Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Kan ik mijn kind onterven?

Particulieren scheiden & alimentatie
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 30 aug 2007

Particulieren scheiden & alimentatie

Scheiden

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

In een testament legt u vast wat er na uw dood met de bezittingen moet gebeuren. Ook kunt u bijvoorbeeld een voogd of een executeur van het testament benoemen. 

Als u geen testament heeft, gelden de normale wettelijke regels van het erfrecht. Met een testament kunt u afwijken van het wettelijke erfrecht. 

Bij testament kunt u in principe iedereen onterven. De onterfde erfgenamen zijn daarna echter niet altijd rechtenloos. Een onterfde langstlevende echtgenoot behoudt bijvoorbeeld het recht op vruchtgebruik van de woning en de inboedel indien de echtgenoot de goederen nodig heeft om op een passend verzorgingsniveau te blijven. 

Kind onterven
Ook kinderen kunnen worden onterfd, maar zij kunnen wel de 'legitieme portie' opeisen. Dit is de helft van wat hij of zij volgens de normale erfregels zou hebben gekregen. Het kind moet dan binnen vijf jaar na het overlijden schriftelijk aan de overige erfgenamen laten weten aanspraak te maken op de legitieme portie. Ouders en grootouders hebben geen recht op een legitieme portie.

Als de wettelijke verdeling van toepassing is, kan de legitieme portie pas opgeëist worden na het overlijden van de langstlevende echtgenoot.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie  JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...

Scheiden? Overweeg mediation

31 okt 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Overweeg mediation

Gaan jullie scheiden, of zitten jullie al middenin een scheiding? Uit elkaar gaan is nooit leuk, maar mediation kan helpen om het proces makkelijker te maken. Jij en je partner gaan samen met een mediator in gesprek...