Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Erven (2): aansprakelijk voor schulden van overleden zus?

Particulieren letselschade
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 05 mei 2009

Particulieren letselschade

Scheiden

Antwoord:

Ja, dat is inderdaad mogelijk. Als erfgenaam ben je namelijk verantwoordelijk voor schulden van je overleden zus, als je de erfenis niet hebt verworpen of beneficiair hebt aanvaard. In die twee gevallen, kan je namelijk niet voor schulden van de erflater worden aangesproken. De erfenis verwerpen of beneficiair aanvaarden doe je in een verklaring bij de rechtbank in het arrondissement waar je zus haar laatste woonplaats had. Hier zijn kosten aan verbonden.

Verschillen
Als je de erfenis verwerpt, heb je nergens recht op en ben je eigenlijk nooit erfgenaam geweest. Als je de erfenis beneficiair aanvaardt, heb je alleen recht op de erfenis als er na aftrek van schulden iets overblijft. Bij aanvaarding, accepteer je de erfenis, ongeacht of er schulden zijn.

Aanvaarding
Totdat je de verklaring van verwerping of beneficiaire aanvaarding hebt, wordt je verondersteld de erfenis te hebben aanvaard. Dat betekent dat een schuld van de overledene aan de verhuurder ook in de erfenis valt, en dus door jou betaald moet worden. Als je op zo’n moment alsnog de erfenis wilt verwerpen of beneficiar wilt aanvaarden om de schuld niet te hoeven betalen, dan is het maar de vraag of dat dan nog gaat lukken. Je hebt hier namelijk de toestemming van de rechter voor nodig.

Feitelijke handelingen
Als je nog niets hebt gedaan, waaruit afgeleid kan worden dat je de erfenis hebt aanvaard, dan is er nog een kleine kans dat je alsnog kunt verwerpen. Echter, door bepaalde handelingen te doen, kun je achteraf niet meer verwerpen of beneficiair aanvaarden. Als je bijvoorbeeld zaken uit de inboedel hebt weggenomen of weggegeven, of in de auto van de erflater hebt gereden, dan zijn dat handelingen waaruit afgeleid kan worden dat je de erfenis hebt aanvaard. Je zit dan helaas ook aan de schulden van de erfenis vast. 

Tip: leg de verklaring van verwerping of beneficiaire aanvaarding zo spoedig mogelijk af, het liefste voordat eventuele schuldeisers van de erflater zich bij je melden.

Heb je vragen over erfrecht, neem dan contact met ons op.

Lees ook: Erfenissen steeds meer bron van ruzie

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Bron: Rechtbank Alkmaar, sector kanton, 23 april 2009, LJN BI1984

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

13 jun 2016

Redactie JuroFoon
Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

De vakantieperiode staat voor de deur en daarmee het moment voor ouders om voorbereidingen te treffen om met je kind op vakantie te gaan. Natuurlijk staat een eigen paspoort of identiteitskaart voor je kind op je...