Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wat te doen bij cybercrime

Wat te doen bij cybercrime
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 03 jan 2017

Wat te doen bij cybercrime

Ontslag Op staande voet ontslagen Arbeidsconflict

Geschreven door Kenneth Sleijpen

Wat is cybercrime?
Cybercrime omvat alle vormen van criminaliteit op het internet. Dit varieert van de verspreiding van computervirussen tot misbruik van persoonsgegevens. Een van de meest bekende is het hacken van je computer. Dit zorgt voor enorme problemen in de privélevens van iedereen, maar ook in het bedrijfsleven.

Hacken is een van de meest bekende cybercriminaliteit. Een hacker breekt in jouw computer in om zo gegevens te stelen. Op deze manier kun je worden bestolen van je geld en/of persoonsgegevens. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen geven we je de volgende tips:

Houd je computer up-to-date
Klinkt een beetje flauw, maar het is heel belangrijk om de meest recente computersystemen en software (zoals firewalls, virusscanners) te hebben. Met verouderde versies kunnen hackers makkelijker bij je gegevens komen.

Verander je wachtwoord
Het is verstandig om af en toe je wachtwoord te wijzigen en vooral niet voor alles hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat langere wachtwoorden met cijfers en hoofdletters het moeilijkste zijn voor hackers om te kraken. 1234 als wachtwoord dan toch even wijzigen?

Let op met de draagbare apparaten
Tegenwoordig heeft iedereen wel een smartphone, tablet en soms zelfs een smartwatch. Meerdere werknemers hebben deze apparaten zelfs van de zaak. Je let er natuurlijk goed op, maar soms vergeet je waar je jouw telefoon hebt gelegd, of je doet die smartwatch even af, waardoor deze mobiele apparaten  een makkelijk doelwit vormen. Wanneer een hacker je zakelijke telefoon vindt die je per ongeluk was vergeten in de trein, kan dat schade voor jou en voor je baas veroorzaken. Dit zou dan een mogelijke grond kunnen zijn voor je werkgever om jou aansprakelijk te stellen wanneer je gevoelige gegevens bent verloren. Let dus goed op je spullen.

Maak altijd een back-up
Op deze manier voorkom je dat je belangrijke gegevens voor altijd weg zijn. Vergeet niet om regelmatig een nieuwe back-up te maken, zodat je altijd de meest recente bestanden hebt.

Bij wie moet ik cybercrime melden?
Wanneer je zelf slachtoffer bent van cybercrime of je ziet iemand cybercrime verrichten moet je hier direct aangifte van doen bij de politie. De politie werkt nauw samen met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het bedrijfsleven en de non-profitsector om cybercrime tegen te gaan. Ook zijn er meerdere speciale eenheden die zich richten op specifieke cybercrimes zoals bijvoorbeeld bankfraude of kinderporno.

Wanneer je hiermee in aanraking komt op de werkvloer is het ook verstandig om dit te melden bij je werkgever. Hij kan dan proberen om het probleem op te lossen binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een collega die bedrijfsgeheimen steelt van het bedrijf door middel van hacken. Het is dan aan de werkgever om hier de juiste consequenties aan te verbinden. Wanneer je van mening bent dat de werkgever met een onvoldoende oplossing komt, is aangifte doen bij de politie de volgende stap.

Wat moet ik doen met schade door hackers?
Het is natuurlijk goed mogelijk dat je schade ondervindt door een hacker. Het is dan misschien mogelijk om deze persoon aansprakelijk te stellen voor de geleden schade buiten het doen van aangifte. Er moet dan allereerst sprake zijn van (logischerwijs) schade. Denk aan privégegevens die online zijn geplaatst waardoor je bent ontslagen. Nu vraag je je natuurlijk af of de hacker aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade die je ondervindt. Dit kan wel, bijvoorbeeld wanneer de schade een gevolg is van het hacken en deze actie aan de hacker toe te rekenen is.

Er moet dan wel echt voldaan zijn aan alle wettelijke vereisten, van de zogeheten onrechtmatige daad voordat je een schadevergoeding kan eisen. Om hieraan te voldoen kun je aan de volgende situatie denken:

  • Hacken is tegen de wet en dus een onrechtmatige handeling;
  • Je hebt schade geleden;
  • De schade is een direct gevolg van de hack;
  • Dit alles is aan de hacker toe te rekenen.

