Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Vanaf 1 juli recht op 5000 euro verhuiskostenvergoeding

Particulieren scheiden & alimentatie
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 04 jul 2005

Particulieren scheiden & alimentatie

Vanaf 1 juli recht op 5000 verhuiskostenvergoeding

Minister Dekker (VROM) heeft geregeld dat woningcorporaties vanaf 1 juli de verhuiskosten gaan vergoeden van huurders die door gedeeltelijke vernieuwing of sloop/nieuwbouw (tijdelijk) moeten verhuizen naar een andere woning. De vergoeding is vastgesteld op minimaal 5000 euro. De woningcorporaties moeten voor 1 oktober voor het uitkeren van de vergoeding een reglement opstellen. De regeling geldt voor verhuizingen die na 1 juli 2005 plaatsvinden. Minister Dekker heeft hiermee zekergesteld dat iedere huurder die daar recht op heeft ook een verhuiskostenvergoeding krijgt.

Uitzonderingen
Voor zogenoemde onzelfstandige eenheden zoals studentenkamers, kan de corporatie in het reglement een lager bedrag opnemen. Mocht een huurder schade lijden door de renovatie die niet (volledig) gedekt wordt door de verhuiskostenvergoeding, kan hij of zij een schadevergoeding proberen te krijgen. Deze komt bij toewijzing boven op de verhuiskostenvergoeding. De verhuiskostenvergoeding moet ook betaald worden als de huurder verhuist naar een huurwoning van een andere verhuurder of een koopwoning.


Vraag en antwoord over de verhuiskostenvergoeding


12. Mijn huurwoning wordt gerenoveerd en ik moet gedwongen verhuizen. Kan ik een verhuiskostenvergoeding krijgen?

Ja, als u moet verhuizen omdat uw woning gesloopt of gerenoveerd wordt, kunt u hiervoor een vergoeding krijgen.

13. Hoeveel verhuiskostenvergoeding krijg ik dan?

Als u een zelfstandige woonruimte (dus geen kamer) huurt van een woningcorporatie krijgt u vanaf 1 juli 2005 minimaal  5.000 verhuiskostenvergoeding. Voor 1 oktober 2005 moeten corporaties (na overleg met de huurders of hun vertegenwoordigers) een reglement vaststellen waarin minimaal de hoogte van de verhuiskostenbijdragen is vastgelegd.
Als u niet huurt van een woningcorporatie (maar b.v. van een particulier of makelaar) is de vergoeding niet wettelijk bepaald. Als u geen overeenstemming bereikt met uw verhuurder over de hoogte van de vergoeding, dan kunt u naar de rechter gaan. Afhankelijk van de omstandigheden bepaalt de rechter dan de vergoeding.

14. Ik huur een kamer en ik moet deze gedwongen verlaten. Hoeveel verhuiskostenvergoeding krijg ik dan?

Dit is afhankelijk van de verhuurder. Een woningcorporatie is verplicht in zijn reglement hiervoor een bedrag op te nemen. Bij andere verhuurders moet u samen met uw verhuurder tot overeenstemming komen. Lukt dit niet, dan kunt u naar de rechter gaan. Deze bepaalt dan een vergoeding die past bij uw omstandigheden.

15. Op 1 mei 2005 heb ik van mijn corporatie gehoord dat ik per 1 oktober 2005 mijn huis uit moet omdat het gesloopt wordt. Krijg ik dan ook 5.000?

Ja, u krijgt altijd minimaal  5.000 als u na 1 juli 2005 gedwongen moet verhuizen i.v.m. renovatie of sloop. Dit geldt alleen als u een zelfstandige woonruimte huurt van een woningcorporatie.

16. Ik verhuis van een huurwoning van een woningcorporatie naar een woning van een andere verhuurder. Krijg ik dan ook  5.000 van mijn huidige verhuurder?

Ja, ook als u verhuist naar een woning van een andere verhuurder krijgt u minimaal  5.000 van uw huidige verhuurder. Dit geldt ook als u verhuist naar een koopwoning.

17. Ik verhuis tijdelijk naar een 'wisselwoning'. Hierna ga ik naar mijn nieuwe huurwoning. Krijg ik nu twee keer een verhuiskostenvergoeding van de corporatie?

Nee, als in het huurcontract van de wisselwoning duidelijk is aangegeven dat het om een wisselwoning gaat voor de duur van de renovatie van de woonruimte, is de corporatie slechts verplicht om één keer minimaal  5.000 verhuiskostenvergoeding te betalen. Dit geldt ook bij verhuizing naar een tijdelijke woning die wordt verhuurd op grond van de Leegstandwet.

18. Mijn corporatie biedt aan om in plaats van  5.000, mijn verhuizing te regelen en mijn nieuwe woning te schilderen en te stofferen. Dit kost volgens de corporatie zeker zo'n  5.000. Mag de corporatie dit doen?

De corporatie mag dit aanbod doen. Op grond van de verhuiskostenregeling is de corporatie echter verplicht om minimaal  5.000 contant te betalen aan de huurder. U hoeft dit aanbod dus niet te accepteren en u kunt in plaats daarvan  5.000 vragen.

19. Mijn woning wordt gerenoveerd en ik krijg  1.000 van mijn gemeente. Krijg ik nu ook nog iets van de corporatie?

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Ja, op basis van de verhuiskostenregeling heeft u recht op  5.000. Wel kan de corporatie haar bijdrage verlagen met het bedrag dat de gemeente bijdraagt. Gemeenten en corporaties kunnen hierover afspraken maken.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie