Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Tablet verplicht op school, wie betaalt dat?

Tablet verplicht op school, wie betaalt dat?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 23 aug 2016

Tablet verplicht op school, wie betaalt dat?

Consumentenrecht

De vakantie is voorbij en opeens zie je een brief van school: je kind heeft een tablet of iPad nodig om deel te nemen aan de lessen. Je schrikt, want dit zijn onverwachte uitgaven en een tablet is niet goedkoop. Het voelt een beetje alsof je geen andere keus hebt dan de tablet inderdaad aan te schaffen en de kosten daarvoor te dragen. Maar is dat ook zo?

Wat zegt de wet over lesmateriaal?
In de Wet op het voortgezet onderwijs is sinds een aantal jaar geregeld dat middelbare scholen de lesboeken voor elk leerjaar gratis aan leerlingen moeten verstrekken. In de wet staat de term ‘lesmateriaal’, waar boeken dus altijd onder vielen en bijvoorbeeld ook examentrainingen, dvd’s en digitaal leermateriaal. In onze huidige samenleving wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van iPads en laptops, ook in het onderwijs. Een iPad of laptop valt niet onder dit gratis lesmateriaal. Middelbare scholen hoeven in principe dus niet voor een tablet of laptop te zorgen. Maar dit betekent niet dat scholen ouders mogen verplichten dit zelf aan te schaffen.

En als de tablet het boek vervangt?
Dit is anders als de school de schoolboeken (voor een groot deel) vervangt door digitaal lesmateriaal en een laptop of iPad noodzakelijk is om het onderwijs te kunnen volgen. Dan moet de school wel voor dit materiaal zorgen. Maar het komt helaas vaak voor dat scholen toch proberen deze kosten op de ouders af te wentelen. Vaak is dat niet zo moeilijk, omdat veel ouders niet op de hoogte zijn van de geldende regels. Een bijdrage vragen in de kosten is wel mogelijk, maar dit mag alleen een vrijwillige bijdrage zijn. Je bent als ouder of verzorger niet verplicht dit te betalen. Kun je of wil je de bijdrage niet betalen, dan moet de school voor materiaal zorgen waarmee de leerling de lessen kan volgen.

De vraag wie voor de kosten van verplichte tablets opdraait, heeft een tijdje terug zelfs geleid tot Kamervragen. Hierbij heeft staatssecretaris Sander Dekker aangegeven dat een school het zo moet organiseren dat ieder kind mee kan doen met de les. Indien nodig zou de school dus zelf de tablets moeten betalen of deze in ieder geval ter beschikking moeten stellen.

Dit betekent dat je voor het komende schooljaar 2016-2017 niet verplicht bent om een laptop of tablet aan te schaffen. De school mag dit niet van je eisen. Krijg je een brief van de school dat je een tablet moet aanschaffen? Laat je dan niet op het verkeerde been zetten.

Wil je weten wat je in dat geval het beste kunt doen? Neem dan contact op met JuroFoon via 0900 - 1411. Wij helpen je graag verder.

26/8/2016 Update artikel: ‘Terug naar school: Wie betaalt de verplichte tablet?’

Wij hebben jullie vragen met belangstelling gelezen en wij zullen antwoord geven op de juridische vragen die uit dit artikel zijn voortgevloeid.

De eerste vraag waarop wij antwoord gaan geven is de vraag of dit alleen geldt voor het voortgezet onderwijs of ook voor middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs?

Dit hangt af of degene die studeert, leerplichtig is of niet. Kinderen zijn leerplichtig totdat zij 16 jaar zijn. Daarna geldt tot hun 18de levensjaar een kwalificatieplicht. Deze kwalificatieplicht houdt in dat kinderen moeten studeren totdat zij een kwalificatiebewijs hebben. Een kwalificatiebewijs is een mbo-diploma (minimaal niveau 2), een havo-diploma of een vwo-diploma. De leerplicht vervalt dus in de volgende 2 situaties:

  1. de student is ouder dan 18; en/of
  2. de student heeft een kwalificatiebewijs.

Omdat de overheid de leerplicht heeft ingesteld, moet de overheid het ook mogelijk maken om te leren. Om die reden zijn er regels waaraan de onderwijsinstelling voor voortgezet onderwijs zich moet houden, met betrekking tot het aanschaffen van bijvoorbeeld een tablet of laptop. Deze regels zijn neergelegd in de Wet op het voortgezet onderwijs.

Al het onderwijs dat door een student wordt gevolgd nadat de leerplicht is beëindigd, volgt de student in principe op vrijwillige basis. De overheid verplicht niemand om een mbo, hbo of wo opleiding te volgen. Om die reden hoeven deze onderwijsinstelling zich niet te houden aan de Wet op het voortgezet onderwijs, met als gevolg dat je de kosten voor aanschaf zelf dient te dragen. 

De tweede vraag waarop wij antwoord geven is of dit alleen voor de aanschaf van een tablet en laptop geldt of ook voor de aanschaf een grafische rekenmachine geldt

Voor de grafische rekenmachine geldt wat anders als voor de tablet en de laptop. De rekenmachine kan niet gezien worden als vervanging van het lesmateriaal en zal daarom nooit onder de categorie ‘lesmateriaal’ vallen. De gedachtegang hierachter is dat je een rekenmachine niet voor alle vakken nodig hebt, maar één keer hoeft aan te schaffen en voor meerdere leerjaren kunt gebruiken. Mensen die minder geld te besteden hebben kunnen een beroep doen op  Wet tegemoetkoming onderwijskosten en onderhoudsbijdrage. 

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Heb je naar aanleiding van deze update nog vragen?  Neem dan contact op met Jurofoon via 0900 1411. Wij helpen je graag verder.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

“Ik werd gedwongen om te kopen”

12 mei 2017

Redactie  JuroFoon
“Ik werd gedwongen om te kopen”

Je stapt uit de winkel, een beetje verward. Heb je nou echt die pannenset gekocht, terwijl je thuis al 100 van die dingen hebt? Die verkoper was wel erg opdringerig, je had het gevoel geen andere keuze te hebben dan...

Praktijkvoorbeeld: misleidende aanbieding in reisbrochure

09 apr 2017

Redactie JuroFoon
Praktijkvoorbeeld: misleidende aanbieding in reisbrochure

Je boekt een reis en gaat ervan uit dat alles goed verzekerd is, zo staat het tenminste in de brochure. Maar als puntje bij paaltje komt en er toch iets misgaat, moet je opeens zelf betalen. De reisorganisatie...

Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

24 mrt 2017

Redactie JuroFoon
Misleidende aanbieding: onverwachte extra kosten!

Je hebt bij de dealer een mooie nieuwe auto uitgezocht, maar op het moment dat je deze echt wil kopen, blijken er opeens extra kosten voor het rijklaar maken in rekening gebracht te worden. Of je stuit bij het...