Menu Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Ex werkt niet mee aan verkoop gezamenlijk koophuis

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 03 mrt 2009

Particulieren wonen

Wonen

Antwoord:

Als het huis en de hypotheek op beide namen staat, dan is er sprake van mede-eigendom (het huis) en een gezamenlijke schuld (de hypotheek). Dit verandert in principe niet door een echtscheiding. Dat wil zeggen, je blijft beiden verantwoordelijk voor de hypotheek zolang beide namen op de hypotheekakte staan.

Als bij de scheiding is afgesproken dat het huis verkocht gaat worden, dan moeten beide ex-partners meewerken aan de verkoop van het huis. Echter, in de praktijk loopt het natuurlijk wel eens anders. En om het huis te kunnen verkopen, moeten beide eigenaren toestemming geven voor de verkoop. Zolang je ex de verkoop blijft tegenwerken of geen toestemming wilt geven, kan het huis dus niet verkocht worden, terwijl je wel (mede-)verantwoordelijk blijft voor de hypotheek.

Vervangende toestemming
Je kunt proberen je ex tot medewerking te dwingen via een juridische procedure. Je vraagt de rechter dan om vervangende toestemming voor de verkoop van het huis (de benodigde toestemming van je ex kan dan worden vervangen door de toestemming van de rechter). Voor deze procedure heb je een advocaat nodig. Als de rechter je verzoek toewijst, heb je geen toestemming meer nodig van je ex. Je kunt dan zelf met de verkoop van het huis aan de slag.

Praktische problemen
Maar als je ex nog in het huis woont, kan dat 'aan de slag gaan' praktisch gezien wel eens lastig worden. Je ex kan bijvoorbeeld eventuele kopers de toegang tot de woning weigeren, zodat geen bezichtiging kan plaatsvinden.

In het uiterste geval, zou je de rechter nog lijfsdwang kunnen verzoeken. Dit betekent dat als je ex dan nog niet meewerkt aan de verkoop, hij in hechtenis wordt genomen. De rechter wijst zo’n verzoek niet snel toe, omdat het vergaande gevolgen heeft voor degene aan wie het wordt opgelegd.

Wil je meer weten over gemeenschappelijk eigendom en echtscheiding, neem dan contact met ons op.

Lees ook: Makelaar aansprakelijk voor schade door onjuiste informatie

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Bron: Rechtbank Almelo, sector civiel, 13 februari 2009, LJN BH2900

Meer artikelen over dit onderwerp

Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

19 jul 2016

Redactie   JuroFoon
Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

Huurders opgelet! Per 1 juli 2016 zijn een aantal regels in het huurrecht gewijzigd. Vanaf dat moment is namelijk de Wet doorstroming huurmarkt 2015 van kracht.

Particulieren wonen

05 jul 2016

Redactie  JuroFoon
Verhuren van je te koop staande eigen woning; twee vliegen in één klap?

Vervelend zeg, staat je huis al zo lang te koop, maar zonder toekomstige koper in zicht betaal jij nog steeds maandelijks de hypotheeklasten. Zou het niet ideaal zijn als je in de tussentijd een goede vriend tegen...

Particulieren wonen

13 jun 2016

Redactie  JuroFoon
Bezit van gemeentegrond: wanneer wordt de grond van jou?

Stel, je krijgt een brief van de gemeente waarin wordt gesteld dat je een stuk gemeentegrond in gebruik hebt. Je krijgt in deze brief bijvoorbeeld het verzoek om binnen een aantal weken je schutting te verplaatsen...