Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Gewonnen Case: verborgen gebreken

Gewonnen Case: verborgen gebreken
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 27 jan 2017

Gewonnen Case: verborgen gebreken

Koopovereenkomst Huis kopen zonder makelaar Wonen

Jij kent je eigen huis als geen ander, van de moderne keuken tot aan de krakende vloer op de zolder. Als jij je huis in de verkoop zet wil je de mooie punten natuurlijk aanprijzen, maar je bent ook verplicht de minder goede dingen, de gebreken, te melden aan potentiële kopers. In deze Gewonnen Case kwamen achteraf gebreken naar voren, die zelfs de verkoper niet zag aankomen. De kopers probeerden deze kosten alsnog op hem te verhalen.  

Grondig onderzoek
De verkoper van het huis, meneer Krekels, wist dat zijn huis een ‘opknappertje’ was. Hij heeft de potentiële kopers hier ook van op de hoogte gesteld en de prijs erop aangepast. “De kopers wilden het huis eerst laten inspecteren, dus hebben ze een makelaar en een team van specialisten ingehuurd om te kijken of er nog meer gebreken waren.”

Hij neemt een slok van zijn koffie. Achter zijn ronde bril keek hij onze jurist hoopvol aan. “Ik hoop dat u mij kunt helpen, anders weet ik niet wat ik moet doen.”

Meneer Krekels ging verder met zijn verhaal terwijl onze jurist aandachtig luisterde en aantekeningen maakte. “Ik heb geen bouwtechnische achtergrond, dus ik stemde in met het onderzoek. Dan kan ik tenminste zeggen dat ik eerlijk mijn huis heb verkocht.” Nadat het team het huis van voor tot achter had geïnspecteerd, kwamen er geen verontrustende fouten in het rapport naar voren. Meneer Krekels en de kopers waren tevreden met het resultaat en besloten de koop definitief te maken. Een paar weken na de sleuteloverdracht begon de ellende voor meneer Krekels. “Ik krijg opeens een rekening van honderden euro’s, omdat er gebreken naar voren gekomen zijn die geen gebreken zijn en gebreken die niet in het rapport te vinden zijn!” De kopers gaven aan dat er een ernstige lekkage was volgens hun loodgieter en moesten ze een schilder inhuren voor het vele schilderwerk. “Schilderwerk is toch geen gebrek? En die lekkage zou toch in het rapport moeten staan? Ook onze jurist vond dit een rare zaak. In het rapport was inderdaad geen sprake van een lekkage en schilderwerk is geen gebrek, stelde hij vast. “Ik stuur een brief namens u, meneer Krekels. Daarin maken wij duidelijk dat u niet verantwoordelijk bent voor de kosten, het rapport versterkt onze positie.” Met deze woorden gaf hij hem de hand en ging meneer Krekels, met wat meer hoop, naar huis.

Een pittige brief
Aan de hand van het rapport en de informatie die meneer Krekels heeft gegeven, stuurde onze jurist een pittige brief naar de kopers. Hierin wees hij de aansprakelijkheid van meneer Krekels met betrekking tot de gebreken af. Ten eerste kan meneer Krekels niet verantwoordelijk worden gehouden omdat deze gebreken niet in het rapport naar voren zijn gekomen. Hij heeft meegewerkt en het vertrouwen gelegd bij een professioneel team. Verder kan meneer Krekels niet verantwoordelijk worden gehouden, omdat de bewoonbaarheid van het huis niet is beïnvloed door de gebreken (in dit geval de lekkage). Als laatste kaartte de jurist aan dat het schilderwerk niet wordt gezien als een gebrek.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Een paar weken later stond meneer Krekels in het kantoor van onze jurist, met een brede glimlach. “Het is nu een paar weken geleden dat ik de brief heb gestuurd,” vertelde onze jurist. “Ik denk niet dat wij een antwoord terugkrijgen. Met uw toestemming wil ik het dossier sluiten.” Meneer Krekels gaf een knik van goedkeuring. “Dat is prima. Bedankt voor uw hulp, deze klus had ik niet alleen kunnen klaren.”

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Je Apple product gaat kapot, heb je recht op een nieuwe?

01 jun 2017

Redactie JuroFoon
Je Apple product gaat kapot, heb je recht op een nieuwe?

Je bent blij met je nieuwe aankoop: de allernieuwste iMac, iPhone of iPad van Apple. Maar al binnen een paar maanden begint je aanwinst gebreken te vertonen en kun je het niet meer naar behoren gebruiken. Je gaat er...

Internetveilingen: spijt van je aankoop?

19 mei 2017

Redactie JuroFoon
Internetveilingen: spijt van je aankoop?

We krijgen veel vragen binnen van mensen die via BVA Auctions iets hebben gekocht. BVA Auctions is een internetveiling. Je kunt online bieden op producten of waren, maar je hebt geen bedenktijd! Je kunt niet zomaar...

5 dingen die je moet weten als je een huis koopt

19 mei 2017

Redactie JuroFoon
5 dingen die je moet weten als je een huis koopt

Na het bekijken van diverse huizenadvertenties en vele bezichtigingen is het eindelijk zover: je hebt het huis gevonden dat voldoet aan al je wensen. Het liefst teken je vandaag nog. Maar lees eerst even deze...