de borrel? Liever niet!
Redactie  JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 02 jan 2017

Bizarre zaak: Dronken op de borrel? Liever niet!

Arbeidsvoorwaarden Ontslag via kantonrechter Ontslag nemen Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd Arbeidsrecht Ontslag Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd Op staande voet ontslagen Arbeidsconflict

De tijd van gezelligheid is weer aangebroken. Na de kerstborrels worden nu de nieuwjaarsborrels georganiseerd. Tijdens deze festiviteiten blijft het meestal niet bij een glaasje fris waardoor het ook voorkomt dat een borrel uit de hand loopt, met alle gevolgen van dien. Aan de hand van een rechtszaak laten we zien dat het vaker gebeurt dan je denkt en de gevolgen erg nadelig kunnen uitpakken. In deze zaak werd de werknemer zelfs ontslagen.  

Ontslagen na een borrel, het gebeurt echt.
Op 18 december 2015 vond op de werkvloer bij een bedrijf een kerstborrel plaats. Een 58-jarige werknemer raakte tijdens deze borrel in een verhitte discussie met de directeur. De werknemer was hierbij onder invloed van alcohol. Na de discussie heeft de werknemer met zijn collega’s gesproken en aangegeven dat hij de directeur wilde slaan. Toen de directeur naar huis wilde gaan is de werknemer hem aangevlogen. Hij pakte de directeur vast en probeerde hem zelfs te slaan. Omstanders hebben hem tegengehouden, maar het kwaad heeft al geschied. Hierop is de werknemer op staande voet ontslagen.

Gaat ontslag op staande voet als maatregel niet wat ver?
Ontslag op staande voet is een zeer ernstige maatregel. Je hebt hierdoor namelijk geen recht meer op een eventuele transitievergoeding of WW-uitkering. In deze situatie heeft de rechter duidelijk uitgelegd of ontslag op staande voet gerechtvaardigd was een waarom hij dit vond.

Volgens de rechter zat er een behoorlijke tijd tussen de discussie en het moment dat de werknemer zijn baas aanvloog. Hij had zich in de tussentijd dus nog kunnen bedenken en naar huis kunnen gaan. Ook speelt volgens de rechter mee dat het niet aan de werknemer maar aan omstanders te danken is dat hij zijn baas niet heeft kunnen slaan. Zij hebben hem namelijk tegen kunnen houden. Ook zou hij hebben gezegd dat hij zijn baas ‘middendoor’ zou schoppen en hem ‘voor zijn kop’ zou slaan.

Zijn er misschien verzachtende omstandigheden?
Ook al kan het gedrag van de werknemer niet door de beugel, er kunnen omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat ontslag in deze situatie niet de juiste maatregel is. Werknemer geeft bijvoorbeeld aan dat hij al 25 jaar naar volle tevredenheid voor zijn baas werkt. Een ander punt dat door werknemer werd aangevoerd was het (overvloedig) gebruik van alcohol en de ontremmende werking. Ook is werknemer diabeet, hierdoor heeft zijn alcoholgebruik een nog groter effect op zijn gedrag. Ten slotte is nog de leeftijd van belang aangezien werknemer 58 jaar is en ontslag grote gevolgen zou hebben voor hem.

Hoe oordeelde de rechter?
De werknemer heeft vooral zijn best gedaan bepaalde zaken als verzachtend te gebruiken. De rechter gebruikt deze omstandigheden juist om te laten zien wat er allemaal fout is gegaan op de bewuste borrel. Zo zegt de rechter dat van iemand van 58 jaar minder impulsief gedrag verwacht mag worden. Ook het gebruik van alcohol in combinatie met diabetes wordt de werknemer door de rechter zwaar aangerekend. Hij had juist in zijn situatie zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en hierop moeten letten. De rechter kwam dan ook tot het oordeel dat het ontslag op staande voet terecht was gegeven.

Moet ik nu nuchter blijven?
Nee, je hoeft op de nieuwjaarsborrel van je werk niet nuchter te blijven. Het kan wel verstandig zijn dit te doen als je van jezelf weet dat je hierdoor agressief wordt, zeker als je al problemen met je baas hebt. Het hierboven genoemde voorbeeld is een extreem geval, maar het komt wel eens voor. Er zijn natuurlijk ook andere situaties in te denken als een werknemer tijdens de borrel overvloedig alcohol drinkt, waardoor zijn gedrag negatieve gevolgen kan hebben. In het geval van deze Bizarre zaak gaf het willen slaan van de directeur de doorslag. Maar het lastigvallen van vrouwelijke partners van collega’s en andere misdragingen tijdens de kerstborrel is in het verleden ook al eens aanleiding geweest voor ontslag op staande voet.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Tip van ons voor de nieuwjaarsborrel op je werk: drink gerust een biertje of wijntje, maar wel met mate.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Verhoging van het minimumjeugdloon!

24 mrt 2017

Redactie  JuroFoon
Verhoging van het minimumjeugdloon!

Heb jij een baantje naast je studie? Let op, want je gaat meer verdienen.

Werknemer ontslaan wegens disfunctioneren: wat moet je doen?

03 mrt 2017

Redactie  JuroFoon
Werknemer ontslaan wegens disfunctioneren: wat moet je doen?

Een werknemer ontslaan wegens slecht functioneren doe je niet zomaar: je moet dit aanvragen via de kantonrechter. Ook wordt er van jou verwacht dat jij er alles aan hebt gedaan om je werknemer te helpen.

Gewonnen Case: de kleine letters in je arbeidsvoorwaarden

27 feb 2017

Redactie  JuroFoon
Gewonnen Case: de kleine letters in je arbeidsvoorwaarden

Soms heb je een conflict met je baas en krijg je dit niet zomaar opgelost, terwijl je zeker weet dat jij in je recht staat. In deze Gewonnen Case kreeg onze cliënt dankzij JuroFoon toch zijn gelijk.