Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Heb jij vrij tijdens de feestdagen?

Heb jij vrij tijdens de feestdagen?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 21 apr 2017

Heb jij vrij tijdens de feestdagen?

Wettelijke vakantiedagen Verlof

Geschreven door mr. Jeroen Wullems

Niet alleen is de lente eindelijk begonnen, ook staan er in de komende periode allerlei feestdagen voor de deur. We hebben vorige week genoten van alle (chocolade) paaseieren op Paasmaandag en donderdag sta je misschien luidkeels het volkslied mee te zingen op Kingsland. Daarna volgen Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren. Heerlijk die vrije dagen, tenminste voor de meeste van ons. Misschien moet jij werken, bijvoorbeeld om anderen een fijne dag te bezorgen in een pretpark of verzorgingstehuis.

Er zijn inmiddels heel veel feestdagen in Nederland die in meer of mindere mate worden gevierd. Denk bijvoorbeeld aan Halloween of het Suikerfeest. Op welke dagen je wel of geen vrij hebt, hangt af van je arbeidsovereenkomst of cao. We zetten enkele handige zaken voor jou overzichtelijk op een rij.

Erkende en niet erkende feestdagen
In Nederland kennen we een aantal feestdagen die door de wet zijn erkend. Feestdagen die niet in de wet zijn genoemd zijn niet-erkende feestdagen. Hieronder tref je een overzicht:


Erkende feestdagen

Niet-erkende feestdagen*

Nieuwjaarsdag

Suikerfeest

Tweede Paasdag

Offerfeest

Tweede Pinksterdag

Jom Kippoer

Kerstdagen

Thanksgiving

Hemelvaartsdag

Halloween

Konings-/Koninginnedag

 

5 mei

 

* De hier genoemde niet-erkende feestdagen dienen slechts als voorbeeld

Dat de wet een aantal feestdagen erkent, betekent niet automatisch dat je recht hebt op een vrije dag. Of je recht hebt op een vrije dag, staat in de cao die op jou van toepassing is of in je arbeidsovereenkomst. Voor de meeste beroepen is bepaald dat je op deze dagen recht hebt op een vrije dag.

Ruilen van religieuze feestdagen
De erkende feestdagen in Nederland hebben vaak een christelijke achtergrond. Uiteraard kan het zo zijn dat je liever een andere religieuze feestdag viert. Er zijn cao’s die de mogelijkheid bieden om christelijke feestdagen te ruilen met andere religieuze feestdagen. De Recreatie cao is hier een voorbeeld van. Hier staat in: “Werknemers mogen desgevraagd christelijke feestdagen omruilen voor andere feestdagen op basis van hun religie. Zij dienen de betreffende data wel jaarlijks schriftelijk kenbaar te maken aan de werkgever”.  

Wil jij graag een feestdag omruilen? Kijk dan even in je cao of er een bepaling is opgenomen die hier op lijkt. Je kunt natuurlijk ook onze juristen vragen, die hebben binnen no time gevonden of jij je feestdagen kunt omruilen.

Hoe zit dat nou met 5 mei?
Over 5 mei bestaat nogal eens onduidelijkheid. Ook hier geldt dat het afhankelijk is van je cao en je arbeidsovereenkomst of je op deze dag vrij hebt. Voor 5 mei geldt vaak dat je één keer in de vijf jaar recht hebt op een vrije dag. Meestal is dat in de jaren die eindigen op een 5 of een 0. Dat zijn zogenaamde lustrumjaren. De eerstvolgende 5 mei waar dit voor geldt is in 2020. Zet dit alvast in je agenda!

Geen vrij tijdens de feestdagen
Werk jij in de horeca, zorg of een recreatiepark dan heb je vaak geen vrij op feestdagen. Voor de horeca en recreatie zijn dit vaak de drukste dagen van het jaar. De cao’s in deze sectoren spelen daar op in. Zo bepaalt de Recreatie cao dat de werkgever de werknemer op twee erkende feestdagen per jaar niet mag inroosteren. De overige erkende feestdagen mag een werknemer wel ingepland worden. Werk je in deze branche, dan weet je dat je op de meeste feestdagen moet werken en kies je daar bewust voor.

Een dag verlof nemen
Natuurlijk kun je zelf een verlofdag opnemen. In principe moet je werkgever een tijdig verzoek tot het opnemen van een verlofdag accepteren, tenzij er gewichtige redenen zijn om dit niet te doen. Zo een gewichtige reden kan zijn dat je werkgever al zijn personeel nodig heeft wegens topdrukte. In de horeca-, recreatie- en zorgsector zal je dan ook niet zomaar vrij krijgen als je daar om vraagt.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Geeft je werkgever jou geen vrij terwijl jij volgens je cao daar wel recht op hebt? Wil je weten of de door jouw werkgever genoemde gewichtige redenen genoeg zijn om je verlofaanvraag te weigeren? Neem dan contact op met een van onze juristen via 0900-1411, wij staan direct voor je klaar.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Mijn zus gaat trouwen, krijg ik daar vrij voor?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Mijn zus gaat trouwen, krijg ik daar vrij voor?

Op hoeveel vakantiedagen je recht hebt en hoelang je zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof kunt opnemen is wettelijk geregeld. Maar hoe zit het als je zoon gaat trouwen? Of als je oma komt te overlijden? Krijg je...

Opbouw en verjaring vakantiedagen bij ziekte: hoe zit dat?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Opbouw en verjaring vakantiedagen bij ziekte: hoe zit dat?

Je zit al een tijdje ziek thuis en waarschijnlijk ben je voorlopig nog niet in staat om te gaan werken. Hoe zit het dan met je vakantiedagen? Bouw je die nog steeds op? En hoelang kun je die dagen opsparen? Mag je...

Heb jij vrij tijdens de feestdagen?

21 apr 2017

Redactie JuroFoon
Heb jij vrij tijdens de feestdagen?

Vrije dagen, we vinden dat we ze niet genoeg kunnen hebben. Sommige dagen heb jij standaard vrij met je kantoorbaan, maar je buurman die werkt in het lokale café moet wel werken op deze dagen. Of wil jij in plaats...