Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Ik wil niet dat hij mijn kind erkent!

Particulieren consument en geld
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 27 jun 2013

Particulieren consument en geld

Scheiden

 

Als je niet getrouwd bent en je krijgt een kindje, dan kan de vader het kindje erkennen zodat er een juridische band ontstaat tussen het kind en de vader. De moeder dient hiervoor toestemming te geven. Door de erkenning kan het kind bijvoorbeeld de achternaam van de vader dragen en van hem erven.

Vervangende toestemming
Als je niet meer samen met de vader bent, dan kan het zijn dat je liever niet hebt dat de vader het kind erkent. Je kunt dan de toestemming voor de erkenning weigeren. De vader heeft dan de mogelijkheid om vervangende toestemming voor de erkenning aan de rechter te verzoeken.

Belangenafweging
De rechter zal bij zijn beslissing een belangenafweging maken. Hij zal normaal gesproken datgene beslissen wat het meest in het belang is van het kind. Daarbij houdt de rechter wel rekening met de wensen van alle partijen. 

Emotionele weerstand
Hoewel eventuele weerstand bij een moeder tegen erkenning begrijpelijk is als de verhouding tussen de vader en moeder niet goed is, is deze emotionele weerstand voor de rechter onvoldoende om vervangende toestemming tot erkenning te weigeren.

Dit kan echter anders zijn als het duidelijk is dat deze weerstand negatieve gevolgen heeft voor de ongestoorde relatie tussen de moeder en het kind of de belangen van het kind daardoor worden geschaad. Hiervoor dienen dan wel objectieve aanwijzingen te zijn.

Indien deze aanwijzingen er zijn, dan kan de rechter de erkenning weigeren. Is dit niet het geval, dan is de kans groot dat het verzoek tot erkenning zal worden toegewezen.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Wil je meer weten over erkenning of gezag, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Nog niet gescheiden, wel een zwangere vriendin
Lees ook: Geen scheiding willen? Proceskosten betalen!
Lees ook: Problemen rondom het ouderschapsplan
Lees ook: Ex dwingen huis te verlaten na einde relatie
Lees ook: Recht van nieuwe partner vader bij omgangsregeling
Lees ook: Erkenning door ander ongedaan maken?
Lees ook: Wie heeft recht op huurwoning na echtscheiding?
Lees ook: 5 Misverstanden over echtscheiding

Bron:
Rechtbank Haarlem, 1 april 2013, LJN BZ9114 (o.a.) 

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

13 jun 2016

Redactie JuroFoon
Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

De vakantieperiode staat voor de deur en daarmee het moment voor ouders om voorbereidingen te treffen om met je kind op vakantie te gaan. Natuurlijk staat een eigen paspoort of identiteitskaart voor je kind op je...