Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Ex dwingen huis te verlaten na einde relatie

Ex dwingen huis te verlaten na einde relatie
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 29 aug 2012

Ex dwingen huis te verlaten na einde relatie

Scheiden Scheiden & wonen Wonen

Vraag: Kan ik mijn ex dwingen om het huis te verlaten?

Antwoord:
Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de omstandigheden. Van belang zijn de vragen of het een huurhuis of koopwoning betreft en wat de aard van de relatie is. We zullen dit toelichten.

Aard van de relatie
Als er geen sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap (gps) of samenlevingscontract, dan kan je ex-partner geen beroep doen op bepaalde rechten die voortvloeien uit de aard van de relatie.

Concreet betekent dit dat in voornoemde gevallen de hoofdbewoner (d.w.z. de eigenaar van de woning dan wel de huurder) de ex-partner kan verzoeken de woning vrijwillig te verlaten, omdat er geen rechtsgrond voor die persoon is om in de woning te verblijven nadat de relatie is beëindigd. Er zijn twee uitzonderingen hierop: medehuurderschap en gezamenlijk eigendom van het koophuis.

Medehuurderschap
Als er sprake is van medehuurderschap, dan kunnen partners elkaar niet over en weer dwingen de huurwoning te verlaten. Beide zijn namelijk officieel huurder van de woning. Hiervoor is noodzakelijk dat beide namen op de huurovereenkomst staan. Slechts de rechter kan dan een van de partners dwingen de woning te verlaten. Dit geldt uiteraard ook als het koophuis op naam van beide partners staat. 

Praktisch: hoe dwing je je ex?
Indien je ex geen recht heeft in de woning te verblijven, maar niet vrijwillig vertrekt nadat je daarom hebt verzocht, dan heb je in feite twee mogelijkheden. De eerste optie is juridisch: je verzoekt de rechter in kort geding om je ex te dwingen het pand te verlaten.

Nadeel hierbij is dat voor de zaak een advocaat verplicht is, waardoor je kosten maakt om je doel te bereiken. Het voordeel is dat je met het vonnis naar een deurwaarder kan gaan waarbij je hem verzoekt je ex uit de woning te zetten. Je mag dit namelijk niet zelf doen.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Een meer praktische en stuk goedkopere oplossing is de sloten van het huis te veranderen. Als eigenaar mag je dit sowieso doen en als huurder doe je er goed aan om dit met de verhuurder te overleggen. Doorgaans zal dit weinig problemen opleveren.

Dit staat verder los van de spullen van je ex die dan nog in het huis zullen staan. Je dient je ex in de gelegenheid te stellen deze spullen op te komen halen; deze zijn namelijk niet jouw eigendom. 

Zonder huwelijk, geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract, mede-eigendom of medehuurderschap kun je je ex dus op straat zetten door de sloten te veranderen, indien je ex niet vrijwillig je woning verlaat nadat je dat verzoek hebt gedaan. Wat vind je hiervan?

Deze poll is inmiddels gesloten. Je vindt de uitslag hier.

Wil je meer weten over huren of samenwonen, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Wie heeft recht op huurwoning na echtscheiding?

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Boeterente op je hypotheek bij scheiding

03 feb 2017

Redactie  JuroFoon
Boeterente op je hypotheek bij scheiding

Als je gaat scheiden en jij en je (ex)partner hebben afgesproken dat jij jullie gezamenlijke woning overneemt, dan kan het in bepaalde situaties voorkomen dat je een boeterente moet betalen.

Gewonnen Case: onverborgen gebreken

27 jan 2017

Redactie  JuroFoon
Gewonnen Case: onverborgen gebreken

Je bent verplicht gebreken aan je huis te melden als je het in de verkoop zet. Doe je dit niet, loop je het risico dat de reparatiekosten voor jouw rekening komen. In deze Gewonnen Case probeerden de kopers gebreken...

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie  JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...