Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

De leerplicht

Particulieren consument en geld
Redactie  JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 01 jul 2008

Particulieren consument en geld

Consument en geld

Aanvang leerplicht
In de regel moet een kind naar school uiterlijk op de eerste dag van de nieuwe maand na zijn of haar vijfde verjaardag. Zo'n 99 procent begint al op vierjarige leeftijd. Leerlingen van 4 jaar vallen niet onder de leerplicht, ook niet wanneer ze zijn ingeschreven op een basisschool. De gemeentelijke leerplichtambtenaar kan niet optreden tegen ouders of verzorgers die een ingeschreven 4-jarige van school houden. Het is wel aan te raden om het met de school te bespreken wanneer u uw kind een dag thuis wilt houden.

Kwalificatieplicht
De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zestien jaar wordt (een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli). Daarna geldt de kwalificatieplicht. Deze kwalificatieplicht geldt voor jongeren die nog geen 18 jaar zijn en nog geen startkwalificatie (dat is een diploma van een havo-, vwo- of mbo2-opleiding) hebben behaald. Tijdens de kwalificatieplicht gaat uw kind elke dag naar school of kiest het voor de combinatie van leren en werken.

Tijdelijke vrijstelling
Ouders kunnen een tijdelijke vrijstelling van de leerplicht aanvragen bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. Bij ziekte, religieuze feestdagen, ‘gewichtige omstandigheden’ en als u geen mogelijkheid heeft om tijdens schoolvakanties op vakantie te gaan, kunt u toestemming krijgen om uw kind niet naar school te laten gaan.

Vrijstelling van inschrijving
U hoeft uw kind niet altijd in te laten schrijven. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lichamelijke of psychische klachten bij uw kind. U dient dan wel vrijstelling van inschrijving aan te vragen. De leerplichtambtenaar beoordeelt of er redenen zijn om vrijstelling te verlenen.

Spijbelen en verzuim
Als uw kind spijbelt of wegblijft van school zonder goede reden, overtreedt het de Leerplichtwet. Van spijbelende leerlingen doet de school momenteel een melding bij de gemeente. Vanaf 1 augustus 2008 wordt de melding gedaan bij het digitaal loket van de IB-groep. De leerplichtambtenaar van de gemeente houdt toezicht op het verzuim.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Bron: De Leerplichtwet

Meer artikelen over dit onderwerp

Minderjarig kind doet aankoop zonder toestemming. Wel of niet betalen?

11 jul 2016

Redactie  JuroFoon
Minderjarig kind doet aankoop zonder toestemming. Wel of niet betalen?

In deze zaak heeft een 16-jarige een abonnement op de sportschool afgesloten, zónder toestemming van zijn vader. Wettelijk moet een minderjarig kind bewijzen dat deze toestemming gegeven is, de praktijk werkt...

Particulieren consument en geld

27 jun 2016

Redactie  JuroFoon
Zit ik aan mijn boeking vast, wanneer ik een vakantie heb geboekt?

De jacht naar budgetvakanties is weer geopend en de reisaanbieders komen met aanbieding na aanbieding. Het is soms moeilijk om erachter te komen of het nu een echt koopje is of niet. Het kan gebeuren dat jij denkt...

Particulieren consument en geld

20 jun 2016

Redactie  JuroFoon
Vlucht vertraagd, recht op vergoeding

Ken je dat? Die last-minute stress voordat je op het vliegtuig stapt? Rennen, file, een giga-rij bij de douane. Hijgend en bezweet kom je aan bij de gate, om erachter te komen dat de vlucht vertraagd is. Reizen is...