Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wanneer ontstaat er een woonrecht bij samenwonen?

Particulieren wonen
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 06 feb 2009

Particulieren wonen

Wonen

Antwoord:

Alleen als je in het samenlevingscontract hebt laten opnemen dat je na beëindiging van de relatie een bepaalde tijd in het huis kan verblijven, dan kan je (ex-)partner je niet op straat zetten. Heb je dat niet gedaan, dan zul je het huis moeten verlaten als hij daarom vraagt. Het huis is zijn eigendom en je verblijft daar met zijn toestemming. Op het moment dat die toestemming er niet meer is, dan heb je niet het recht om daar meer te verblijven. Dat lijkt hard, maar juridisch gezien is het puur een kwestie van eigendom. Er ontstaat dus geen ‘woonrecht’.

Bijdrage
Het feit dat je financieel hebt bijgedragen in een verbouwing van het huis, maakt dit doorgaans niet anders. Tenzij het om hele grote bedragen gaat, wordt de investering die je hebt gedaan gezien als een bijdrage in het 'woongenot' dat je hebt gehad. Je hebt tenslotte niets voor het verblijf hoeven te betalen: geen huur, hypotheekaflossing of iets dergelijks.

Let op!
Het gaat hier om samenwonenden in een koophuis. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, ligt de situatie anders. Als het gaat om een huurhuis, dan gelden eveneens andere regels.

Tip: laat een samenlevingscontract opstellen waarin je opneemt dat je na beëindiging van de relatie een bepaalde tijd in het huis kan blijven wonen. JuroFoon kan dit voor je regelen. Op die manier kom je niet van het ene op het andere moment op straat te staan.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Meer weten? Neem dan contact op met één van onze juristen.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

De bank moet je boeterentes opnieuw berekenen

21 apr 2017

Redactie  JuroFoon
De bank moet je boeterentes opnieuw berekenen

Boeterentes van hypotheekverstrekkers blijken oneerlijk en te hoog te zijn. Daarom zegt de AFM dat de banken deze boeterentes opnieuw moeten berekenen, volgens de Europese richtlijnen. Dit kan voordelig zijn voor...

Gewonnen Case: onverborgen gebreken

27 jan 2017

Redactie JuroFoon
Gewonnen Case: onverborgen gebreken

Je bent verplicht gebreken aan je huis te melden als je het in de verkoop zet. Doe je dit niet, loop je het risico dat de reparatiekosten voor jouw rekening komen. In deze Gewonnen Case probeerden de kopers gebreken...

Verplicht sparen voor de VvE

06 dec 2016

Redactie JuroFoon
Verplicht sparen voor de VvE

Herken je dat? Je appartementsgebouw dat slecht is onderhouden, geen ledenvergaderingen waarbij de nieuwe plannen voor renovatie worden voorgelegd en geen andere onderhoudswerkzaamheden aan de openbare ruimtes. Dit...