Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Makelaar aansprakelijk voor schade door onjuiste informatie

Particulieren wonen
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 04 feb 2009

Particulieren wonen

Wonen

Een aankopend makelaar begeleidde het koopproces bij een woning. Hij verzuimde echter aan de koper van het huis te melden, dat het naburige pand een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren betrof. Daar kwam de koper pas achter toen hij eenmaal het huis had gekocht.

Waardevermindering
De koper stapte naar de rechter omdat hij meende dat hij de woning te duur had gekocht. Het naburige tehuis zou een waardedrukkend effect hebben op zijn gekochte woning. Er moest een deskundige aan te pas komen om te bepalen of dat inderdaad het geval was. Dit werd gedaan door het verschil te berekenen tussen de waarde van het pand zonder rekening te houden met het risico van overlast door het tehuis en de waarde inclusief dit risico.

Niet hetzelfde
Het verschil van zo’n 32.500 euro moest volgens de rechter door de makelaar aan de koper als schadevergoeding betaald worden. Het voornaamste verweer van de makelaar was dat overlast een subjectieve ervaring is en dat er in een verkopersmarkt (waar toen sprake van was) naast eventuele afvallers, genoeg potentiële kopers over zouden blijven, die het risico op overlast op de koop toe zouden nemen en bereid waren de koopprijs te betalen.

De rechter deelde die mening niet. Het risico van overlast in verband met het gebruik van de naburige woning als opvanghuis voor moeilijk opvoedbare jongeren, is van een andere orde dan overlast die men in het algemeen van buren kan ondervinden en zal moeten accepteren.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Lees ook: Beroepsfout makelaar: rekening hoeft niet betaald te worden

Bron: Rechtbank Den Haag, sector civiel, 23 juli 2008, LJN BD8444

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

De bank moet je boeterentes opnieuw berekenen

21 apr 2017

Redactie JuroFoon
De bank moet je boeterentes opnieuw berekenen

Boeterentes van hypotheekverstrekkers blijken oneerlijk en te hoog te zijn. Daarom zegt de AFM dat de banken deze boeterentes opnieuw moeten berekenen, volgens de Europese richtlijnen. Dit kan voordelig zijn voor...

Gewonnen Case: verborgen gebreken

27 jan 2017

Redactie JuroFoon
Gewonnen Case: verborgen gebreken

Je bent verplicht gebreken aan je huis te melden als je het in de verkoop zet. Doe je dit niet, loop je het risico dat de reparatiekosten voor jouw rekening komen. In deze Gewonnen Case probeerden de kopers gebreken...

Verplicht sparen voor de VvE

06 dec 2016

Redactie JuroFoon
Verplicht sparen voor de VvE

Herken je dat? Je appartementsgebouw dat slecht is onderhouden, geen ledenvergaderingen waarbij de nieuwe plannen voor renovatie worden voorgelegd en geen andere onderhoudswerkzaamheden aan de openbare ruimtes. Dit...