Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Boetes (19): parkeerboete gekregen op vakantie?

Particulieren overheid
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 02 aug 2011

Particulieren overheid

Overheid

Sinds enkele jaren heeft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de mogelijkheid om niet alleen Nederlandse verkeersboetes te innen, maar ook boetes die in sommige andere landen zijn opgelegd. Andersom is het ook mogelijk om Nederlandse boetes in het buitenland te innen.

Voorwaarde 1: wetgeving
Als het CJIB een buitenlandse boete wil innen, dan moet het land waar de overtreding is begaan, ook de betreffende Europese wet in zijn nationale wetgeving hebben opgenomen. Het gaat concreet om de volgende landen: Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

Voorwaarde 2: minimumbedrag
Wanneer het CJIB in Nederland een boete wil innen, dan is dat pas mogelijk bij een opgelegd boetebedrag van minimaal 70 euro. Is het bedrag lager, dan kan het CJIB de boete dus niet innen.

Voorwaarde 3: onherroepelijke boete
Het CJIB kan alleen een buitenlandse boete in Nederland innen als het gaat om een onherroepelijke boete. Dat wil zeggen dat bezwaar of hoger beroep tegen het opleggen van de boete niet meer mogelijk is. Dit betekent dat je eerst bezwaar moet maken of beroep moet instellen en wel volgens de daarvoor geldende procedure in het betreffende land. Dit geldt ook als je via het CJIB voor het eerst op de hoogte wordt gesteld van de boete.

Je moet dus altijd eerst in de gelegenheid zijn gesteld om in het betreffende land bezwaar te maken of beroep in te stellen. Is dat niet het geval, dan mag de boete niet worden geïnd. Gebeurt dat toch, dan kun je tegen de tenuitvoerlegging van de inning bezwaar maken bij de rechtbank te Leeuwarden.

Niet aangesloten bij regeling?
Is het land waar je de verkeersboete hebt gekregen niet aangesloten bij deze regeling, dan dien je er rekening mee te houden dat je in of vanuit dat land zelf verzocht wordt om de rekening te betalen. 

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Wil je meer weten over verkeersboetes, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Bezwaar en beroep (2): De CBR vorderingsprocedure

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

De schoolvakanties komen er weer aan en veel mensen gaan in deze periode met het hele gezin op vakantie. Helaas is het niet voor alle ouders mogelijk om in de schoolvakanties zelf ook verlof op te nemen. Maar wat...

Arbeidstijden van kinderen in Nederland

27 jun 2016

Redactie JuroFoon
Arbeidstijden van kinderen in Nederland

Op 12 juni 2016 was de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Door zo´n internationale dag in te stellen willen organisaties zoals International Labour Organization ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor...

“Arts, mag ik mijn medisch dossier inzien?”

27 jun 2016

Redactie JuroFoon
“Arts, mag ik mijn medisch dossier inzien?”

Wat vervelend, dat heb jij weer! Door die vele regenbuien in Nederland ben je met je fiets plat op je snoet gevallen. Allebei je armen doen ontzettend pijn, omdat je daarmee je val hebt gebroken. In het ziekenhuis...