Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Ik wil niet dat hij mijn kind erkent!

Particulieren arbeidsrecht
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 27 jun 2013

Particulieren arbeidsrecht

Scheiden

 

Als je niet getrouwd bent en je krijgt een kindje, dan kan de vader het kindje erkennen zodat er een juridische band ontstaat tussen het kind en de vader. De moeder dient hiervoor toestemming te geven. Door de erkenning kan het kind bijvoorbeeld de achternaam van de vader dragen en van hem erven.

Vervangende toestemming
Als je niet meer samen met de vader bent, dan kan het zijn dat je liever niet hebt dat de vader het kind erkent. Je kunt dan de toestemming voor de erkenning weigeren. De vader heeft dan de mogelijkheid om vervangende toestemming voor de erkenning aan de rechter te verzoeken.

Belangenafweging
De rechter zal bij zijn beslissing een belangenafweging maken. Hij zal normaal gesproken datgene beslissen wat het meest in het belang is van het kind. Daarbij houdt de rechter wel rekening met de wensen van alle partijen. 

Emotionele weerstand
Hoewel eventuele weerstand bij een moeder tegen erkenning begrijpelijk is als de verhouding tussen de vader en moeder niet goed is, is deze emotionele weerstand voor de rechter onvoldoende om vervangende toestemming tot erkenning te weigeren.

Dit kan echter anders zijn als het duidelijk is dat deze weerstand negatieve gevolgen heeft voor de ongestoorde relatie tussen de moeder en het kind of de belangen van het kind daardoor worden geschaad. Hiervoor dienen dan wel objectieve aanwijzingen te zijn.

Indien deze aanwijzingen er zijn, dan kan de rechter de erkenning weigeren. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat het verzoek tot erkenning zal worden toegewezen.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Wil je meer weten over erkenning of gezag, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Nog niet gescheiden, wel een zwangere vriendin
Lees ook: Geen scheiding willen? Proceskosten betalen!
Lees ook: Problemen rondom het ouderschapsplan
Lees ook: Ex dwingen huis te verlaten na einde relatie
Lees ook: Recht van nieuwe partner vader bij omgangsregeling
Lees ook: Erkenning door ander ongedaan maken?
Lees ook: Wie heeft recht op huurwoning na echtscheiding?
Lees ook: 5 Misverstanden over echtscheiding

Bron:
Rechtbank Haarlem, 1 april 2013, LJN BZ9114 (o.a.) 

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

De schoolvakanties staan weer voor de deur, tijd dus om een mooie vakantiebestemming met je kind(eren) uit te zoeken en de voorpret kan beginnen. Maar als gescheiden ouder zorgt dit helaas soms ook voor de nodige...

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...