Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Ouders en recht (52): Zelf de ouderlijke macht opgeven?

Particulieren arbeidsrecht
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 13 jan 2010

Particulieren arbeidsrecht

Scheiden

Vaker dan je zou denken krijgen onze juristen deze vraag voorgelegd. Het antwoord is simpel: dat is niet mogelijk. Naar de achterliggende reden waarom een ouder dat zou willen, kan men alleen maar gissen. Als het echter te maken heeft met de verantwoordelijkheid van een ouder om (financieel) te zorgen voor zijn kind, dan komt zo’n ouder bedrogen uit.

Onderhoudsplicht
Ouderlijke macht (gezag) staat namelijk helemaal los van de onderhoudsplicht van een ouder. Je hoeft geen gezag over je kind te hebben of juridisch ouder te zijn om toch de plicht te hebben je kind te onderhouden. Het enige dat voor deze onderhoudsplicht nodig is, is dat je het kind op de wereld hebt gezet.

Bordeel
Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de man die naar een bordeel ging en negen maanden later vader werd. Deze man moest gewoon alimentatie betalen. Waarom? Omdat hij (vrijwillig) een kind had verwekt. Weliswaar was zijn 'daad' niet gericht op het verwekken van een kind, maar met een dergelijke daad neem je wel het 'risico' dat er een kind wordt verwekt. Gevolg was dat hij kinderalimentatie moest betalen.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Ontheffing en ontzetting
Om terug te komen op de vraag: wie kan er dan wel voor zorgen dat een ouder uit de ouderlijke macht wordt gezet? De wet kent twee mogelijkheden om één of beide ouders de ouderlijke macht te ontnemen: ontheffing en ontzetting.

Ontheffing vindt plaats als de ouder wel voor het kind wil zorgen, maar daartoe niet goed in staat is. Ontzetting gebeurt als de ouder misbruik maakt van de ouderlijke macht of als er sprake is van grove verwaarlozing van het kind. Ontheffing kan alleen verzocht worden door de Raad voor de Kinderbescherming en het openbaar ministerie. Deze zijn tevens bevoegd om ontzetting te verzoeken, net als de andere ouder en een bloed- of aanverwant tot en met de vierde graad.
Wil je meer weten over de rechten en plichten van ouders, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Hoe krijg ik als vader gezag over mijn kind?

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
Gescheiden en op vakantie met de kinderen, kan dat zomaar?

De schoolvakanties staan weer voor de deur, tijd dus om een mooie vakantiebestemming met je kind(eren) uit te zoeken en de voorpret kan beginnen. Maar als gescheiden ouder zorgt dit helaas soms ook voor de nodige...

Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

04 jan 2017

Redactie JuroFoon
Moet ik mijn pensioen delen met mijn ex?

Jullie gaan scheiden. Een van de onderwerpen waar meestal het laatst over gesproken wordt, is het pensioen. Toch is het belangrijk om tijdens het scheidingsproces ook duidelijke afspraken te maken over de verdeling...

Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

25 nov 2016

Redactie  JuroFoon
Vechtscheiding? Snellere oplossing, met één rechter

Is jullie huwelijk voorbij, en lukt het niet om de echtscheiding in goed overleg met je ex-partner te regelen? Je bent niet de enige die zich in deze vervelende situatie bevindt. Vechtscheidingen nemen toe in...