Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Echtscheiding: hoe worden de schulden verdeeld?

Particulieren scheiden & alimentatie
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 08 jun 2009

Particulieren scheiden & alimentatie

Scheiden

Het is al vervelend genoeg wanneer het op een echtscheiding aankomt, maar het kan nog lastiger worden als de scheiding gepaard gaat met een verdeling van schulden. Vaak wordt er over en weer getwist over wie welke schulden voor zijn rekening moet nemen.

Gemeenschap van goederen
Indien je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, vallen alle goederen en alle schulden die je samen met je partner hebt in de huwelijksgoederengemeenschap. Beide partijen hebben dan recht op de helft van de goederen én beide zijn voor de helft draagplichtig voor de schulden. De gemeenschap wordt ontbonden op de dag van de ontbinding van het huwelijk. Maatgevend voor de verdeling is dus de toestand van de gehele boedel op die dag.

Uitzondering
Op bovenstaande regel kan een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld wanneer partijen het daarover eens zijn of wanneer bijzondere omstandigheden voor de rechter aanleiding geven voor een andere verdeling. Zo kunnen bepaalde schulden specifiek door één partij zijn gemaakt. Ook kunnen er schulden ontstaan zijn, nadat partijen feitelijk al uit elkaar waren. Maar pas op: je hebt voor een andere verdeling van de schulden wel toestemming van de rechter nodig. En deze toestemming geeft de rechter niet altijd. 

Let op!
Wanneer de rechter besluit tot een andere verdeling dan ieder de helft, dan treft die verdeling alleen het scheidende koppel. De schuldeisers zijn daaraan niet gebonden. Een schuldeiser kan dus altijd op beide partijen zijn schuld verhalen.

Regres
Wanneer één partij wordt aangesproken voor een schuld die de andere partij voor zijn rekening had moeten nemen (door toedeling van de rechter), dan moet de eerste partij de schuld dus betalen. Maar deze heeft daarna wel de mogelijkheid om de betaalde schuld weer op de andere partij te verhalen. Dan is de verdeelsleutel van de rechter van toepassing. Deze vorm van verhaal halen heet regres nemen.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Huwelijke voorwaarden
Bij huwelijkse voorwaarden worden bij het aangaan van het huwelijk afspraken gemaakt over de boedel, schulden, etc. Het hangt van die afspraken af, hoe bij echtscheiding de verdeling van schulden bepaald wordt.

Wil je meer weten over echtscheiding, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Scheiding en huwelijkse voorwaarden: recht op overwaarde?
Bron: Rechtbank Utrecht, sector familie, 27 mei 2009, LJN BI6029

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

13 jun 2016

Redactie JuroFoon
Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

De vakantieperiode staat voor de deur en daarmee het moment voor ouders om voorbereidingen te treffen om met je kind op vakantie te gaan. Natuurlijk staat een eigen paspoort of identiteitskaart voor je kind op je...

Mijn kind (18+) werkt, moet ik nu nog alimentatie betalen?

20 mei 2016

Redactie JuroFoon
Mijn kind (18+) werkt, moet ik nu nog alimentatie betalen?

Wanneer jij en je ex-partner uit elkaar zijn, kan het zo zijn dat je als alimentatieplichtige ouder al een hele tijd kinderalimentatie betaalt. Maar wat als je oudste dochter van 19 jaar een baan heeft waarvan ze...