Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Maak bezwaar tegen WOZ-beschikking

Particulieren overheid
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 24 jan 2012

Particulieren overheid

Overheid
De gemeente bepaalt jaarlijks de waarde van de lokale panden in een WOZ-beschikking, die onder meer van toepassing is bij de onroerende zaakbelasting en de inkomstenbelasting. Een te hoge waardering leidt tot een te hoge belastingaanslag. Het is daarom van belang dat je daartegen bezwaar kunt maken. Huizenbezitters krijgen de WOZ-beschikking vanaf deze week thuisgestuurd.

Zwaar weer
Sommige eigenaren zullen daar niet vrolijk van worden. Hoewel de huizenprijzen door de crisis zijn gedaald, betekent dit niet automatisch dat de belastingaanslag lager zal zijn. Hierdoor zijn huizenbezitters meer geld kwijt aan onroerendezaakbelasting dan ze hadden gerekend. Zo had de Vereniging Eigen Huis op basis van eigen onderzoek verwacht dat de gemiddelde WOZ-waarde in bijvoorbeeld Rotterdam zou dalen van 161.000 euro naar 157.800 euro. De eerste berichten over de nieuwe hoogte van WOZ-beschikkingen duiden echter op forse verhogingen

Bezwaar maken loont
Veel situaties kunnen de waarde van een woning drukken: een naastgelegen bordeelruzie met de buren, het voornemen om een school naast de woning te bouwen en een hoogspanningsmast op meters afstand van het huis. Als het huis aan een drukke weg ligt, dicht bij een kruispunt met verkeerslichten, dan heeft dat ook een waardedrukkend effect, aldus de rechtbank Breda onlangs.

In veel gevallen loont het daarom om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-beschikking. Het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn bij de gemeente. Als de gemeente het bezwaar niet gegrond verklaart, kun je in beroep naar de belastingrechter stappen.

Als je meer wil weten over beroep en bezwaar, neem dan contact op met één van onze juristen. 

Lees ook: Bezwaar en beroep (3): Te laat je bezwaarschrift ingediend?

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Bron: Rechtbank, sector bestuursrecht, 24 januari 2012, LJN BV1614 (o.a.)

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
De nieuwe aftapwet, heb ik nog privacy?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe aftapwet, waardoor onder andere de AIVD meer bevoegdheden krijgt. Wat betekent dat voor jouw privacy? Mogen inlichtingendiensten nu zomaar al je e-mails lezen?

Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Mag mijn kind op vakantie buiten de schoolvakanties?

De schoolvakanties komen er weer aan en veel mensen gaan in deze periode met het hele gezin op vakantie. Helaas is het niet voor alle ouders mogelijk om in de schoolvakanties zelf ook verlof op te nemen. Maar wat...

Arbeidstijden van kinderen in Nederland

27 jun 2016

Redactie JuroFoon
Arbeidstijden van kinderen in Nederland

Op 12 juni 2016 was de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Door zo´n internationale dag in te stellen willen organisaties zoals International Labour Organization ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor...