Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

BKR vs. Dynamiet, hoe zit het?

BKR vs. Dynamiet, hoe zit het?
Redactie  JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 21 apr 2017

BKR vs. Dynamiet, hoe zit het?

Geschreven door Rachelle Goessen

Voor veel mensen heeft de BKR-registratie een negatieve betekenis. Vaak hoeft dat helemaal niet zo te zijn, de meeste Nederlanders zijn zelfs BKR geregistreerd. Toch heeft ook een positieve registratie gevolgen als je bijvoorbeeld een hypotheek wil aanvragen. Een negatieve registratie kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen lening meer kunt krijgen. Veel mensen willen daarom graag af van deze registratie. Dynamiet Nederland is een organisatie die aanbiedt BKR-registraties te verwijderen. BKR is hier uiteraard geen voorstander van en er zijn dan ook al de nodige confrontaties en rechtszaken geweest. Wij vertellen je meer over deze partijen, wat er allemaal speelt en we bespreken de meest recente rechtszaak.

BKR vs. Dynamiet
Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert de kredieten die in Nederland verstrekt worden, zoals leningen en hypotheken, maar ook private lease van een auto. De stichting registreert dus ook de betalingsachterstanden. Het doel van de organisatie is het bevorderen van een maatschappelijk verantwoorde financiële dienstverlening. 

Dynamiet Nederland helpt mensen met een negatieve BKR-registratie op hun naam. Als je denkt dat deze onterecht is, je geen vijf jaar kunt wachten totdat de registratie vanzelf verwijderd wordt, het niet lukt om een hypotheek te krijgen of als je een andere reden hebt, dan bekijkt Dynamiet je situatie en probeert je te helpen deze negatieve registratie te verwijderen.

Hoe werkt het verwijderen van je registratie?
Als je wil weten welke gegevens er van jou geregistreerd staan bij het CKI (Centraal Krediet Informatiesysteem), kun je BKR vragen een overzicht van je persoons- en kredietgegevens te geven. Stel je hebt een registratie, dan kun je naar aanleiding van het overzicht contact opnemen met de kredietverstrekker die jouw gegevens heeft laten registreren, bijvoorbeeld de bank, en verzoeken deze te verwijderen. De kredietverstrekker gaat dan kijken of het inderdaad zo is dat deze gegevens onjuist zijn en kan ze dan bij het CKI laten verwijderen.

Wat speelt er zoal tussen Dynamiet en BKR?
Dynamiet is na een uitspraak van de rechter in 2011 opgericht om onterechte registraties te kunnen verwijderen. In die zaak heeft de rechter geoordeeld dat de kredietverstrekker een aantal fouten heeft gemaakt, waardoor de registratie onterecht was. Bij BKR spreekt men dan van een terechte registratie, maar het was duidelijk dat deze uiteindelijk alsnog onterecht was.

Dynamiet heeft aan de hand van die uitspraak geprobeerd in meerdere situaties registraties te verwijderen. BKR is van mening dat Dynamiet niet op de juiste manier werkt en heeft Dynamiet gevraagd om de claim ‘verwijderen van terechte BKR-registraties’ niet meer te gebruiken. Dynamiet weigerde dit en BKR is naar de rechter gestapt. De rechter oordeelde dat als er reclame gemaakt wordt, er altijd gebruik wordt gemaakt van compact geformuleerde zinnen. Maar Dynamiet mag het op haar website niet laten lijken alsof het terechte registraties bij BKR altijd ongedaan kan maken.

Afgelopen januari is in het tv-programma Radar aandacht besteed aan de mogelijkheid en wenselijkheid om BKR-registraties te laten verwijderen. Dynamiet was niet aanwezig tijdens het programma, maar heeft enkele dagen ervoor via een brief op de website van Radar haar verhaal gedaan. Een bestuurder van BKR heeft voorafgaand aan het programma verteld wat  een BKR-registratie is en aangegeven dat een bank een registratie die helemaal klopt, niet zomaar kan verwijderen. Dit is uitgezonden tijdens de uitzending. Ook heeft BKR gereageerd op de brief van Dynamiet.

Op 17 januari heeft BKR een aantal berichten op haar website geplaatst, waaronder: ‘Radar, schuldhulpverlening en BKR waarschuwen nadrukkelijk voor bedrijven die tegen hoge betaling beloven uw registratie te verwijderen!’. Dynamiet vraagt BKR dit bericht te verwijderen, maar BKR doet dit niet. Dit heeft een nieuwe rechtszaak tot gevolg.

De zaak bij de rechter
Dynamiet stapt naar de rechter en vordert:

  • dat BKR een rectificatie plaatst op haar website;
  • een rectificatie in een uitzending van Radar of in een reclameblok;
  • dat Radar de reactie op haar website vervangt door rectificerende teksten.

Zij vinden dat BKR zich misleidend en onjuist heeft uitgelaten over hun bedrijf. Het is volgens Dynamiet wel mogelijk om soms terechte registraties te doen verwijderen. Ze lijden schade door de uitlatingen van BKR, omdat consumenten minder gebruikmaken van hun dienstverlening. De uitlatingen zijn volgens Dynamiet onrechtmatig en om verdere schade te voorkomen is een rectificatie op zijn plaats.

Het gaat er in deze zaak dus vooral om of BKR onrechtmatig heeft gehandeld en of zij als gevolg hiervan een rectificatie moet plaatsen.

Oordeel van de rechter
De bestuurder die namens BKR in het tv-programma Radar sprak, heeft algemene informatie gegeven over BKR en niet echt gewezen naar andere bedrijven. Dynamiet heeft ook niet goed duidelijk gemaakt hoe de uitleg van BKR onrechtmatig zou zijn ten opzichte van hen.

Een ander punt waar de rechter waarde aan hecht, is dat Dynamiet in de brief gericht aan Radar aangeeft dat het jaarlijks in circa 3000 gevallen lukt om een registratie te verwijderen. Radar heeft Dynamiet gevraagd om enkele stukken als bewijs aan te leveren, waarna Dynamiet elf gevallen heeft geleverd. BKR geeft aan dat slechts in één geval de kredietverstrekker na een eerste verzoek de registratie daadwerkelijk heeft verwijderd. Er is dus maar één keer sprake geweest van een terechte registratie die verwijderd is. Dynamiet heeft hier verder niet meer op gereageerd.

Kortom, dat BKR onrechtmatig heeft gehandeld richting Dynamiet, kan de rechter niet volgen. Dynamiet is niet als bedrijf genoemd in het programma Radar en heeft ook niet goed onderbouwd waarom de uitlating van BKR een onrechtmatige daad zou zijn.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Hoe gaat het verder?
In deze zaak kreeg BKR dus gelijk, maar dit zal waarschijnlijk niet de laatste confrontatie tussen deze partijen zijn. In het kort kunnen we zeggen dat het verwijderen van een BKR-registratie in sommige gevallen mogelijk is, maar dat dit zeker niet altijd zal lukken. Ga dus niet zonder informatie met een partij in zee, en laat je niet gek maken door ophef op social media. Zorg dat je goed nadenkt en alles goed checkt. Heb jij vragen over de BKR-registratie? Stel je vraag dan aan een van onze juristen via 0900-1411 of via ons online contactformulier.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie