Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wet op de orgaandonatie: je organen worden niet zomaar weggehaald

Wet op de orgaandonatie: je organen worden niet zomaar weggehaald
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 20 sep 2016

Wet op de orgaandonatie: je organen worden niet zomaar weggehaald

Consument en geld

Het was de afgelopen week niet te missen: de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel rondom orgaandonatie. Met slechts één stem verschil kwam dit voorstel door de Kamer heen. Sinds die tijd is het land in grote paniek en zijn de meningen verdeeld. Maar hoe zit het nu met deze nieuwe wet? JuroFoon zet op een rijtje wat je kunt verwachten.

Wat staat er in die nieuwe wet?

In Nederland kennen we nu nog een toestemmingssysteem. Je kunt nu zelf aangeven of je wilt dat jouw organen en weefsels, na jouw overlijden, in aanmerking komen voor donatie. Maak je geen keuze, dan krijgt je familie na jouw overlijden de vraag of ze jouw organen en weefsels willen afstaan.

Door deze nieuwe wet wordt een actief donorregistratiesysteem ingevoerd. Mensen worden automatisch donor, tenzij men aangeeft dat niet te willen zijn. Je kunt nog steeds aangeven of je wel of geen donor wilt zijn. Maak je geen keuze, dan komt er in het Donorregister te staan dat je geen bezwaar hebt tegen orgaandonatie.

Als deze nieuwe wet er daadwerkelijk komt (dat is nog maar de vraag, zie hieronder), zal iedereen die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en nog geen keuze heeft gemaakt voor donatie, een brief ontvangen met het verzoek om een keuze te maken. Als na deze brief geen keuze wordt gemaakt, dan ontvangt men een tweede brief. Als binnen 6 weken na deze brief alsnog geen keuze is gemaakt, dan wordt in de Donorregistratie de keuze ‘geen bezwaar’ genoteerd. Daar ontvang je vervolgens bericht van. Dit kun je uiteraard altijd nog wijzigen.

‘Geen bezwaar’ is niet hetzelfde als ‘ja’

Maak je geen keuze, dan geef je daarmee dus aan geen bezwaar te hebben tegen het donorschap. Maar dat wil niet zeggen dat artsen dan direct na je overlijden jouw organen (mogen) weghalen. Als iemand geen keuze heeft gemaakt, hebben de nabestaanden namelijk alsnog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen donatie. Zij kunnen bijvoorbeeld aantonen dat de overledene echt geen donor had willen zijn. In de praktijk zal dit er waarschijnlijk toe leiden dat artsen niet tot donatie overgaan als de familie hier niet mee akkoord gaat. De angst dat artsen straks zomaar de organen en weefsels van een overledene voor donatie mogen gebruiken is dus onnodig.

Waarom vindt de Tweede Kamer deze wet nodig?

Deze wijziging in de wet is voorgesteld omdat een heel groot deel van de Nederlanders niet heeft aangegeven of ze donor willen zijn of niet. De keuze ligt dan bij de nabestaanden om na overlijden te besluiten wat er met de organen en weefsels moet gebeuren. Het kan nu goed zijn dat de familie daar niet over durft te beslissen en dus aangeeft dat de overledene niet zal doneren.

Helaas is er momenteel een groot tekort aan donoren. Door het proces om te draaien, hoopt de politiek dat dit tekort verdwijnt. Wellicht is het voor familie dan makkelijker om een beslissing te maken. Zij zouden straks kunnen denken dat wanneer iemand geen bezwaar heeft gemaakt, die persoon er dus geen problemen mee zou hebben. Als dat in de praktijk ook daadwerkelijk zo blijkt, zijn veel mensen die wachten op een donororgaan natuurlijk goed geholpen.

Eerst nog door de Eerste Kamer

Dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel, wil trouwens nog niet zeggen dat de nieuwe Wet op de orgaandonatie er ook daadwerkelijk komt. Alle wetsvoorstellen die in Nederland door de Tweede Kamer worden goedgekeurd, moeten daarna nog door de Eerste Kamer. Deze Kamer bekijkt vooral de uitvoerbaarheid van de nieuwe wet en of het voorstel goed in elkaar zit. De voorstemmers in de Tweede Kamer hebben echter geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het is dus eerst afwachten of de wet er überhaupt komt! 

Samenvattend

Als de nieuwe wet er zou komen, kun je dus nog steeds zelf aangeven of je wel of geen donor wilt zijn. Maak je geen keuze, dan wordt er ‘geen bezwaar’ in het Donorregister genoteerd. Ook dit kun je altijd weer wijzigen.

Bovendien is het goed om te weten dat een notitie in het Donorregister van ‘geen bezwaar’ niet gelijk is aan een ‘ja’.

Als iemand een keuze heeft gemaakt om als donor geregistreerd te worden dan mogen artsen bij het overlijden van hem of haar dus ook organen en weefsel nemen ter donatie.

Heeft iemand geen keuze gemaakt, dan kunnen de nabestaanden alsnog bezwaar maken tegen het donorschap.

Artsen kunnen dus zeker niet zomaar organen en weefsels weghalen als iemand overleden is.

 

 

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

 afb: Csaba Deli / Shutterstock.com

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Gekocht bij een winkel die een doorstart maakt. Krijg ik mijn geld nog?

14 jun 2017

Redactie JuroFoon
Gekocht bij een winkel die een doorstart maakt. Krijg ik mijn geld nog?

Heb je net iets besteld, kom je erachter dat de winkel failliet is. Ze maken wel een doorstart, maar hoe zit dat met jouw aankoop? Als er een nieuwe eigenaar is, krijg je dan nog je product geleverd, krijg je je...

Bizarre zaak: geld overgemaakt naar kind, foutje bedankt?

01 jun 2017

Redactie JuroFoon
Bizarre zaak: geld overgemaakt naar kind, foutje bedankt?

Je maakt via internetbankieren een geldbedrag over, maar dan zie je dat je dit per ongeluk naar het verkeerde rekeningnummer hebt overgemaakt. Dat kan gebeuren natuurlijk. Je maakt nog een keer een klein bedrag over...

Je Apple product gaat kapot, heb je recht op een nieuwe?

01 jun 2017

Redactie JuroFoon
Je Apple product gaat kapot, heb je recht op een nieuwe?

Je bent blij met je nieuwe aankoop: de allernieuwste iMac, iPhone of iPad van Apple. Maar al binnen een paar maanden begint je aanwinst gebreken te vertonen en kun je het niet meer naar behoren gebruiken. Je gaat er...