Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Een automatische boete, mag dat?

 Een automatische boete, mag dat?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 27 feb 2017

 Een automatische boete, mag dat?

Bezwaarschrift boete

Geschreven door mr. Jeroen Wullems

Volgens de wet moet jouw auto APK gekeurd en ook verzekerd zijn. Is dat niet het geval dan krijg je daar een boete voor. Dit gebeurt geheel automatisch zonder dat iemand dit vooraf controleert. Het is de vraag of deze manier van beboeten eigenlijk wel is toegestaan. De ene rechter dacht er anders over dan de andere en uiteindelijk heeft de hoogste rechter, de Hoge Raad, zich over deze vraag gebogen. Nu lijkt de situatie definitief vast te liggen en kunnen we jou precies uitleggen hoe het zit.

Om welk soort boetes gaat het?
Je hebt een boete gekregen omdat je auto niet APK gekeurd of verzekerd is. Hoe ze dat weten? Het computersysteem van de Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft alle gegevens van je auto geregistreerd. Wanneer je auto niet is verzekerd of je apk-keuring is verlopen, kunnen ze dit hier ook in terugvinden. Dat heet een registercontrole. Omdat het allemaal via dit systeem loopt, gaat het uitsturen van de boetes ook automatisch. Er is lang een discussie geweest over het wel of niet toestaan van deze manier van ‘beboeten’. Er is namelijk geen ambtenaar zoals een politieagent om de situatie te beoordelen en uiteindelijk te besluiten om géén boete uit te schrijven. Als je heel precies leest, lijkt de wet te vereisen dat er een ambtenaar bij betrokken moet zijn. De reden daarvoor is dat, als alles automatisch gaat, de ambtenaar de situatie niet kan beoordelen en eventueel kan besluiten om de boete toch niet uit te schrijven.

Mag het nou wel of niet?
In de afgelopen jaren zijn er meerdere rechtszaken geweest over de vraag of deze manier van boetes opleggen is toegestaan. De eerste belangrijke uitspraak van de rechter was begin 2014. Iemand had een boete gekregen omdat zijn auto niet verzekerd was. Hij was het niet eens met de boete en heeft een beroep ingesteld bij de rechter. Deze heeft geoordeeld dat de boete onterecht is opgelegd omdat de sanctie niet door een ambtenaar is opgelegd.

Een half jaar later komt er een vergelijkbare zaak bij een andere rechter. Deze rechter oordeelt dat de automatische boete voor een onverzekerde auto wél geldig is.

In juli 2015 doet een derde rechter een uitspraak in een zaak waar de APK is verlopen. Hij oordeelt weer dat de boete die is uitgedeeld onterecht is. Kortom, het werd er allemaal niet duidelijker op.

Als er zoveel onduidelijk is kan de Hoge Raad gevraagd worden om duidelijkheid te scheppen. De Hoge Raad beslist dat niet uit de wet of uit de bedoeling van de wet blijkt dat een ambtenaar vooraf de mogelijkheid moet krijgen om bijzondere omstandigheden nader te beoordelen. Automatisch boetes opleggen na een registercontrole zijn daarom na deze uitspraak toegestaan.

Is er toch iets tegen deze boetes te doen?
Met de uitspraak van de Hoge Raad is er duidelijkheid gekomen. Een volledige automatische boete bij een registercontrole is toegestaan. Wel is het nog steeds mogelijk om bezwaar te maken tegen deze boete. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je auto toch verzekerd of APK gekeurd was, maar het argument dat deze wijze van beboeten niet is toegestaan kun je niet meer gebruiken.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Heb jij een boete gekregen?
Heb jij een boete gekregen voor een onverzekerde auto of een verlopen APK en wil je bezwaar maken, maar weet je niet hoe? Wil je weten of je bezwaar succes kan hebben? Neem dan contact op met een van onze juristen. Je krijgt direct een antwoord. Bel ons via 0900-1411. Je kunt je vraag natuurlijk ook stellen via ons contactformulier, dan bellen wij je zo snel mogelijk terug.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

 Een automatische boete, mag dat?

27 feb 2017

Redactie JuroFoon
Een automatische boete, mag dat?

Je krijgt een bekeuring omdat je APK verlopen is, of omdat je auto niet verzekerd is. Dit is een geautomatiseerd proces, dus er komt geen ambtenaar bij kijken. Is deze manier van boetes opleggen wel geldig, of kun...

Boetes (19): parkeerboete gekregen op vakantie?

02 aug 2011

Redactie JuroFoon
Boetes (19): parkeerboete gekregen op vakantie?

Ook als je in Duitsland of Frankrijk te hard rijdt, kun je een boete krijgen. Betaal je die niet, dan kan het CJIB bij je aankloppen. Wanneer mag het CJIB dit doen?

Boetes (16): beroep tegen parkeerboete

18 jan 2011

Redactie JuroFoon
Boetes (16): beroep tegen parkeerboete

Als je een parkeerboete krijgt, doe je er verstandig aan om niet zo maar te betalen. In sommige gevallen is de boete namelijk onterecht opgelegd.