Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Geen verhoging griffierechten

Particulieren overheid
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 03 mei 2012

Particulieren overheid

OverheidVanwege de financiële crisis is het voor veel mensen moeilijker om bij een juridisch conflict over te gaan tot procederen. We constateerden in 2011 een daling van 30% in het aantal opgestarte rechtszaken ten opzichte van 2010, terwijl het aantal juridische vraagstukken gelijk is gebleven. Deze trend zet zich in 2012 voort.

Crisis en bezuinigingen
Een reden hiervoor is het feit dat de algemene financiële positie van de Nederlander door de crisis en bijkomende bezuinigingen is verslechterd. Een grote groep mensen staat wel degelijk in hun recht, maar kunnen dit recht niet afdwingen door een gebrek aan financiële middelen. Het aantal afwijzingen van aanvragen voor gesubsidieerde rechtsbijstand neemt al toe en advocaten zijn steeds minder snel geneigd om op basis van subsidies te werken, omdat de bijdrage voor de advocaat is gedaald.

Verhoging griffierecht
JuroFoon zag het dan ook niet als een positieve ontwikkeling dat de overheid had aangekondigd dat dit jaar de griffierechten fors zouden stijgen. Het griffierecht is een heffing die partijen moeten betalen voor een civiele procedure of bestuursrechtelijke procedure. De toegang tot de rechter zou voor de gemiddelde Nederlander door de stijging nog meer in het geding komen.

Vorige week werd echter duidelijk dat de verhoging van de griffierechten gelukkig niet doorgaat, een direct gevolg van de val van het kabinet. In het bezuinigingspakket van ruim 12 miljard euro dat vorige week overeengekomen werd, werden de geplande maatregelen van het gevallen kabinet geschrapt, waaronder de verhoging van de griffierechten.

Uit onderzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt dat door de verhoging van de griffierechten zo’n 15% minder mensen naar de rechter zouden stappen dan bij de huidige griffierechten. Bij de huidige griffierechten ziet al 19% af van een rechtszaak.

Wil je meer weten over griffierecht, neem dan contact op met één van onze juristen.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Lees ook: Te laat griffierecht betaald?

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Weet jij sinds wanneer wij belasting betalen?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Weet jij sinds wanneer wij belasting betalen?

“En daar betaal ik belasting voor?!” Belasting. We betalen het, omdat het kan en omdat het moet. Vrijwel iedereen krijgt de rillingen als er een blauwe envelop in de brievenbus ligt. Waarom betalen we eigenlijk...

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe aftapwet, waardoor onder andere de AIVD meer bevoegdheden krijgt. Wat betekent dat voor jouw privacy? Mogen inlichtingendiensten nu zomaar al je e-mails lezen?

Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

De schoolvakanties komen er weer aan en veel mensen gaan in deze periode met het hele gezin op vakantie. Helaas is het niet voor alle ouders mogelijk om in de schoolvakanties zelf ook verlof op te nemen. Maar wat...