Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Boetes (12): boete voor vasthouden mobiel tijdens rijden?

Particulieren overheid
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 22 okt 2010

Particulieren overheid

Overheid

Antwoord:

Ja, je kunt een boete krijgen voor het vasthouden van een mobieltje terwijl je aan het rijden bent. Vasthouden is strafbaar en het is niet vereist dat je er mee aan het bellen bent.

Het risico van handmatig telefoneren
Het handmatige telefoneren en het gelijktijdig besturen van een motorvoertuig, invalidenvoertuig of bromfiets vormt een gevaar voor de verkeersveiligheid. Jaarlijks vallen daardoor enkele tientallen doden en bijna driehonderd gewonden. Dit komt omdat bij het handmatig telefoneren slechts één hand beschikbaar is voor het verrichten van de noodzakelijke verkeershandelingen en de aandacht van de bestuurder afgeleid wordt van de verkeerssituatie.

Wat valt onder ‘vasthouden’?
Onder het verbod om een mobieltje vast te houden wordt niet alleen het in de hand houden van een mobiel verstaan, maar ook het tussen het oor en schouder geklemd houden ervan. Elke manier waarop je een mobiel kunt vasthouden, valt onder het verbod.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Waarom is vasthouden strafbaar?
Er is bewust gekozen om het vasthouden strafbaar te stellen en niet zo zeer het telefoneren. Bij de term telefoneren is het al snel onduidelijk wanneer daarvan sprake is. Is dat op het moment dat de telefoon in de hand wordt genomen, een nummer wordt ingetoetst of op het moment dat de verbinding tot stand komt? Bovendien wordt met de term telefoneren de reikwijdte van het verbod beperkt tot spraak. Nu valt onder het verbod ook het verzenden, ontvangen en lezen van smsjes of e-mailberichten en het gebruik van mobiel internet.

Wat vind jij hiervan? Vind je het logisch dat het vasthouden van een mobiel alleen al voldoende is voor een bon? Geef je mening in de poll!

Deze poll is inmiddels gesloten. 
Je vindt de uitslag hier

Bron: Gerechtshof Leeuwarden, 7 juli 2005, LJN AU6420
Wetgeving: art. 61a Reglement verkeersregels en verkeerstekens, RVV 1990
Besluit 4 februari 2002 tot wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, Stb. 2002, 67 (Nota van toelichting)

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe aftapwet, waardoor onder andere de AIVD meer bevoegdheden krijgt. Wat betekent dat voor jouw privacy? Mogen inlichtingendiensten nu zomaar al je e-mails lezen?

Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

De schoolvakanties komen er weer aan en veel mensen gaan in deze periode met het hele gezin op vakantie. Helaas is het niet voor alle ouders mogelijk om in de schoolvakanties zelf ook verlof op te nemen. Maar wat...

Arbeidstijden van kinderen in Nederland

27 jun 2016

Redactie JuroFoon
Arbeidstijden van kinderen in Nederland

Op 12 juni 2016 was de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Door zo´n internationale dag in te stellen willen organisaties zoals International Labour Organization ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor...