Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Heeft mijn ex gezag over mijn kind?

Particulieren scheiden & alimentatie
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 05 okt 2012

Particulieren scheiden & alimentatie

ScheidenAntwoord:

Sinds korte tijd zijn alle rechtbanken aangesloten op het nieuwe Centraal Gezagsregister, waarin wordt bijgehouden wie het ouderlijk gezag heeft over minderjarigen. Dit houdt in dat je bij elke rechtbank terecht kunt voor een uittreksel, ongeacht het geboortearrondissement. Voorheen hield elke rechtbank apart zijn eigen decentrale gezagsregister bij.

Zelf inzien of opvragen
Je kunt zelf het gezagsregister bij de rechtbank inzien of een uittreksel opvragen. Tussenkomst van een advocaat is daarvoor niet nodig. Niet alleen een ouder kan deze informatie opvragen. Als een kind schade heeft toegebracht en je wil weten wie de gezaghebbende ouder is in verband met de aansprakelijkheid, dan kun je eveneens het register raadplegen.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Uittreksel opvragen
Je kunt een uittreksel uit het gezagsregister schriftelijk opvragen bij alle rechtbanken in Nederland. Je dient de volgende gegevens te vermelden: de naam van de minderjarige, de geboortedatum en de geboorteplaats.

Kosten inzien en opvragen
Voor het inzien van het register bij de rechtbank worden geen kosten berekend. Voor het opvragen van een uittreksel kunnen griffierechten in rekening worden gebracht. Dit laatste verschilt per rechtbank.

Wil je meer weten over ouderlijk gezag, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook:  God heeft geen plaats bij ouderlijk gezag

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

De schoolvakanties staan weer voor de deur, tijd dus om een mooie vakantiebestemming met je kind(eren) uit te zoeken en de voorpret kan beginnen. Maar als gescheiden ouder zorgt dit helaas soms ook voor de nodige...

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...