Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Ouders en recht (52): Zelf de ouderlijke macht opgeven?

Particulieren consument en geld
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 13 jan 2010

Particulieren consument en geld

Scheiden

Vaker dan je zou denken krijgen onze juristen deze vraag voorgelegd. Het antwoord is simpel: dat is niet mogelijk. Naar de achterliggende reden waarom een ouder dat zou willen, kan men alleen maar gissen. Als het echter te maken heeft met de verantwoordelijkheid van een ouder om (financieel) te zorgen voor zijn kind, dan komt zo’n ouder bedrogen uit.

Onderhoudsplicht
Ouderlijke macht (gezag) staat namelijk helemaal los van de onderhoudsplicht van een ouder. Je hoeft geen gezag over je kind te hebben of juridisch ouder te zijn om toch de plicht te hebben je kind te onderhouden. Het enige dat voor deze onderhoudsplicht nodig is, is dat je het kind op de wereld hebt gezet.

Bordeel
Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de man die naar een bordeel ging en negen maanden later vader werd. Deze man moest gewoon alimentatie betalen. Waarom? Omdat hij (vrijwillig) een kind had verwekt. Weliswaar was zijn 'daad' niet gericht op het verwekken van een kind, maar met een dergelijke daad neem je wel het 'risico' dat er een kind wordt verwekt. Gevolg was dat hij kinderalimentatie moest betalen.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Ontheffing en ontzetting
Om terug te komen op de vraag: wie kan er dan wel voor zorgen dat een ouder uit de ouderlijke macht wordt gezet? De wet kent twee mogelijkheden om één of beide ouders de ouderlijke macht te ontnemen: ontheffing en ontzetting.

Ontheffing vindt plaats als de ouder wel voor het kind wil zorgen, maar daartoe niet goed in staat is. Ontzetting gebeurt als de ouder misbruik maakt van de ouderlijke macht of als er sprake is van grove verwaarlozing van het kind. Ontheffing kan alleen verzocht worden door de Raad voor de Kinderbescherming en het openbaar ministerie. Deze zijn tevens bevoegd om ontzetting te verzoeken, net als de andere ouder en een bloed- of aanverwant tot en met de vierde graad.
Wil je meer weten over de rechten en plichten van ouders, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Hoe krijg ik als vader gezag over mijn kind?

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

13 jun 2016

Redactie JuroFoon
Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

De vakantieperiode staat voor de deur en daarmee het moment voor ouders om voorbereidingen te treffen om met je kind op vakantie te gaan. Natuurlijk staat een eigen paspoort of identiteitskaart voor je kind op je...

Mijn kind (18+) werkt, moet ik nu nog alimentatie betalen?

20 mei 2016

Redactie JuroFoon
Mijn kind (18+) werkt, moet ik nu nog alimentatie betalen?

Wanneer jij en je ex-partner uit elkaar zijn, kan het zo zijn dat je als alimentatieplichtige ouder al een hele tijd kinderalimentatie betaalt. Maar wat als je oudste dochter van 19 jaar een baan heeft waarvan ze...