Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Bizarre Zaak: gevonden geld, voor jou of voor je baas?

Bizarre Zaak: gevonden geld, voor jou of voor je baas?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 27 jan 2017

Bizarre Zaak: gevonden geld, voor jou of voor je baas?

Stel je voor, jij bent op je werk bezig met je dagelijkse taken en je vindt een aantal enveloppen met geld. Wat moet je dan doen? Mag je dit geld houden? Hierover gaat deze Bizarre Zaak. Op 17 januari 2017 heeft het gerechtshof zich hierover uitgesproken. Maar wat was er nou precies aan de hand?

Wat ging eraan vooraf?
In deze zaak stonden een werknemer en zijn werkgever tegenover elkaar. Werkgever ‘X’ heeft onder meer een milieustraat waar burgers afval naartoe kunnen brengen. De werknemer werkt niet direct op de milieustraat, maar zorgt voor het demonteren van elektronische apparaten in een naastgelegen hal op het terrein van de werkgever. Hij sorteert hier diverse onderdelen, waarbij hij de apparaten ook vaak moet openen. Tijdens dit werk heeft hij een printer opengemaakt en vier enveloppen gevonden met daarin € 15.100,-. Na een tijdje heeft hij van zijn vondst aangifte gedaan bij de gemeente en een paar dagen later heeft hij dit ook gemeld aan zijn leidinggevende. De werkgever heeft aangegeven dat hij de enveloppen moest inleveren, maar dit heeft de werknemer geweigerd.

Moet de werknemer het geld teruggeven?
Om deze vraag te beantwoorden, bepaalt de rechter eerst wie daadwerkelijk de vinder is.

Wanneer ben je een vinder?

Kort gezegd komt het erop neer dat je volgens de wet als vinder wordt gezien als je een onbeheerde zaak vindt en in je bezit neemt. Je hebt als vinder wel een paar verplichtingen, zo moet je zo snel mogelijk aangifte doen bij de gemeente. Daarnaast moet je het gevonden voorwerp bewaren en onderhouden, of aan de gemeente overdragen zodat zij dit doen. Dit is belangrijk, omdat de  eigenaar zich nog kan melden. Je wordt namelijk niet meteen eigenaar van het voorwerp, dit kan afhankelijk van de situatie wel na verloop van tijd gebeuren.


 

De werknemer vindt dat hij het geld als ‘verloren en onbeheerde zaak’ heeft gevonden. ‘X’ is van mening dat het geld aan hem toebehoort, omdat de werknemer tijdens zijn werk de enveloppen heeft gevonden. Hij eist daarom dat de werknemer het geld aan ‘X’  teruggeeft.

Wie precies kan worden gezien als vinder van een zaak wordt in de wet niet helemaal duidelijk gemaakt. Invulling hiervan wordt voornamelijk aan de rechter overgelaten. Het gerechtshof vult dit begrip dan ook verder in en kijkt hierbij naar alle omstandigheden. In deze zaak is het belangrijk dat  ‘X’ de werkzaamheden aan de werknemer heeft opgedragen en het geld niet per toeval is ontdekt. Volgens de rechter had de werknemer met de uitvoering van zijn werkzaamheden namelijk sowieso dit geld gevonden. Het werk werd ook nog eens in een afgesloten ruimte van de werkgever verricht. Daarbij vond de rechter het vooral van belang dat iedere andere werknemer van ‘X’ met dezelfde opdracht het geld ook met zekerheid zou hebben gevonden. Al deze omstandigheden samen zorgen ervoor dat de rechter heeft besloten om de werkgever als vinder aan te merken.

Omdat de werkgever de vinder is, oordeelt de rechter dat de werknemer het geld aan ‘X’ moet teruggeven. De vinder kan dan voor de eigenaar (de persoon die het geld heeft laten slingeren) het geld beheren.

Is de werkgever eigenaar van het geld?
Ondanks dat de werknemer in dit geval de enveloppen terug moet geven aan ‘X’, betekent dit niet dat de werkgever nu met het geld kan doen wat hij wil. Hij is namelijk geen eigenaar van het geld, maar bewaart het alleen  voor de rechtmatige eigenaar. Uiteindelijk, na verloop van tijd, is het wel mogelijk dat ‘X’ eigenaar wordt, maar daar is in deze zaak nog geen sprake van.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Heb jij wel eens iets waardevols gevonden? Weet je wat je dan moet doen? En hoe zit het als jij geld vindt op je werk? Bel gerust JuroFoon via 0900-1411, je krijgt direct een jurist aan de lijn. Wij leggen je uit wat je moet doen en geven je advies voor jouw specifieke situatie.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie