Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Mag ik mijn medisch dossier inzien?

Particulieren letselschade
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 01 dec 2011

Particulieren letselschade

LetselschadeOp basis van verschillende wettelijke regelingen heb je het recht om je eigen medisch dossier in te zien. Dit recht geldt als je 12 jaar of ouder bent. Je verzoekt dan je arts of andere zorgverlener schriftelijk om inzage in je medisch dossier. Je kunt alleen de medische gegevens opvragen die over jezelf gaan. Voor inzage van medische dossiers van anderen gelden andere regels.

Inzage familieleden en ouders
Daarnaast is het mogelijk om een familielid te machtigen om je medisch dossier in te zien.  Zonder deze schriftelijke machtiging is het niet mogelijk dat familieleden je dossier inzien. Een uitzondering geldt wanneer je nog geen 12 jaar bent. In dat geval hebben je ouders het recht om je medisch dossier in te zien.

Dit geldt overigens alleen voor ouders die het ouderlijk gezag hebben. Ouders zonder gezag kunnen deze informatie niet rechtstreeks opvragen, maar moeten zich laten informeren door de ouder met gezag. Ben je tussen 12 en 16 jaar oud, dan kunnen je ouders niet meer zonder je toestemming je dossier inzien.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Uitzondering inzagerecht
Een zorgverlener (of zorginstelling) mag een verzoek tot inzage slechts weigeren als de privacy van een ander in het geding komt. Dit is niet heel snel het geval. In principe kan een zorgverlener ook andere weigeringsgronden aandragen. Je kunt dan in eerste instantie een andere arts vragen om te bemiddelen. Levert dit niets op, dan wordt het tijd om juridische hulp in te schakelen. Met een beroep op de toepasselijke wetsregels kun je dan de rechter verzoeken om inzage in je medisch dossier.

Lees ook:  Recht op afgifte medisch dossier overledene?
Lees ook:  Toestemmingsvereiste bij medische behandeling

Bron: Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, Wet bescherming persoonsgegevens

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Jouw huisdier:  jouw aansprakelijkheid bij schade

04 okt 2016

Redactie JuroFoon
Jouw huisdier: jouw aansprakelijkheid bij schade

Het is Werelddierendag. Onze trouwe viervoeters geven je alle liefde van de wereld. En soms problemen. Want wat gebeurt er als je hond schade of letsel veroorzaakt bij een ander. Wie gaat er betalen? Lees er hier...

Lichamelijk letsel na een festival. Wat zijn je rechten?

09 aug 2016

Redactie JuroFoon
Lichamelijk letsel na een festival. Wat zijn je rechten?

Als je lichamelijk letsel oploopt tijdens een evenement kan dit vergaande gevolgen hebben. Kan de organisatie van het evenement hiervoor aansprakelijk worden gesteld? Of valt dit onder het eigen risico van de...

Particulieren letselschade

03 apr 2016

Redactie JuroFoon
Casus: wordt shockschade vergoed?

Op 18 augustus 2005 fietste een moeder met haar dochtertje achterop door een wijk te Krimpen aan den IJssel. Op enig moment heeft een vrachtwagen deze vrouw aangereden, waardoor zij met haar dochtertje ten val...