Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Echtscheiding: hoe worden de schulden verdeeld?

Particulieren consument en geld
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 08 jun 2009

Particulieren consument en geld

Scheiden

Het is al vervelend genoeg wanneer het op een echtscheiding aankomt, maar het kan nog lastiger worden als de scheiding gepaard gaat met een verdeling van schulden. Vaak wordt er over en weer getwist over wie welke schulden voor zijn rekening moet nemen.

Gemeenschap van goederen
Indien je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, vallen alle goederen en alle schulden die je samen met je partner hebt in de huwelijksgoederengemeenschap. Beide partijen hebben dan recht op de helft van de goederen én beide zijn voor de helft draagplichtig voor de schulden. De gemeenschap wordt ontbonden op de dag van de ontbinding van het huwelijk. Maatgevend voor de verdeling is dus de toestand van de gehele boedel op die dag.

Uitzondering
Op bovenstaande regel kan een uitzondering gemaakt worden, bijvoorbeeld wanneer partijen het daarover eens zijn of wanneer bijzondere omstandigheden voor de rechter aanleiding geven voor een andere verdeling. Zo kunnen bepaalde schulden specifiek door één partij zijn gemaakt. Ook kunnen er schulden ontstaan zijn, nadat partijen feitelijk al uit elkaar waren. Maar pas op: je hebt voor een andere verdeling van de schulden wel toestemming van de rechter nodig. En deze toestemming geeft de rechter niet altijd. 

Let op!
Wanneer de rechter besluit tot een andere verdeling dan ieder de helft, dan treft die verdeling alleen het scheidende koppel. De schuldeisers zijn daaraan niet gebonden. Een schuldeiser kan dus altijd op beide partijen zijn schuld verhalen.

Regres
Wanneer één partij wordt aangesproken voor een schuld die de andere partij voor zijn rekening had moeten nemen (door toedeling van de rechter), dan moet de eerste partij de schuld dus betalen. Maar deze heeft daarna wel de mogelijkheid om de betaalde schuld weer op de andere partij te verhalen. Dan is de verdeelsleutel van de rechter van toepassing. Deze vorm van verhaal halen heet regres nemen.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Huwelijke voorwaarden
Bij huwelijkse voorwaarden worden bij het aangaan van het huwelijk afspraken gemaakt over de boedel, schulden, etc. Het hangt van die afspraken af, hoe bij echtscheiding de verdeling van schulden bepaald wordt.

Wil je meer weten over echtscheiding, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Scheiding en huwelijkse voorwaarden: recht op overwaarde?
Bron: Rechtbank Utrecht, sector familie, 27 mei 2009, LJN BI6029

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

De schoolvakanties staan weer voor de deur, tijd dus om een mooie vakantiebestemming met je kind(eren) uit te zoeken en de voorpret kan beginnen. Maar als gescheiden ouder zorgt dit helaas soms ook voor de nodige...

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...