Dit zijn de vereisten van de onrechtmatige daad toegepast op het onderwerp van dit stuk. Wil je weten of dit ook voor jouw situatie geldt? Onze juristen helpen je graag.

Bij twijfel: onrechtmatige daad
Onrechtmatige daad is een soort vangnet. Als iemand je schade toebrengt, maar er zijn geen wetsartikelen die ervoor zorgen dat je schadevergoeding krijgt, kun je meestal terugvallen op de onrechtmatige daad.  


Het kan zijn dat je ook je werkgever hebt benadeeld als geheime informatie is vrijgegeven via jouw bedrijfstablet, omdat je net iets te onvoorzichtig was en de tablet in de bus hebt laten liggen. Kan de werkgever hiervoor schadevergoeding van jou eisen terwijl je het slachtoffer bent? Het zou mogelijk kunnen zijn dat het onder je eigen schuld valt, maar dat betekent niet dat je volledig aansprakelijk gesteld kan worden voor alle bedrijfsschade. Dit hangt heel erg af van de situatie. Je hoeft niet bang te zijn dat je opeens een miljoenenclaim om je oren krijgt. Zit je in zo’n vervelende situatie dat de werkgever je aansprakelijk stelt?  Neem dan contact op met een van onze juristen, we helpen je graag verder.

Gewoon terug hacken!
Als het aan de Tweede Kamer ligt krijgt de politie de bevoegdheid om apparaten van verdachten te hacken. Dit is nog niet definitief, maar het is goed om hier alvast van op de hoogte te zijn. Wij houden je op de hoogte van deze ontwikkelingen.

De politie mag dan, als deze regeling doorgaat, bij verdachten van ernstige criminaliteit alle apparaten hacken: computers en smartphones, maar bijvoorbeeld ook een beveiligingscamera, navigatiesysteem of smartwatch.

Bij het hacken van de apparaten van verdachten mag de politie gebruik maken van de fabrieksfouten en openingen in de software. Soms zijn die ‘lekken’ nog onbekend bij de leverancier van deze computerprogramma’s of apps. Een vereiste is wel dat het Openbaar Ministerie dit direct meldt aan de fabrikant. Het OM kan in sommige situaties wachten met melden, maar daarvoor is toestemming nodig van een onderzoeksrechter. Het doel hiervan is om voldoende controle te hebben op deze nieuwe bevoegdheden van de politie.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Neem contact met ons op
Ben jij slachtoffer van cybercrime? Ondervind jij schade, privé of op de werkvloer, door cybercrime? Is je werkgever aansprakelijk, of word jij aansprakelijk gesteld door je werkgever? Is een van je collega’s schuldig aan cybercrime, maar weet jij niet hoe je dit moet aanpakken? Neem contact met ons op, wij helpen je graag uit deze vervelende situatie. Bel met ons via 0900-1411, of gebruik ons contactformulier.

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gaat je proeftijd eerder in als je eerder begint met werken?

26 mei 2017

Redactie JuroFoon
Gaat je proeftijd eerder in als je eerder begint met werken?

Nieuwe job! De werkgever vraagt of je iets eerder dan je proeftijd wilt beginnen. Voor jou is dit geen probleem. En dan ineens: ontslag. Huh? Maar ik zit toch niet meer in mijn proeftijd? Of wel? Lees meer over...

Omzeilen van je concurrentiebeding?

12 mei 2017

Redactie JuroFoon
Omzeilen van je concurrentiebeding?

In deze Gewonnen Case werd onze cliënt gehouden aan een concurrentiebeding. Wil je tegen dit concurrentiebeding ingaan, dan krijg je meestal een rechtszaak. Onze juriste heeft hem kunnen helpen zonder deze...

Gewonnen Case: de kleine letters in je arbeidsvoorwaarden

27 feb 2017

Redactie JuroFoon
Gewonnen Case: de kleine letters in je arbeidsvoorwaarden

Soms heb je een conflict met je baas en krijg je dit niet zomaar opgelost, terwijl je zeker weet dat jij in je recht staat. In deze Gewonnen Case kreeg onze cliënt dankzij JuroFoon toch zijn gelijk.