Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wat is verjaring?

Wat is verjaring?
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 21 mrt 2006

Wat is verjaring?

Eigen bedrijf starten BV Klanten Financieren Consument en geld

Stel dat een bedrijf lange tijd na het leveren van een dienst of product laat weten dat er nog een bedrag openstaat. Hoewel je pas na lange tijd met deze rekeningen geconfronteerd wordt, betkent dit niet dat je deze rekening niet meer hoeft te betalen. Belangrijk hierbij is hoeveel tijd het heeft gekost voordat de wederpartij de rekening alsnog verstuurd heeft. Door het verloop van een bepaalde tijd kan men immers bevrijd worden van een betalingsverplichting. Dit heet verjaring. 

Hoor jij ook vaker "zet maar op de rekening"? Lees hoe je wanbetalers toch aan het betalen krijgt in ons nieuwer artikel: Zet maar op de rekening.

Algemene verjaringstermijn: 20 jaar
Een rechtsvordering verjaart na 20 jaar, tenzij de wet anders bepaalt. Dit wil zeggen dat in beginsel door verloop van 20 jaar de wettelijke verplichting vervalt om een rekening te betalen. De termijn van verjaring begint op de dag, volgend op die waarop onmiddellijke nakoming kan worden gevorderd, tenzij de wet anders bepaalt. 

Verjaring bij contractuele vorderingen: 5 jaar
Naast de algemene verjaringstermijn heeft de wet voor een aantal rechtsvorderingen de verjaringstermijn ingekort naar vijf jaar. Een vordering die uit een overeenkomst voortvloeit (een geldvordering of een huurvordering) verjaart na vijf jaar. Vijf jaar nadat de vordering opeisbaar is geworden, kan betaling dus niet meer worden afgedwongen. 

Verjaring bij consumentenkoop: 2 jaar
Is er sprake van een consumentenkoop, dat wil zeggen een overeenkomst waarbij de koper een particulier is en de verkoper handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf, geldt er zelfs een verjaringstermijn van twee jaren. Na twee jaar kan de verkoper dan ook geen betaling meer afdwingen. 

Bijzondere verjaringstermijnen
Verder kent de wet enkele bijzondere verjaringstermijnen, zoals:

  • schadevergoeding wegens milieuverontreiniging (30 jaar)
  • belastingschulden (5 jaar)
  • ontslagrecht
  • boetes

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Verjaring en verkrijgende verjaring
Wie te goeder trouw een bepaalde zaak van iemand anders in bezit heeft, wordt na drie jaar eigenaar. Bij onroerende goederen (bv. een huis) en register-goederen (bv. een vliegtuig) bedraagt de termijn tien jaar. Een bezitter te kwader trouw (bv. een dief) wordt na twintig jaar vanzelf eigenaar.

Stuiting en verlenging van de verjaring
Om te voorkomen dat een vordering verjaart, zal de wederpartij veelal door middel van aanmaningen laten weten nog een vordering te hebben. Door het versturen van deze aanmaningen, kan men een lopende verjaringstermijn stoppen. Dat heet stuiting. Hiervoor is dan wel vereist dat de wederpartij kan aantonen dat deze aanmaningen binnen de verjaringstermijn verstuurd zijn, bijvoorbeeld door een aangetekende brief

Door stuiting van de verjaring, begint een nieuwe verjaringstermijn te lopen op de dag volgend op de stuiting. Deze nieuwe termijn is gelijk aan de oorspronkelijke verjaringstermijn, maar niet langer dan vijf jaar.

Heb je vragen over verjaring of de regels daarvoor, neem dan contact  op met één van onze juristen.

Lees ook:  ‘Ben ik nu eigenaar van het stuk grond door verjaring?’

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Voorkom kaping van je domeinnaam!

12 mei 2017

Redactie  JuroFoon
Voorkom kaping van je domeinnaam!

Als startende ondernemer wil je natuurlijk ook een website voor je bedrijf. Daarvoor moet je een domeinnaam registreren. Kun je zomaar elke naam registreren? Geeft je bedrijfsnaam je recht op eenzelfde domeinnaam?...

Lekkage op kantoor, dakdekkersbedrijf betaalt de rekening

03 apr 2017

Redactie JuroFoon
Lekkage op kantoor, dakdekkersbedrijf betaalt de rekening

Als je contractpartner zich niet aan de afspraken houdt, wil je zo snel mogelijk actie ondernemen zodat het probleem direct wordt opgelost. Je hebt geen tijd voor een discussie, dus je schakelt een ander in om de...

Ook de ondernemer heeft ontruimingsbescherming

31 mrt 2017

Redactie JuroFoon
Ook de ondernemer heeft ontruimingsbescherming

Voor je onderneming huur je een bedrijfsruimte, maar de verhuurder heeft onlangs de huur opgezegd. Moet je nu meteen het pand verlaten? En je bedrijf dan? Als huurder van zogenaamde ‘overige’ bedrijfsruimte (die...