Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Waar moet je op letten als je met een drone vliegt?

Waar moet je op letten als je met een drone vliegt?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 24 mrt 2017

Waar moet je op letten als je met een drone vliegt?

Geschreven door mr. Annebel Koopman

De drone is enorm in opkomst. Een beetje festival heeft tegenwoordig een aftermovie en een beetje aftermovie heeft gave sfeerbeelden die met een drone hoog in de lucht zijn opgenomen. En wie herinnert zich niet de haast sprookjesachtige beelden van het verlaten pretpark ‘Het Land van Ooit’? Door snelle technologische ontwikkelingen zijn drones tegenwoordig goed betaalbaar en worden ze steeds vaker door particulieren gebruikt. Ben jij de gelukkige eigenaar van een drone of overweeg je om er één te kopen? Er zijn een aantal regels waar je je aan moet houden. In dit artikel vertellen wij je waar je op moet letten.

Aan welke regels moet je je houden?
Een drone is een onbemand vliegtuigje dat op afstand bestuurbaar is. Je mag met je drone ander luchtverkeer natuurlijk niet hinderen. Daarom staan er in de Regeling Modelvliegen eisen waaraan je als piloot moet voldoen.

Waar mag ik vliegen?
Je mag niet hoger dan 120 meter boven de grond of het water vliegen. Het is ook verboden om boven aaneengesloten bebouwing of in de buurt van een vliegveld te vliegen. Boven een mensenmassa vliegen mag ook niet, tenzij je personen die zich in de menigte bevinden van tevoren laat weten dat ze gefilmd kunnen worden. Over de bescherming van privacy lees je hieronder meer. Er zijn een aantal gebieden in Nederland waar je drone helemaal niet de lucht in mag. Deze zogenaamde no fly-zones vind je hier.

Wanneer mag ik vliegen?
Als je met een drone vliegt, moet je deze altijd kunnen zien. Daarom mag je ’s nachts niet vliegen.

Waar moet ik verder aan denken?
Je drone mag maximaal 25 kilogram wegen. Deze regels worden binnenkort aangescherpt: dan mag je drone nog maar maximaal 4 kilogram wegen. Bij een hoger gewicht moet je een vliegbrevet hebben.

Zakelijk gebruik van drone
Verdien je geld met je drone of heb je deze nodig voor de uitoefening van je bedrijf? Dan maak je zakelijk gebruik van je drone en moet je aan een extra vereiste voldoen. Je hebt dan namelijk een vergunning nodig voor:

  • je bedrijf;
  • de piloot die de drone gaat besturen;
  • de drone zelf.

Tevens heb je een bewijs van luchtvaardigheid nodig en moet je staan ingeschreven in het luchtvaartregister. Deze vergunning en het bewijs van luchtvaardigheid vraag je aan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Drones en privacy
Een drone is voorzien van allerlei technische snufjes, waarmee inbreuk op onze privacy kan worden gemaakt: camera’s, GPS, radar, microfoon en soms zelfs een wifi-router. Zo’n drone kan ook nog eens gemakkelijk overal komen. Bij een stilstaande camera kun je altijd wegduiken als je niet gefilmd wil worden, maar bij een drone die hoog boven je vliegt is dat een stuk lastiger. Hoe zit het dan met onze privacy als we overal en altijd maar gefilmd kunnen worden?

Met een drone maak je inbreuk op iemands privacy als:

  • je drone voorzien is van een camera (of deze nou aanstaat of niet); en
  • je beelden van een persoon vastlegt; en
  • je deze beelden openbaar maakt.

Dat er een camera op de drone zit, kan al voldoende zijn om een inbreuk op privacy op te kunnen leveren. Je camera kan namelijk per ongeluk aanspringen, zonder dat je het weet.

Daarnaast kun je onbedoeld persoonsgegevens aan het verzamelen zijn. Dit doe je wanneer je iemand herkenbaar in beeld brengt. Het vastleggen van iemand valt namelijk al onder het verwerken van persoonsgegevens, waardoor de strenge regels van de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing zijn. Je mag de beelden dan alleen maar maken als het een duidelijk doel heeft en je moet degene die in beeld komt op de hoogte brengen van het feit dat hij gefilmd wordt. Film jij bijvoorbeeld boven een festival, dan moet je de bezoekers dit vooraf laten weten door dit te vermelden op het ticket of in de algemene voorwaarden.

Je mag dus niet zomaar iemand filmen. Doe je dit wel, dan levert dit een privacy-inbreuk op en kun je hiervoor aansprakelijk worden gehouden.

Wat is strafbaar?
Soms is het gebruik van je drone strafbaar. Bijvoorbeeld als je stiekem iemand opzettelijk filmt in een afgesloten ruimte, zoals zijn huis of tuin. Maar ook als je stiekem op een openbare plek filmt, zonder de in beeld gebrachte personen daarvan op de hoogte te stellen.

Wat zijn de gevolgen van misbruik van je drone?
Als je bovengenoemde regels overtreedt, kan dat vervelende gevolgen hebben. Pleeg je een strafbaar feit door gebruik van je drone, dan kan dit een boete opleveren en soms, bij regelmatige overtreding, zelfs een gevangenisstraf. Bijvoorbeeld als je gaat vliegen in een no fly-zone en daardoor ander luchtverkeer hindert of als je met je drone bijvoorbeeld iemand in zijn huis filmt, wat kan worden gezien als stalking of huisvredebreuk.

Ook kan het voorkomen dat je schade veroorzaakt met je drone. Jij bent dan verantwoordelijk voor het vergoeden van die schade.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Neem contact met ons op!
Heb je vragen over het vliegen met je drone? Heb jij schade veroorzaakt? Of heeft iemand inbreuk op je privacy gemaakt door het gebruik van een drone? Onze juristen helpen je graag verder! Neem contact met ons op via 0900-1411.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Persoonsgevoelige data in mijn bedrijf is gelekt, wat nu?

12 mei 2017

Redactie JuroFoon
Persoonsgevoelige data in mijn bedrijf is gelekt, wat nu?

Het was groot nieuws: vorige week zijn honderden landen getroffen door ransomware, oftewel ‘gijzelsoftware’. Wat houdt dit in? Wat moet je doen als jouw bedrijf getroffen wordt en persoonsgegevens op straat dreigen...

 Schade aan de klant door de opdrachtnemer: wie gaat dat betalen?

12 mei 2017

Redactie JuroFoon
Schade aan de klant door de opdrachtnemer: wie gaat dat betalen?

Het kan gebeuren dat jij als (zelfstandig) ondernemer niet de mogelijkheid hebt om een opdracht die je hebt aangenomen zelf uit te voeren. Bijvoorbeeld omdat je de nodige kennis of mankracht niet in huis hebt. Een...

Werkgeversaansprakelijkheid: zorg voor een veilige werkplek!

28 apr 2017

Redactie JuroFoon
Werkgeversaansprakelijkheid: zorg voor een veilige werkplek!

Het zal maar gebeuren. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op de werkvloer. Wanneer ben je als werkgever aansprakelijk voor de opgelopen schade van je werknemer? Hoe zorg je voor een veilige werkplek?