Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Dier en recht (16): hond Loekie terug in woonzorgcentrum?

Particulieren consument en geld
Redactie  JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 07 mrt 2012

Particulieren consument en geld

Consument en geldNa RexRuby en Boran, hebben we nu hond Loekie. Loekie woonde samen met zijn eigenaar Wim in een woonzorgcentrum van Stichting Carint. Wim had Loekie destijds samen met zijn vrouw uit het asiel gehaald. Na haar overlijden in 1999 verhuisde Wim samen met Loekie naar het woonzorgcentrum. Wim had toestemming van Carint om samen met Loekie in het woonzorgcentrum te verblijven.

Diverse incidenten
Sinds zijn aankomst zijn er incidenten geweest waarbij zowel Wim als Loekie betrokken waren. In 2003 startte Carint daarom een kort geding procedure om de hond te verwijderen uit het woonzorgcentrum, waarna Carint daarvoor ook toestemming kreeg van de rechtbank. Wim ging echter in hoger beroep en kreeg nog een allerlaatste kans om zijn trouwe viervoeter bij zich te houden, maar wel onder zeer strenge voorwaarden. Zou Wim zich niet daaraan houden, dan mocht Carint Loekie weghalen. Op een gegeven moment heeft Carint daadwerkelijk de hond bij Wim weggehaald, omdat Wim zich volgens het woonzorgcentrum niet aan die voorwaarden had gehouden. Sindsdien verblijft Loekie in een dierenpension.

'Aggressief beestje'
Nu was het de beurt aan Wim om naar de rechter te stappen om zijn hond terug te krijgen. Volgens Carint had Wim – tegen de regels in – Loekie niet altijd aangelijnd en gemuilkorfd. Dat laatste erkende Wim. Wim had moeite de muilkorf goed te bevestigen, waardoor Loekie het soms zelf lukte de muilkorf los te trekken. Het verwijt dat Loekie agressief was, ontkende Wim. Alleen als iemand Wim iets wilde aandoen, dan zou het beestje bijten.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Wim erkende wel dat Loekie een bewoonster had gebeten, nadat hij was ontsnapt uit Wim’s kamer omdat de deur open was blijven staan. Volgens Wim hadden de incidenten waar Carint op doelde echter meer met hemzelf te maken dan met Loekie. Bovendien kostte het dierenpension 11 euro per dag en dat kon hij niet opbrengen met zijn AOW.

'Terreurbewind'
Volgens Carint ging het om meerdere incidenten waar Loekie bij betrokken was. Bovendien zou Wim niet de zielige oude man zijn zoals hij zich had gepresenteerd. Wim zou binnen het woonzorgcentrum een waar 'terreurbewind' voeren en veel medebewoners zouden bang zijn voor hem. Zo had Wim verschillende bewoners en verpleegsters bedreigd, een medewerkster geslagen, een ander aangereden met zijn scootmobiel en buiten het wooncentrum onder meer hengels van derden vernield door met zijn scootmobiel over deze hengels te rijden.

Bij verschillende incidenten na de laatste waarschuwing had Wim Loekie niet gecorrigeerd, waardoor de hond gemeen, gevaarlijk en agressief was geworden tegen andere personen en dieren. Doordat Loekie niet altijd gemuilkorfd was, heeft de hond een bewoonster kunnen bijten. Dat was voor Carint de laatste druppel.

Wat zou jij doen als rechter? Zou je Loekie weer toelaten tot het woonzorgcentrum of vind je dat Wim zijn laatste kans heeft verspeeld? Geef nu je mening in de poll!

Deze poll is inmiddels gesloten. Je vindt de uitslag hier.

Meer artikelen over dit onderwerp

Minderjarig kind doet aankoop zonder toestemming. Wel of niet betalen?

11 jul 2016

Redactie  JuroFoon
Minderjarig kind doet aankoop zonder toestemming. Wel of niet betalen?

In deze zaak heeft een 16-jarige een abonnement op de sportschool afgesloten, zónder toestemming van zijn vader. Wettelijk moet een minderjarig kind bewijzen dat deze toestemming gegeven is, de praktijk werkt...

Zit ik aan mijn boeking vast, wanneer ik een vakantie heb geboekt?

27 jun 2016

Redactie  JuroFoon
Zit ik aan mijn boeking vast, wanneer ik een vakantie heb geboekt?

De jacht naar budgetvakanties is weer geopend en de reisaanbieders komen met aanbieding na aanbieding. Het is soms moeilijk om erachter te komen of het nu een echt koopje is of niet. Het kan gebeuren dat jij denkt...

Vlucht vertraagd, recht op vergoeding

20 jun 2016

Redactie  JuroFoon
Vlucht vertraagd, recht op vergoeding

Ken je dat? Die last-minute stress voordat je op het vliegtuig stapt? Rennen, file, een giga-rij bij de douane. Hijgend en bezweet kom je aan bij de gate, om erachter te komen dat de vlucht vertraagd is. Reizen is...