Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 09 apr 2017

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

Overheid

Geschreven door Rachelle Goessen

Een paar weken geleden heeft de Tweede Kamer een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aangenomen. In de media wordt dit ook wel de nieuwe aftapwet genoemd. Moeten we ons nu zorgen maken over onze privacy? Kan iedereen zomaar afgeluisterd worden? Wij leggen je uit wat er verandert als deze wet wordt ingevoerd.

De huidige inlichtingenwet
In Nederland is er sinds 2002 een Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Onder deze wet vallen de Nederlandse geheime diensten; de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De AIVD kan op basis van deze wet gericht personen hacken en afluisteren. De dienst kan alleen informatie verzamelen van ‘verdachte’ activiteiten, dus niet iedereen hoeft zich zorgen te maken dat hij of zij wordt afgeluisterd.

Modernisering
Door alle technologische ontwikkelingen de afgelopen jaren werkt de wet volgens het kabinet niet meer. Het kabinet vindt dat er een nieuwe wet nodig is om ervoor te zorgen dat de AIVD en de MIVD hun werk goed kunnen uitvoeren. Ook terroristen en extremisten communiceren immers voornamelijk digitaal. Een uitbreiding van bevoegdheden is onder andere nodig om dit informatieverkeer te onderzoeken, terroristen op te sporen, aanslagen te voorkomen en cyberaanvallen te detecteren.

Het nieuwe wetsvoorstel: meer bevoegdheden om af te tappen
Het kabinet heeft een wetsvoorstel gedaan om de bevoegdheden uit te breiden. De belangrijkste verandering is dat de inlichtingendiensten naast via de ether, ook grootschalig datastromen via kabels mogen onderzoeken.

Dit houdt dus in:

  • telefonie;
  • internet;
  • e-mail;
  • sociale media.

Inlichtingendiensten kunnen dan zelfs op afstand de microfoon of webcam van je laptop aanzetten, zonder dat jij het in de gaten hebt. Deze verandering wil het kabinet doorvoeren, omdat tegenwoordig al het internetverkeer via de kabel loopt en de diensten zo meer grip krijgen op de communicatiestromen.

De AIVD mag nu al gerichte taps van kabelgebonden verkeer op personen plaatsen, maar de dienst wil meer mogelijkheden, zoals het mailverkeer van een hele straat inzien. Door de nieuwe aftapwet kan de communicatie tussen hele groepen (onschuldige) burgers afgeluisterd worden. Ook zou de AIVD het hele internetverkeer van een specifieke woonwijk kunnen aftappen. De gegevens die verzameld worden kunnen vervolgens drie jaar of langer worden bewaard.

Onder de nieuwe tapwet wordt het zelfs mogelijk om verkeer tussen Nederland en een ander land af te tappen. Zo kan de AIVD communicatie van Nederland naar bijvoorbeeld Syrië aftappen.

Wel is het zo dat de geheime diensten zich richten op metadata, dus informatie over wie met wie communiceert. Pas als er hier opvallende dingen worden gezien, mogen ze de inhoud van de communicatie bekijken.

Kritiek op de wet
Lang niet iedereen is voorstander van deze wet. Zo wordt er gevreesd dat de bevoegdheden te zwaar zijn. Nederland is immers een vrije samenleving waarin een burger die niets verkeerd doet, doorgaans niet in de gaten gehouden wordt. Ook worden in het wetsvoorstel geen duidelijke grenzen aan de bevoegdheden gesteld, deze zullen uit de praktijk moeten blijken. Zo blijft het voor ons als burgers dus allemaal erg vaag. Bovendien is het moeilijk om hier toezicht op te houden.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens en de Raad voor de Rechtspraak hebben kritiek geuit. Er zou te weinig gedaan zijn om onredelijke inbreuken op de persoonlijke levenssfeer te voorkomen en hier toezicht op te houden. Daarbij is het bewaren van verzamelde data voor minimaal 3 jaar erg lang, vooral omdat hier ook gegevens van onschuldige burgers bij kunnen zitten. Een jaar bewaren zou lang genoeg zijn.

Hoe staan we er nu voor?
De Tweede Kamer heeft de aftapwet met een meerderheid aangenomen. De politiek geeft hiermee aan dat de nationale veiligheid voor gaat op de bescherming van de privacy van de burgers. De wet moet nu nog door de Eerste Kamer worden beoordeeld en als die ermee akkoord gaat, kan de wet in werking treden. Of dat gaat gebeuren is nog even afwachten. Voorlopig hoef je je dus geen zorgen te maken.

Wij houden je op de hoogte!
Heb je vragen over privacy? Dan mag je ons natuurlijk gerust bellen via 0900-1411, of gebruik ons contactformulier.

Vraag je je af of jij zelf gesprekken mag opnemen en hoe het dan geregeld is met de privacy? Lees dan ons artikel

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Telefoongesprek opnemen, mag dat?

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Weet jij sinds wanneer wij belasting betalen?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Weet jij sinds wanneer wij belasting betalen?

“En daar betaal ik belasting voor?!” Belasting. We betalen het, omdat het kan en omdat het moet. Vrijwel iedereen krijgt de rillingen als er een blauwe envelop in de brievenbus ligt. Waarom betalen we eigenlijk...

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe aftapwet, waardoor onder andere de AIVD meer bevoegdheden krijgt. Wat betekent dat voor jouw privacy? Mogen inlichtingendiensten nu zomaar al je e-mails lezen?

Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

De schoolvakanties komen er weer aan en veel mensen gaan in deze periode met het hele gezin op vakantie. Helaas is het niet voor alle ouders mogelijk om in de schoolvakanties zelf ook verlof op te nemen. Maar wat...