Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Boetes (13): maximaal 1 parkeerboete?

Particulieren overheid
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 01 nov 2010

Particulieren overheid

Overheid

Antwoord:

Ja, als je je auto parkeert op een plek waar je moet betalen en je koopt geen parkeerkaartje, dan mag de gemeente voor elke dag onbetaald parkeren een parkeerboete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) opleggen.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting
Een naheffingsaanslag parkeerbelasting bestaat uit een klein bedrag aan nageheven parkeerbelasting en een verhoudingsgewijs groot bedrag aan boetekosten. De gemeente kan per kalenderdag slechts eenmaal een naheffingsaanslag parkeerbelasting (strikt genomen alleen de boetekosten) in rekening brengen als een auto zonder geldig parkeerkaartje op dezelfde parkeerplaats geparkeerd blijft staan. Als je echter meerdere dagen je auto onbetaald geparkeerd laat staan, dan kun je dus voor elke dag een boete krijgen.

Meerdere malen gestraft?
Anders dan in het strafrecht, waar je niet twee keer voor hetzelfde strafbare feit een straf kunt krijgen, geldt hierbij dat de kosten geen sanctie zijn, maar kosten die worden gemaakt voor het opleggen van de naheffingsaanslag. Op die manier mogen dus elke kalenderdag dezelfde kosten voor hetzelfde feit in rekening worden gebracht.

Als je meer wil weten over parkeerboetes, neem dan contact op met één van onze juristen. 

Lees ook: Boete voor vasthouden mobiel tijdens het rijden?

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Bron: Rechtbank Amsterdam, 20 maart 2008, LJN BN3266

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe aftapwet, waardoor onder andere de AIVD meer bevoegdheden krijgt. Wat betekent dat voor jouw privacy? Mogen inlichtingendiensten nu zomaar al je e-mails lezen?

Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

De schoolvakanties komen er weer aan en veel mensen gaan in deze periode met het hele gezin op vakantie. Helaas is het niet voor alle ouders mogelijk om in de schoolvakanties zelf ook verlof op te nemen. Maar wat...

Arbeidstijden van kinderen in Nederland

27 jun 2016

Redactie JuroFoon
Arbeidstijden van kinderen in Nederland

Op 12 juni 2016 was de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Door zo´n internationale dag in te stellen willen organisaties zoals International Labour Organization ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor...