Menu Zoek Bel ons Direct juridische advies
< terug naar Personeel

Wie betaalt: stiefvader of biologische vader?

Particulieren wonen
Redactie JuroFoon

Door: Redactie JuroFoon

Geplaatst op: 25 okt 2012

Particulieren wonen

Geldzaken en Sociale zekerheidSamengestelde gezinnen komen in onze maatschappij steeds meer voor en soms is onduidelijk wie nu eigenlijk onderhoudsplichtig is naar de kinderen toe. Het kan zelfs voorkomen dat er meerdere onderhoudsplichtigen zijn. Vaak gaat het in dergelijke situaties om de biologische vader en de nieuwe huwelijkspartner van de moeder (stiefvader) die beide onderhoudsplichtig naar het kind toe zijn. Hoe werkt dit in de praktijk?

Uitgangspunt kinderalimentatie
Het uitgangspunt in dit soort zaken is dat in de behoefte van de kinderen wordt voorzien door alle onderhoudsplichtigen samen. Als je trouwt met een ouder en zijn of haar kinderen gaan deel uitmaken van je gezin, dan ben je onderhoudsplichtig naar zijn of haar kinderen. Het is niet relevant of de stiefouder het kind heeft erkend of er ouderlijk gezag over heeft.

Wanneer de onderhoudsverplichting van de stiefouder samenvalt met die van de biologische vader, dan zijn hun onderhoudsverplichtingen in principe van gelijke rang. Indien de draagkracht van beiden het betalen van een bijdrage toelaat, dan moet vervolgens bij het vaststellen van de hoogte van kinderalimentatie niet alleen met de draagkracht maar ook met ieders omstandigheden rekening gehouden worden. 

Relevante omstandigheden
Hierbij gelden als belangrijke factoren het gegeven dat tussen de biologische vader en het kind in het algemeen een nauwere verwantschap bestaat dan tussen de stiefouder en het kind, en de feitelijke verhouding van elk van de onderhoudsplichtigen tot het kind.

Stel nu je vraag!

Gratis starten

Nu een antwoord? Bel 0900-1411 op werkdagen tussen 08.00 en 20.00.

Indien er niet van bijzondere omstandigheden sprake is, er een goede relatie is tussen de biologische vader en kind die tot uiting komt in een goed lopende omgangsregeling én het kind in gezinsverband met de stiefvader leeft (die ook een goede band met het kind heeft), dan geldt er een 50%-50% verdeling. Zowel de biologische vader als de stiefvader dient dan voor de helft in te staan voor de kinderalimentatie.

Vind je het redelijk dat een stiefouder ook alimentatie moet bijdragen voor een kind dat niet van hem of haar is? Geef nu je mening in de poll!

Deze poll is inmiddels gesloten. Je vindt de uitslag hier.

Wil je meer weten over alimentatie, neem dan contact op met één van onze juristen.

Lees ook: Geen kinderalimentatie na faillissement 
Lees ook: Meer alimentatie voor kind met aandoening?

Lees meer: Hoe controleer ik of alimentatie naar de kinderen gaat?
Lees meer: Alimentatie (37): advocaat kan fiscale aftrekpost zijn
Lees meer: Betaalt een stiefvader kinderalimentatie na echtscheiding?

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 11 oktober 2012, LJN BY1150 (o.a.)

reactiesreactie

Bram Broertjes |

Duis eget molestie libero. Duis vitae turpis sed augue elementum semper. Sed ut nibh sed purus quam, bibendum id urna eget, rhoncus posuere justo. Integer aliquet nunc ac massa rhoncus facilisis. Nam rhoncus leo a lectus gravida, vitae porttitor nibh bibendum. In lobortis bibendum sapien nec aliquet. In vitae turpis ultricies neque bibendum placerat. Proin bibendum rutrum fringilla.

Geef uw reactie

Meer artikelen over dit onderwerp

Wijziging in de BKR-registratie, moet ik me zorgen maken?

10 jan 2017

Redactie JuroFoon
Wijziging in de BKR-registratie, moet ik me zorgen maken?

De BKR-registratie roept bij de meeste mensen een negatief beeld op, maar is dat wel terecht? Per 1 december 2016 en 1 januari 2017 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd, waardoor onder andere een rekening waarop...

Zorgverzekering: stap jij nog last-minute over?

30 dec 2016

Redactie  JuroFoon
Zorgverzekering: stap jij nog last-minute over?

Aan het einde van het jaar is iedereen er weer mee bezig: de zorgverzekering. Zorgverzekeraars zetten hun beste beentje voor en doen er alles aan om jou te laten overstappen. Dit is dus de tijd om je weer te...

Korting op je zorgverzekering via je JuroFoon abonnement

12 dec 2016

Redactie JuroFoon
Korting op je zorgverzekering via je JuroFoon abonnement

Moet jij nog overstappen van zorgverzekering? Of ben je overgestapt, maar vind je de premie te duur? Als je een abonnement afsluit bij JuroFoon, krijg je korting op je zorgverzekering!