Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Nieuw systeem voor kinderalimentatie?

Particulieren wonen
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 10 jul 2012

Particulieren wonen

AlimentatieDe Raad voor de rechtspraak, een onderdeel van de rechtsprekende macht zonder rechtsprekende taken, heeft een voorstel gedaan voor een nieuw systeem voor de berekening van kinderalimentatie. Het voorstel is gericht op een vereenvoudiging van de vaststelling en berekening van kinderalimentatie.

Huidige systeem ondoorzichtig
Er zijn al langer bezwaren tegen het huidige systeem van kinderalimentatie, zowel bij betalers en ontvangers als bij rechtspraak en politiek. Velen vinden dat de berekening ervan te ingewikkeld en ondoorzichtig is. Bij de huidige manier van berekening worden namelijk allerlei individuele omstandigheden betrokken, waarover de ouders het onderling vaak oneens zijn. Het is hierdoor lastig te voorspellen wat het uiteindelijke resultaat van de berekening zal zijn.

Maatschappij verandert
Daarnaast is de maatschappij veranderd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor partneralimentatie gehad (de klassieke rolverdeling tussen man en vrouw is grotendeels verdwenen), maar nu ook voor kinderalimentatie. Er is steeds vaker sprake van samengestelde gezinnen met kinderen van verschillende ouders, wat de complexiteit van de berekening in de hand werkt.

Huidige berekening
Kinderalimentatie wordt nu gebaseerd op enerzijds de behoefte van de kinderen en anderzijds de draagkracht van de alimentatieplichtige. Allerlei persoonlijke omstandigheden, zoals de mate van welstand waaraan het kind gewend is, worden bij de berekening meegenomen. Het uitgangspunt nu is dat het kind financieel niet slechter af zal zijn na de scheiding van zijn ouders.

Nieuw systeem
Het nieuwe systeem gaat kort gezegd uit van wat beide ouders gelet op hun inkomen zouden moeten kunnen bijdragen aan kinderalimentatie. Zo zal bij de draagkrachtberekening worden uitgegaan van vaste bedragen die niet gespecificeerd hoeven te worden; een zogenaamd forfaitair systeem. Daarbij gaat het erom welk bedrag iedere onderhoudsplichtige wordt geacht beschikbaar te stellen voor het kind.

De manier waarop de behoefte van de kinderen en het inkomen worden vastgesteld, blijft vrijwel gelijk als in het huidige systeem. Omdat echter slechts met (forfaitair bepaalde) basiskosten wordt gerekend, zal de berekening van de draagkracht eenvoudiger en meer te voorspellen zijn.

Omgang verdisconteerd
In het nieuwe systeem wordt de kosten van de omgang in de behoefte verdisconteerd. Dat houdt in dat de niet-verzorgende ouder door de tijd die een kind bij hem of haar doorbrengt voor een gedeelte voorziet in de behoefte van de kinderen, waardoor de verzorgende ouder kosten bespaart. Deze kosten worden verrekend in een korting van in principe 15% op de behoefte van het kind. Rechters en ouders mogen wel van dit percentage afwijken.

Vrije ruimte
In het huidige systeem is van het bedrag dat overblijft na aftrek van de kosten 70% beschikbaar voor kinderalimentatie. Anders gezegd: de onderhoudsplichtige heeft een vrije ruimte van 30%. In de nieuwe situatie wordt bij inkomens tot 2.500 euro met een lagere vrije ruimte rekening gehouden. Zo wordt afwenteling van armoede op de verzorgende ouder voorkomen.

Ouders gaan dus afhankelijk van hun draagkracht bijdragen in de kinderalimentatie. Is de draagkracht van beide ouders gezamenlijk onvoldoende om in de totale behoefte van de kinderen te voorzien, dan dragen ze allebei maximaal bij. Hebben ze samen wel voldoende draagkracht, dan dragen ze bij naar verhouding.

Met het nieuwe systeem zouden ouders bij scheiding sneller op de hoogte zijn van wat ze moeten gaan betalen. Omdat de uitkomsten minder onzeker zijn, wordt het voor ouders ook makkelijker zaken in overleg te regelen. In het najaar wordt definitief besloten of het nieuwe systeem doorgang gaat vinden.

Wat vind jij hiervan? Vind je het hoog tijd dat er een andere manier komt om kinderalimentatie te berekenen of vind je het overbodig? Geef nu je mening in de poll!

Deze poll is inmiddels gesloten. Je vindt de uitslag hier.

Wil je meer weten over alimentatie, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook:  Partneralimentatie gaat op de schop?
Lees meer: Hoe controleer ik of alimentatie naar de kinderen gaat?
Lees meer: Alimentatie (37): advocaat kan fiscale aftrekpost zijn
Lees meer: Betaalt een stiefvader kinderalimentatie na echtscheiding?

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Bron: Raad voor de rechtspraak

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Partneralimentatie: moet ik mijn ex ook een zakcent voor op vakantie betalen?

20 jun 2016

Redactie JuroFoon
Partneralimentatie: moet ik mijn ex ook een zakcent voor op vakantie betalen?

Stel, jij en je partner hebben besloten na vijf jaar huwelijk uit elkaar te gaan. Je hebt altijd fulltime gewerkt en je ex-partner heeft altijd het huishouden en de boodschappen gedaan. Bij de scheiding is in het...

Wie betaalt de juridische kosten als ik een rechtszaak win?

20 jun 2016

Redactie JuroFoon
Wie betaalt de juridische kosten als ik een rechtszaak win?

Een rechtszaak is vaak een kostbare aangelegenheid. De uitgaven voor een jurist, advocaat, griffierkosten et cetera lopen al snel in de duizenden euro’s. Wie betaalt die kosten als jij een rechtszaak wint? Mag je...

Particulieren arbeidsrecht

03 jun 2016

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn alimentatie laten herberekenen?

Als je alimentatie betaalt of ontvangt is het altijd de vraag of het een redelijk bedrag is. Er is de laatste tijd veel gewijzigd op het gebied van alimentatie. JuroFoon heeft voor jou de belangrijkste wijzigingen...