Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Heeft mijn ex gezag over mijn kind?

Particulieren consument en geld
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 05 okt 2012

Particulieren consument en geld

ScheidenAntwoord:

Sinds korte tijd zijn alle rechtbanken aangesloten op het nieuwe Centraal Gezagsregister, waarin wordt bijgehouden wie het ouderlijk gezag heeft over minderjarigen. Dit houdt in dat je bij elke rechtbank terecht kunt voor een uittreksel, ongeacht het geboortearrondissement. Voorheen hield elke rechtbank apart zijn eigen decentrale gezagsregister bij.

Zelf inzien of opvragen
Je kunt zelf het gezagsregister bij de rechtbank inzien of een uittreksel opvragen. Tussenkomst van een advocaat is daarvoor niet nodig. Niet alleen een ouder kan deze informatie opvragen. Als een kind schade heeft toegebracht en je wil weten wie de gezaghebbende ouder is in verband met de aansprakelijkheid, dan kun je eveneens het register raadplegen.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Uittreksel opvragen
Je kunt een uittreksel uit het gezagsregister schriftelijk opvragen bij alle rechtbanken in Nederland. Je dient de volgende gegevens te vermelden: de naam van de minderjarige, de geboortedatum en de geboorteplaats.

Kosten inzien en opvragen
Voor het inzien van het register bij de rechtbank worden geen kosten berekend. Voor het opvragen van een uittreksel kunnen griffierechten in rekening worden gebracht. Dit laatste verschilt per rechtbank.

Wil je meer weten over ouderlijk gezag, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook:  God heeft geen plaats bij ouderlijk gezag

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

13 jun 2016

Redactie JuroFoon
Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

De vakantieperiode staat voor de deur en daarmee het moment voor ouders om voorbereidingen te treffen om met je kind op vakantie te gaan. Natuurlijk staat een eigen paspoort of identiteitskaart voor je kind op je...