Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wanneer ontstaat er een woonrecht bij samenwonen?

Particulieren wonen
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 06 feb 2009

Particulieren wonen

Wonen

Antwoord:

Alleen als je in het samenlevingscontract hebt laten opnemen dat je na beëindiging van de relatie een bepaalde tijd in het huis kan verblijven, dan kan je (ex-)partner je niet op straat zetten. Heb je dat niet gedaan, dan zul je het huis moeten verlaten als hij daarom vraagt. Het huis is zijn eigendom en je verblijft daar met zijn toestemming. Op het moment dat die toestemming er niet meer is, dan heb je niet het recht om daar meer te verblijven. Dat lijkt hard, maar juridisch gezien is het puur een kwestie van eigendom. Er ontstaat dus geen ‘woonrecht’.

Bijdrage
Het feit dat je financieel hebt bijgedragen in een verbouwing van het huis, maakt dit doorgaans niet anders. Tenzij het om hele grote bedragen gaat, wordt de investering die je hebt gedaan gezien als een bijdrage in het 'woongenot' dat je hebt gehad. Je hebt tenslotte niets voor het verblijf hoeven te betalen: geen huur, hypotheekaflossing of iets dergelijks.

Let op!
Het gaat hier om samenwonenden in een koophuis. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, ligt de situatie anders. Als het gaat om een huurhuis, dan gelden eveneens andere regels.

Tip: laat een samenlevingscontract opstellen waarin je opneemt dat je na beëindiging van de relatie een bepaalde tijd in het huis kan blijven wonen. JuroFoon kan dit voor je regelen. Op die manier kom je niet van het ene op het andere moment op straat te staan.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

Meer weten? Neem dan contact op met één van onze juristen.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Permanent wonen in je vakantiehuis, mag dat?

18 okt 2016

Redactie  JuroFoon
Permanent wonen in je vakantiehuis, mag dat?

Wonen in je vakantiehuis, dat klinkt als een droom. Maar mag dat zomaar? Gemeenten hanteren geen eenduidig beleid hierin. De een hanteert een gedoogbeleid, terwijl de ander streng toezicht houdt. JuroFoon heeft voor...

Geen huurbescherming meer voor huurders?

26 jul 2016

Redactie JuroFoon
Geen huurbescherming meer voor huurders?

Sta jij op het punt een woning te huren? Let dan op de duur van de huurovereenkomst. Wil jij namelijk zo snel mogelijk je nieuwe stulpje betrekken en ga jij akkoord met een huurcontract van 2 jaar of korter? Dan kan...

Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

19 jul 2016

Redactie JuroFoon
Belangrijk: veranderingen in het huurrecht per 1 juli 2016

Huurders opgelet! Per 1 juli 2016 zijn een aantal regels in het huurrecht gewijzigd. Vanaf dat moment is namelijk de Wet doorstroming huurmarkt 2015 van kracht.