Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Boetes (19): parkeerboete gekregen op vakantie?

Boetes (19): parkeerboete gekregen op vakantie?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 02 aug 2011

Boetes (19): parkeerboete gekregen op vakantie?

Overheid Bezwaarschrift boete Reizen & verkeer Verkeer

Sinds enkele jaren heeft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de mogelijkheid om niet alleen Nederlandse verkeersboetes te innen, maar ook boetes die in sommige andere landen zijn opgelegd. Andersom is het ook mogelijk om Nederlandse boetes in het buitenland te innen.

Voorwaarde 1: wetgeving
Als het CJIB een buitenlandse boete wil innen, dan moet het land waar de overtreding is begaan, ook de betreffende Europese wet in zijn nationale wetgeving hebben opgenomen. Het gaat concreet om de volgende landen: Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Litouwen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

Voorwaarde 2: minimumbedrag
Wanneer het CJIB in Nederland een boete wil innen, dan is dat pas mogelijk bij een opgelegd boetebedrag van minimaal 70 euro. Is het bedrag lager, dan kan het CJIB de boete dus niet innen.

Voorwaarde 3: onherroepelijke boete
Het CJIB kan alleen een buitenlandse boete in Nederland innen als het gaat om een onherroepelijke boete. Dat wil zeggen dat bezwaar of hoger beroep tegen het opleggen van de boete niet meer mogelijk is. Dit betekent dat je eerst bezwaar moet maken of beroep moet instellen en wel volgens de daarvoor geldende procedure in het betreffende land. Dit geldt ook als je via het CJIB voor het eerst op de hoogte wordt gesteld van de boete.

Je moet dus altijd eerst in de gelegenheid zijn gesteld om in het betreffende land bezwaar te maken of beroep in te stellen. Is dat niet het geval, dan mag de boete niet worden geïnd. Gebeurt dat toch, dan kun je tegen de tenuitvoerlegging van de inning bezwaar maken bij de rechtbank te Leeuwarden.

Niet aangesloten bij regeling?
Is het land waar je de verkeersboete hebt gekregen niet aangesloten bij deze regeling, dan dien je er rekening mee te houden dat je in of vanuit dat land zelf verzocht wordt om de rekening te betalen. 

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Wil je meer weten over verkeersboetes, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Beroep tegen boete
Lees ook:
Rijbewijs ingevorderd
Lees ook:
 Bezwaar en beroep (2): De CBR vorderingsprocedure

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe aftapwet, waardoor onder andere de AIVD meer bevoegdheden krijgt. Wat betekent dat voor jouw privacy? Mogen inlichtingendiensten nu zomaar al je e-mails lezen?

Praktijkvoorbeeld: misleidende aanbieding in reisbrochure

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
Praktijkvoorbeeld: misleidende aanbieding in reisbrochure

Je boekt een reis en gaat ervan uit dat alles goed verzekerd is, zo staat het tenminste in de brochure. Maar als puntje bij paaltje komt en er toch iets misgaat, moet je opeens zelf betalen. De reisorganisatie...

 Een automatische boete, mag dat?

27 feb 2017

Redactie JuroFoon
Een automatische boete, mag dat?

Je krijgt een bekeuring omdat je APK verlopen is, of omdat je auto niet verzekerd is. Dit is een geautomatiseerd proces, dus er komt geen ambtenaar bij kijken. Is deze manier van boetes opleggen wel geldig, of kun...