Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Kan ik mijn kind onterven?

Particulieren reizen & verkeer
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 30 aug 2007

Particulieren reizen & verkeer

Scheiden

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

In een testament legt u vast wat er na uw dood met de bezittingen moet gebeuren. Ook kunt u bijvoorbeeld een voogd of een executeur van het testament benoemen. 

Als u geen testament heeft, gelden de normale wettelijke regels van het erfrecht. Met een testament kunt u afwijken van het wettelijke erfrecht. 

Bij testament kunt u in principe iedereen onterven. De onterfde erfgenamen zijn daarna echter niet altijd rechtenloos. Een onterfde langstlevende echtgenoot behoudt bijvoorbeeld het recht op vruchtgebruik van de woning en de inboedel indien de echtgenoot de goederen nodig heeft om op een passend verzorgingsniveau te blijven. 

Kind onterven
Ook kinderen kunnen worden onterfd, maar zij kunnen wel de 'legitieme portie' opeisen. Dit is de helft van wat hij of zij volgens de normale erfregels zou hebben gekregen. Het kind moet dan binnen vijf jaar na het overlijden schriftelijk aan de overige erfgenamen laten weten aanspraak te maken op de legitieme portie. Ouders en grootouders hebben geen recht op een legitieme portie.

Als de wettelijke verdeling van toepassing is, kan de legitieme portie pas opgeëist worden na het overlijden van de langstlevende echtgenoot.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

13 jun 2016

Redactie JuroFoon
Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

De vakantieperiode staat voor de deur en daarmee het moment voor ouders om voorbereidingen te treffen om met je kind op vakantie te gaan. Natuurlijk staat een eigen paspoort of identiteitskaart voor je kind op je...