Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Huurovereenkomst voor bepaalde tijd

Particulieren wonen
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 14 dec 2005

Particulieren wonen

Wonen

Bepaalde tijd
Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd houdt in dat de verhuurder en de huurder een huurovereenkomst aangaan voor een minimale periode, bijvoorbeeld één jaar. Veel verhuurders willen zo een groot verloop in de woningen voorkomen. De verhuurder is er dan immers van verzekerd dat de huurder er minimaal voor een bepaalde tijd in zal zitten en alleen met toestemming van de verhuurder de huurovereenkomst voortijdig kan opzeggen.

Opzeggingsgronden
Indien de verhuurder na afloop van deze bepaalde tijd de huurovereenkomst wil beëindigen, zal hij hiervoor een gegronde reden moeten hebben. Om de huurder te beschermen kan de verhuurder alleen opzeggen wanneer één van de opzeggingsgronden van artikel 7:274 Burgerlijk Wetboek zich voordoet. De twee belangrijkste opzeggingsgronden zijn:

1. Goed huurderschap
De huurder gedraagt zich niet als een goede huurder. Hiervan is onder andere sprake als de huurder een betalingsachterstand heeft of voor veel overlast zorgt in de buurt.

2. Dringend eigen gebruik
De verhuurder heeft de woonruimte dringend nodig voor eigen gebruik. Hierbij dient een belangenafweging te worden gemaakt tussen het belang van de huurder om in de woning te blijven zitten en het belang van de verhuurder om de woonruimte zelf te gebruiken. Het is aan de verhuurder om zijn zwaarwegende belangen aan te tonen. Bovendien moet de verhuurder kunnen aantonen dat er passende andere woonruimte voor de huurder beschikbaar is.

Oneens met de opzegging?
Indien de huurder echter niet instemt met de opzeggingsgrond van de verhuurder blijft de huurovereenkomst in stand. De verhuurder dient dan naar de kantonrechter te stappen om beëindiging van de huurovereenkomst te vorderen. Zolang de kantonrechter de beëindiging van de huurovereenkomst niet heeft uitgesproken, blijft de huurovereenkomst in stand en kan de huurder niet verplicht worden de woonruimte te verlaten.

Opzegtermijn
De opzegtermijn voor de verhuurder bedraagt drie maanden. Voor elk jaar dat de huurovereenkomst heeft geduurd komt hier één maand bij tot een maximum van zes maanden.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Voortzetting
Een huurovereenkomst voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld één jaar) wordt zonder opzegging automatisch verlengd voor eenzelfde periode, tenzij in de huurovereenkomst iets anders is geregeld.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Permanent wonen in je vakantiehuis, mag dat?

18 okt 2016

Redactie  JuroFoon
Permanent wonen in je vakantiehuis, mag dat?

Wonen in je vakantiehuis, dat klinkt als een droom. Maar mag dat zomaar? Gemeenten hanteren geen eenduidig beleid hierin. De een hanteert een gedoogbeleid, terwijl de ander streng toezicht houdt. JuroFoon heeft voor...

Geen huurbescherming meer voor huurders?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Geen huurbescherming meer voor huurders?

Sta jij op het punt een woning te huren? Let dan op de duur van de huurovereenkomst. Wil jij namelijk zo snel mogelijk je nieuwe stulpje betrekken en ga jij akkoord met een huurcontract van 2 jaar of korter? Dan kan...

Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

19 jul 2016

Redactie JuroFoon
Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

Huurders opgelet! Per 1 juli 2016 zijn een aantal regels in het huurrecht gewijzigd. Vanaf dat moment is namelijk de Wet doorstroming huurmarkt 2015 van kracht.