Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Meeste huurders recht op 5327 euro verhuisvergoeding

Particulieren wonen
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 05 mrt 2010

Particulieren wonen

Wonen

Huurders van woningcorporaties hadden al recht op een bijdrage in de verhuis- en inrichtingskosten, maar nu geldt de verhuiskostenvergoeding ook voor huurders van particulieren. Het moet wel gaan om een noodzakelijke verhuizing als gevolg van renovatie of sloop. De verplichte bijdrage van de verhuurder bedraagt minimaal 5327 euro.

Zelfstandige woning, woonwagen en standplaats
Niet alleen een huurder van een zelfstandige woning heeft recht op de vergoeding, ook een huurder van een woonwagen of standplaats komt ervoor in aanmerking. Een zelfstandige woning is een woning met een eigen toegang, waarbij de was- en kookgelegenheid en het toilet niet gedeeld worden met andere bewoners. Onzelfstandige woningen zijn bijvoorbeeld kamers in studentenwoningen en verzorgings- of verpleeghuizen.

Opzegging of voortzetting huurovereenkomst?
De regeling geldt zowel voor noodzakelijke tijdelijke verhuizing waarbij de huurovereenkomst wordt voortgezet, als voor noodzakelijke definitieve verhuizing waarbij de huurovereenkomst wordt beëindigd.

Renovatie of onderhoud?
Onderhoud en renovatie zijn niet hetzelfde. Dit onderscheid is wel van belang omdat de verhuiskostenvergoeding bij renovatie wel en bij onderhoudswerkzaamheden niet verplicht is. Renovatie is het gedeeltelijk vernieuwen van de woning door veranderingen aan te brengen. Het kan ook gaan om sloop waarna op dezelfde plek een nieuwe woning wordt gebouwd. Bij (groot) onderhoud gaat het om herstel of vervanging van delen van de woning waarbij het wooncomfort gelijk blijft.

Toestemming niet vereist
Het is niet vereist dat je toestemt als je verhuurder het huurwoningcomplex wil renoveren. Wel moet hij deze renovatie schriftelijk aan de huurders voorstellen. Bij zo'n voorstel kun je naast de verhuiskostenvergoeding aanspraak maken op vermindering van de huurprijs, op ontbinding van het huurcontract of op schadevergoeding.

Schadevergoeding
Mocht je schade lijden door de renovatie die niet (volledig) gedekt wordt door de verhuiskostenvergoeding, dan kun je een schadevergoeding proberen te krijgen. Deze komt dan bovenop de verhuiskostenvergoeding.

Schema recht op verhuiskostenvergoeding 
Je hebt recht op een verhuiskostenvergoeding als:

  • je een zelfstandige woning, woonwagen of standplaats huurt; en
  • je gedwongen wordt tot verhuizing door de verhuurder; en
  • er een renovatie of sloop gaat plaatsvinden.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Wil je meer weten over de verhuiskostenvergoeding, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: 'Verplichte verhuizing bij onderhoud of renovatie huurwoning?’

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Permanent wonen in je vakantiehuis, mag dat?

18 okt 2016

Redactie  JuroFoon
Permanent wonen in je vakantiehuis, mag dat?

Wonen in je vakantiehuis, dat klinkt als een droom. Maar mag dat zomaar? Gemeenten hanteren geen eenduidig beleid hierin. De een hanteert een gedoogbeleid, terwijl de ander streng toezicht houdt. JuroFoon heeft voor...

Geen huurbescherming meer voor huurders?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Geen huurbescherming meer voor huurders?

Sta jij op het punt een woning te huren? Let dan op de duur van de huurovereenkomst. Wil jij namelijk zo snel mogelijk je nieuwe stulpje betrekken en ga jij akkoord met een huurcontract van 2 jaar of korter? Dan kan...

Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

19 jul 2016

Redactie JuroFoon
Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

Huurders opgelet! Per 1 juli 2016 zijn een aantal regels in het huurrecht gewijzigd. Vanaf dat moment is namelijk de Wet doorstroming huurmarkt 2015 van kracht.