Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Boeterente op je hypotheek bij scheiding

Boeterente op je hypotheek bij scheiding
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 03 feb 2017

Boeterente op je hypotheek bij scheiding

Flitsscheiding Echtscheidingsprocedure Koopwoning wordt verkocht Scheiden & wonen

Als jullie gaan scheiden komt er veel op jullie af. Hoe zit het met de verdeling van jullie pensioen, hoe hoog is de alimentatie en bovenal: wat gaan jullie met het huis doen? In sommige gevallen krijg je een boeterente, omdat jullie de hypotheek vervroegd aflossen of overgaan naar een hypotheek met een lagere rente. Wat is precies een boeterente en kun je dit voorkomen?

Wat is een boeterente?
Als jij je hypotheek oversluit naar een lagere rente of de hypotheek vervroegd aflost, dan lijdt de geldgever verlies. Voor dit verlies moet je een boeterente betalen. Hoe hoog dat bedrag is, staat niet vast. Het is namelijk afhankelijk van het soort hypotheek en de voorwaarden.

De hoogte van de boeterente is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan:

  • de resterende rentelooptijd;
  • de hoogte van de huidige rente;
  • de hoogte van de nieuwe rente, en;
  • de hoogte van het resterende bedrag van je hypotheek.

Bij verkoop van je woning is er geen sprake van een boeterente, de hypotheek mag dan boetevrij worden afgelost.

Hoe zit het als ik onze woning overneem na mijn scheiding?
Als je na de scheiding jullie woning overneemt, dan behoud je je eigen helft van de woning en koop je de andere helft van je ex-partner. Je ex-partner verkoopt dus zijn of haar helft van de woning aan jou. De vraag is of de geldgever de hypotheek van je ex-partner meeneemt in de berekening van de boeterente. Bij de meeste geldgevers is dat wel zo. Maar om te voorkomen dat je een te hoge boeterente moet betalen, is het is altijd handig om dit aan je geldgever na te vragen.

Wie betaalt de boeterente?
Wie de boeterente bij scheiding betaalt kan de nodige discussie geven. Het lijkt logisch dat degene die de hypotheek op zich neemt en dus profiteert van de lagere rente, de boete volledig betaalt. Maar dit voelt al snel anders als je ex-partner na de scheiding zelf ook een woning koopt en een nieuwe hypotheek met een lage rente afsluit. Daarnaast bestaat het risico dat de boeterente door onjuiste afspraken met je ex-partner over de betaling deels fiscaal niet aftrekbaar is. Willen jij en je ex-partner weten wat jullie kunnen regelen met betrekking tot het betalen van de boeterente? Wij helpen je.

Is de boeterente aftrekbaar?
Vaak is de boeterente wel aftrekbaar. Als de rente op de hypotheek fiscaal aftrekbaar is, dan geldt dat ook voor de boeterente.

De boeterente is niet aftrekbaar als:

  • (een deel van) de hypotheek gebruikt is voor iets anders dan de woning;
  • de afspraken met je ex-partner over de betaling hiervan onjuist worden gemaakt;

Soms kun je de boeterente meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Dan is de rente over dat extra deel niet aftrekbaar.

Omdat de fiscale regels over dit onderwerp complex zijn is het verstandig je te laten informeren door een specialist op dit gebied. Wil jij precies weten hoe het zit? Onze juristen helpen je hierbij.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Zorg voor goede begeleiding
Ga je scheiden of zit je in een scheidingsprocedure? Willen jullie afspraken maken over het betalen van de boeterente? Zorg ervoor dat je goed wordt geadviseerd over de financiële en fiscale gevolgen van de gemaakte afspraken met je ex-partner. Bel met ons via 0900-1411, wij beantwoorden je vragen en geven je advies. Liever digitaal je vraag stellen? Dat kan via ons contactformulier. Wij staan jou ook via Facebook te woord!

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Boeterente op je hypotheek bij scheiding

03 feb 2017

Redactie JuroFoon
Boeterente op je hypotheek bij scheiding

Als je gaat scheiden en jij en je (ex)partner hebben afgesproken dat jij jullie gezamenlijke woning overneemt, dan kan het in bepaalde situaties voorkomen dat je een boeterente moet betalen.

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...

Gescheiden en school: moet de school mij ook informeren?

28 dec 2016

Redactie JuroFoon
Gescheiden en school: moet de school mij ook informeren?

Jullie zijn gescheiden, maar jij krijgt van de school geen informatie over je kind. Je weet niet of je kind die laatste rekentoets heeft gehaald, goed in de groep valt of juist gepest wordt… Je weet helemaal niets....