Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

De 5 do’s en don’ts voor carnaval

De 5 do’s en don’ts voor carnaval
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 23 feb 2017

De 5 do’s en don’ts voor carnaval

Geschreven door Rachelle Goessen & Myrthe Broersma

Het feest van het jaar staat weer voor de deur, het is bijna carnaval! Dit wordt in grote delen van ons land uitbundig gevierd en aangezien wij in Carnaval Capital Maastricht zitten, kunnen wij dit niet zomaar voorbij laten gaan. Overal wordt carnaval op een ‘eigen’ manier gevierd. Waar het in Limburg vooral gaat om het maken van kostuums, het opvallen tijdens deze dagen en lekker gek doen, wordt in Brabant juist de gelijkheid van mensen gevierd. In Brabant wordt er minder met schmink en uitzinnige kleding gedaan dan in Limburg, maar is daarom niet minder uitbundig. Wat deze twee tegenpolen wel gemeen hebben, is dat elke stad, dorp en gehucht zijn eigen verenigingen, prinsen en optochten heeft. En dat het natuurlijk overal één groot feest is. Hoe dit grote feest gevierd wordt, doet iedereen dus op zijn eigen manier. Toch zijn er een aantal dingen die je echt moet doen met carnaval, maar zeker ook enkele die je absoluut moet laten. Wij geven hieronder een opsomming van de 5 do’s en don’ts met carnaval (uiteraard met een klein juridisch tintje).

De do’s

 1. Verkleed je zo origineel mogelijk! Je wilt natuurlijk niet beticht worden van plagiaat. Een legeruniform, politiepakje, cowboy- of indianenoutfit hebben al zoveel mensen aan, probeer juist eens iets anders. Wat dacht je van de Justice League of ga volledig abstract als een gedachte.
 2. Draag oude comfortabele schoenen. Als goede carnavalsvierder sta je urenlang op straat of binnen te feesten. Dan is het wel fijn als je niet na drie uur al pijn aan je voeten krijgt en eerder het feest moet verlaten. Je zult maar aansprakelijk gesteld worden voor het bederven van de party. Dus die hoge hakken onder je ‘sexy nurse’ pakje lekker thuislaten. Beter nog, ga gewoon niet als sexy nurse. Dit geldt ook, of eigenlijk vooral, voor mannen.
 3. Geniet maar drink met mate. Een lekker biertje drinken is natuurlijk een must tijdens deze dagen, zorg er wel voor dat de andere carnavalsvierders geen ‘last’ van je gaan krijgen. Krijg jij last van andere carnavalsvierders? Dan weet je wat je moet doen (0900-1411).
 4. Eet goed en genoeg. De kans is groot dat je nogal wat zal drinken, dus zorg ervoor dat je een goede bodem legt. Ook de rest van de dag is het belangrijk dat je af en toe iets eet, zo voorkom je dat al het bier je te veel wordt en je moet braken. Daar maak je niemand blij mee, ook de gemeente met haar milieuverordeningen niet. Daarnaast let niemand op de kilo’s deze dagen.
 5. Leer het carnavalsliedje van het jaar uit je hoofd. Voor sommige zaken is deelname nu eenmaal verplicht. Het is wel zo leuk als je het liedje dat je heel vaak gaat horen ook lekker kunt meezingen! En niet gaan zeuren dat het een cover is uit een ander dorp, provincie of land, nobody cares.

De don'ts

 1. Te veel bier. Ook tijdens carnaval is openbaar dronkenschap eigenlijk niet toegestaan. Drink niet in een uur zoveel bier als je normaal in drie dagen zou drinken. Echte carnavalsvierders houden het 6 dagen vol (en zijn 300 euro lichter).
 2. Billen knijpen is een no-no. Artikel 246 van het Wetboek van Strafrecht staat dit niet toe. Het is carnaval dus iedereen is wat losser dan normaal, maar dat wil niet zeggen dat je iedereen zomaar moet gaan aanraken of sterker nog in billen kunt knijpen, ook al zie je ze zo hier en daar. Niemand vindt het erg dat je met iedereen aan het praten bent en lol maakt, maar hou wel je handen thuis. Don’t grab ‘m by the pony, ook niet in je Trump-kostuum.
 3. Ga geen ruzie zoeken. Het is nu eenmaal een druk feest. Als er iemand per ongeluk tegen je aan stoot of tegen je aan loopt, maak dan niet meteen ruzie, maar accepteer wat van de ander. Je wilt uiteraard geen aangifte wegens mishandeling aan carnaval overhouden. De kans dat je ergens een bierdouche krijgt is aanwezig, deal with it!
 4. Zeur niet over de muziek. Bij carnaval hoort een bepaald genre muziek, je vindt het leuk of niet. Maar ga niet aan de barman vragen om een ander liedje dat niet past binnen de carnavalsmuziek, grote kans dat hij je daarna niets meer te drinken geeft.
 5. Ga niet vreemd. Carnaval is geen vrijbrief om helemaal van het padje te gaan. Ook al lijken die kostuums veel op elkaar, just don’t. Doe het ook niet stiekem, de dorpen zijn te klein hiervoor.

Vier jij carnaval? Deel het op Facebook! Team JuroFoon verheugt zich in ieder geval al op de Vastelaovend in Maastricht en gaat een paar Super Sjoene Daag tegemoet. Dus de körk eraf!

Heb je je toch iets te veel laten gaan deze dagen? Dan staan wij voor je klaar om je bij te staan en de nare gevolgen op te lossen. Laat het ons weten via 0900-1411 of stel je vraag via ons contactformulier

Veer wunsje uch allemaol veul plezeer deze carnaval, Alaaf!

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie