Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wat gebeurt er met de koopwoning na echtscheiding?

Particulieren scheiden & alimentatie
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 21 mrt 2006

Particulieren scheiden & alimentatie

Scheiden

Verdeling
Stel dat u in gemeenschap van goederen getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. In deze situatie moet u bij scheiding de waarde van het huis gelijk verdelen. Een van u beiden kan natuurlijk beslissen in het huis te willen blijven wonen, maar dan moet diegene wel genoeg geld hebben om alleen de hypotheek op te brengen en de ander uit te kopen. Is dat geld er niet, dan is de verkoop van het huis onvermijdelijk. Hiermee wordt de hypotheek afgelost en de winst of het verlies erop verdeelt u onderling.

Kinderen
Staat het huis op beider naam, maar er is onenigheid over de vraag wie er in het huis mag blijven wonen? Dan wijst de rechter in de praktijk meestal de woning toe aan de partner bij wie de kinderen blijven wonen, als die er tenminste zijn.

Veiling
De rechter kan in het uiterste geval de verkoop van het huis ook afdwingen. Een openbare veiling is dan het gevolg. Een verkoop op deze manier levert meestal minder op en de kosten zijn hoger. Als geen van de partners in de woning wil of kan blijven wonen, dan vindt vaak een notarieel vastgelegde boedelverdeling plaats. Daarin wordt ook de waarde van het huis opgenomen, waarna een verdeling kan worden afgesproken die is gebaseerd op de opbrengst als het wordt verkocht.

Bijleenregeling
Samen eigenaar van een huis worden, betekent ook vaak samen een hypotheek afsluiten. Wordt bij de scheiding het huis verkocht, dan kunnen de (ex-)partners daarna opnieuw een hypotheek afsluiten als ze en andere woning kopen. Men moet wel rekening houden met de bijleenregeling. Die regeling houdt in dat de overwaarde die vrijkomt bij verkoop van een woning in een volgend huis geïnvesteerd moet worden. Doet u dit niet dan is er geen renteaftrek over het leningbedrag mogelijk ter grootte van het bedrag van de overwaarde.

Aansprakelijkheid voor hypotheekschuld
Als een van de twee eigenaar blijft, dan moet degene die geen eigenaar meer is ervoor zorgen dat zijn aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld vervalt. Een nieuwe hypotheekakte is in principe niet nodig. U kunt namelijk onderhands overeenkomen dat uw (ex-)partner ontslagen wordt uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Deze onderhandse akte is uiteraard enkel bindend voor u en uw (ex-)partner. De bank is aan een dergelijke akte niet gebonden. U kunt uw geldverstrekker ook vragen schriftelijk toestemming te geven zijn of haar naam uit de hypotheekakte te schrappen. De notaris stelt vervolgens een royementsakte op waarmee bij het Kadaster de hypothecaire registratie kan worden aangepast. Als u een extra hypotheek nodig heeft voor de onderlinge verrekening, moet u waarschijnlijk wel naar de notaris voor een nieuwe hypotheekakte.

Begin nu met het freemium abonnement

Gratis starten

Stel je vraag of download handige voorbeelddocumenten - GRATIS

In het geval van een scheiding gelden meestal de gewone regels voor hypotheekaflossing en bestaat de kans dat er een boete moet worden betaald, als u de hypotheek aflost zonder verkoop van de woning.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

29 sep 2016

Redactie JuroFoon
Scheiden? Leg je afspraken vast in een ouderschapsplan.

De scheiding tussen Angelina Jolie en Brad Pitt is volop in het nieuws. Een belangrijk onderdeel hierbij is het co-ouderschap voor hun zes kinderen. JuroFoon gaat dieper in op hoe dit is geregeld in Nederland. Leg...

Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

11 jul 2016

Redactie JuroFoon
Gelijke rechten voor ongetrouwde ouder: erkenning en gezag in één keer regelen?

Ongetrouwde ouders hebben binnenkort veel minder administratieve rompslomp, als het aan D66 ligt. De partij wil dat het makkelijker voor hen wordt om gezag en erkenning over hun kinderen te krijgen. Wat is hun...

Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

13 jun 2016

Redactie JuroFoon
Met je kind op vakantie? Denk aan goedkeuring van de andere ouder!

De vakantieperiode staat voor de deur en daarmee het moment voor ouders om voorbereidingen te treffen om met je kind op vakantie te gaan. Natuurlijk staat een eigen paspoort of identiteitskaart voor je kind op je...